Vraag mantelbuizen en tegengaan ongedierte

Jan1987

 • #1
Hoi allemaal,

Ik ben de eigenaar van een nieuwbouwhuis. Ik ben bezig het huis na te lopen op mogelijke verbindingen waardoor ongedierte in huis kan komen. In de bijlage een foto van mijn meterkast. In de meterkast zijn sommige mantelbuizen (zoals helemaal links) door de aannemer dichtgespoten met schuim. Helemaal rechts zie je buizen (de gele) waarbij dat niet gebeurd is. Mijn vraag is. Zou er in theorie klein ongedierte (zilvervisjes, spinnen) door deze buizen vanuit de kruipruimte naar de meterkast kunnen komen? En waarom is de ene buis wel gedicht met schuim en de ander niet?

Hebben jullie nog meer tips waar ik kan kijken om preventief gaten te dichten waar in de toekomst ongewenste gasten door naar binnen kunnen komen? Ik heb bijvoorbeeld waar de rioleringsafvoer naar de kruipruimte gaat een aftimmering zitten die tot boven op zolder door loopt. Hier zijn ook de buizen van de mechanische ventilatie in verwerkt. 1 uitsparing voor een buis door de aftimmering was redelijk ruim uitgezaagd. Dit heb ik preventief gedicht omdat ik niet weet of er een open verbinding tussen de kruipruimte en het huis zit bij de rioleringsafvoer.

20210824_083029.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Zilvervisjes verdwijnen weer als het huis droog genoeg is.
  Voor zover ik het weet mag je de gele mantelbuis met leiding niet dichtpurren omdat dit gas is. Die mantelbuis behoort uit één stuk te zijn en zal bijvoorbeeld bij je kookplaat ook zo uit de vloer komen.
  De kruipruimte mag geen open verbinding hebben met je huis.
   
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
  Waarderingen: Jan1987

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Openingen richting kruipruimte moeten dicht zijn inderdaad.

  Lege mantelbuizen dicht ik zelf meestal af met wat duct tape. Als ze al gevuld zijn dan niet. Door wat met een kabel of slang te bewegen krijg je zand er wel uit. Ongedierte komt niet zo snel via die buizen.
   
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
  Waarderingen: Jan1987

  BertPleizier

  • #4
  De mantelbuizen van de nutsbedrijven in je metselaar zitten met het andere uiteinde diep in de grond voor je woning. Daar komt geen ongedierte door. Maar afplakken met tape kan zeker geen kwaad.

  De buizen moeten altijd uit 1 stuk bestaan en mogen niet dichtgespoten worden met bijvoorbeeld schuim, want de nutsbedrijven moeten altijd van buitenaf een nieuwe leiding in je huis kunnen invoeren (bij vervanging). Tape kun je zo weer lossnijden en weghalen.

  Slim om alle openingen en kieren dicht te maken. Kit straks ook de naadjes van de plinten (bovenaan tegen de muur en onderaan bij de vloer), rond kozijnen, vensterbanken, enz. met acrylaarkit.

  En het allerbelangrijkste: vergeet de luchtbehandeling niet goed schoon te houden, laat deze goed afstellen en vergeet niet altijd te ventileren. Ook als het vriest.
   
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
  Waarderingen: Jan1987

  Starter01

  • #5
  Ik denk alleen dat het een illusie is dat je dit soort ongedierte volledig buiten kan/gaat houden. Gewoon schoon houden en met voldoende ventileren creëer je de minst aantrekkelijke omgeving voor insecten.
   

  Sander 1972

  • #6
  Ongedierte hou je toch niet tegen, zou er niet al te veel moeite voor doen. Of sluit je je ramen en deuren ook hermetisch
   

  BertPleizier

  • #7
  Tegenhouden kun je misschien niet helemaal, maar het weghalen van verstopplekjes zoals naden onder plinten en kleine holletjes is een prima begin.
   

  Jan1987

  • #8
  Dank voor alle reacties! Dan snap ik nu waarom juist bepaalde mantelbuizen niet dicht geschuimd zijn. Ik ga met alle tips hier nog verder het huis nalopen. Het geeft me ook een beter gevoel dat ik het hele huis 'ken', dus weten waar leidingen lopen en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten.

  Ik kan sommige openingen naar de kruipruimte niet controleren of het echt goed dicht zit. Ik ga er dan maar vanuit dat ze tijdens de dekvloer storten grondig/netjes te werk zijn gegaan.

  Ik ga inderdaad niet alles tegen houden. Er hoeft maar 1 spin zich in de sponning van een deur te verstoppen en hij is binnen als je de volgende keer naar buiten gaat. Maar toch denk ik door het huis goed na te lopen dat je een boel voorkomt. De ventilatieroosters van ramen waar geen hor voor zit heb ik aan de binnenkant horgaas bevestigd. Ik zie sporadisch nu een fruitvliegje of mug in huis, terwijl dit vorige zomer toch veel meer was. De gaatjes in de ventilatieroosters waren ook redelijk ruim, kleine insecten vliegen daar zo doorheen.

  Ventileren is bij ons in orde, roosters staan continu open. Ook de mechanische ventilatie heb ik na de bouw grondig gereinigd, er kwam een boel bouwstof uit.

  Mij resteert alleen nog de kruipruimte goed na te kijken. Helaas heeft onze vloerenmeneer de deurmat boven het kruipruimte luik vastgelijmd. Dus als het nog niet nodig is ga ik dit niet loshalen.
   

  BertPleizier

  • #9
  De ventilatie reinigen hoort bij de oplevering. De aannemer hoort de apparatuur met schone filters over te dragen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu