Vraag over een retourleiding direct op de verdeler

Dwhite

  • #1
Beste medeklussers. Ik heb in mijn verwarmingssysteem een aantal radiatoren die beduidend minder warm worden dan de radiatoren die dichter bij de ketel in de buurt hangen. Nu ben ik even op onderzoek uit gegaan en tot mijn verbazing zie ik een leiding op de verdeler die de warme kant direct met de koude kant verbindt (die ook warm wordt). Nou bestond deze installatie al voordat ik het huis had gekocht maar wat kan een reden zijn om dit zo te maken? Ik zou verwachten dat er op zijn minst een overdruk ventiel of iets dergelijks gemonteerd zou moeten zijn. Heeft er iemand een idee?

photo_2021-01-25_13-42-54.jpg photo_2021-01-25_13-42-59.jpg
 

Kluskoppel

  • #2
Dat is een 'kortsluiting' op deze manier en is inderdaad niet gewenst. Trekt het rendement van je installatie flink omlaag. Is toevallig vandaag ook in een ander topic behandeld: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...leen-aan-de-bovenkant-warm.132230/post-796472

Die lus wil je weg hebben. Hebben al je radiatoren thermostaatknoppen? Als er ook radiatoren zijn met gewone knoppen die altijd open staan dan is een overdrukventiel (AVDO) niet nodig.

Zodra je deze kortsluiting verholpen hebt zou ik de boel waterzijdig inregelen, daarmee zorg je dat elke radiator genoeg warmte krijgt.
 

Dwhite

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Op alle radiatoren zijn thermostaatknoppen (Tado) aangesloten. Dus op zich is een retour wel nodig maar dus niet op deze manier. Ik ga op zoek naar een overdrukventiel. Die kan ik dan gewoon in deze retourleiding monteren toch?
 

Uilebal

  • #4
Retour en aanvoer met elkaar verbinden en dan de AVDO op die verbinding monteren--als er dan te veel druk ontstaat, springt de AVDO open en alles wat je ketel pomp rond pompt wordt direct afgevoerd via de retour in plaats van dat hij het door de verdeler probeert te drukken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu