Voorzetwanden

Beginnend klusser

 • #1
Beste medeklussers,

Allereerst wil ik aangeven al heel veel nuttige informatie via dit forum verkregen te hebben; waarvoor dank! Ik ben mijn nieuwe (oude :) ) woning aan het opknappen waarbij ik een vraag heb over het realiseren van de voorzetwanden.

Het betreft een 2-onder-1-kap woning (bouwjaar:1910) waarvan alle buitenmuren steensmuren zijn en de muur met de buren op de begane grond ook een steensmuur is, maar op de eerste verdieping een halfsteensmuur is. De zijgevel (niet-buren-kant) is hierbij voorzien van een dunne spouwmuur (ong 40mm lunchtspouw). Middels het plaatsen van voorzetwanden wil ik de woning beter isoleren zowel vanuit warmte als geluid perspectief waarbij thermische isolatie het belangrijkste is. Hiertoe wil ik voorzetwanden plaatsen volgens onderstaande principe:Het idee hierachter is dat de 'ononderbroken' laag Resol isolatie de thermische isolatie verbetert en de glaswol de geluidsisolatie waarborgt. Hierbij heb ik de volgende vragen:
1) Graag verneem ik jullie ervaring/suggesties/verbetervoorstellen mbt deze opbouw.

2) Hoe kan ik het beste de Resol isolatie tegen de steens buitenmuren plaatsen? Kan ik deze het best los van het metselwerk plaats om eventuele vochtdoorslag te beperken? Zo ja, kan ik hier het beste een houten regelwerk tussen plaatsen waar ik de Resol isolatie op vastschroef? Of zijn er betere manieren waarop ik dit kan realiseren?

3) Ik heb een houten plafond waarvan de balklaag in de buitenmuren is ingelegd. Dit plafond blijft in het zicht en er komt dus geen verlaagd plafond tegen. Uiteraard wil ik de voorzetwand tussen de balken doorzetten (de balken 'inpakken' dus) en het dampremmende folie netjes op de balklaag aan laten sluiten. Zijn er nog meer aandachtspunten waar ik rekening mee dien te houden mbt de aansluiting van de voorzetwand op het plafond?

4) De electra en overige leidingen wil ik door door de hout skelet bouw leggen (en niet met een apart regelwerk werken omdat de voorzetwanden anders wel erg dik worden) of zijn er betere methoden?

PS op dit moment heb ik bij geen van de muren vochtproblemen
PS 2 de houtskeletbouw wil ik met een hoh afstand van 60cm realiseren en alleen bevestigen op de vloer en aan het plafond (houten balklaag)

Alvast bedankt voor jullie advies!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  mvgr bernhard
   

  Beginnend klusser

  • #3
  Beste Bernhard,

  Dank voor uw reactie. De leverancier van de Resol isolatie heeft een soortgelijk detail zoals ik die getekend heb in hun documentatie opgenomen. (Ik zal de detailtekening niet plaatsen omdat hierop de leverancier te zien is) Bij nadere bestudering zie ik wel dat zij uitgaan van een hout skelet bouw van 120mm ipv 45mm zoals ik in mijn tekening heb opgenomen. Zou een dikkere laag glaswol isolatie het probleem van condensatie dat u hierboven schetst voorkomen?

  Persoonlijk wil ik mijn voorzetwanden niet dikker gaan maken dan ong 13 cm, dus een HSB van 120mm tegen een laag Resol isolatie is voor mijn geen optie en ik zal dan ook op zoek moeten naar een alternatief. Welk alternatief is dan aan te raden? Dezelfde opbouw maar dan alles in glaswol? Of met 1 ipv 2 lagen isolatie werken, de lagere Rc waarde voor lief nemen maar minder kans op condensatie?

  PS Aan de buitenkant isoleren is helaas niet mogelijk.

  Wederom bedankt voor jullie advies!
   

  Bernhard

  • #4
  Bij de berekening van de isolatie, berekening met de U-wertrechner, zou het beste resultaat zij:
  - gipsplaat
  - resolplaat met alu-cachering
  - bestaande muur.
  Bij deze toepassing van de isolatie is de kans op condensatie nihil. Er wordt wel gewaarschuwd dat de wand gasdicht moet zijn.
  Als in de wand gaten komen door scheuren of aansluitingen van bv wandcontactdozen dan is er verhoogde kans op condens. De aansluitingen op de zijwanden, de muur en het plafond moeten ook gasdicht worden afgewerkt. Dit is van toepassing op alle isolatiemethoden die aan de binnenzijde worden aangebracht.
  Ik heb ook een berekening gemaakt met de isolatieplaten omgekeerd. Dus eerst de resolplaat en dan de glaswolplaat.
  Deze oplossing heeft ook een gunstig effect op het voorkomen van condens. De wand isoleren met resol en glaswol heeft een U-waarde van 0,40W/m2/grd. De wand met resol van 40mm direct op de stenenmuur heeft een U-waarde van 0,45W/m2/grd. De beste keuze is dus 40mm resolplaat. mvgr bernhard
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Ik vind de regels van 44x44 erg klein. Beter 44x70 en de underlayment weglaten. Voor geluidsisolatie een tweede laag gips.

  Ik vraag me verder af hoe je de resol er goed achter krijgt. Zonder kieren en op afstand.

  Ben toch wel benieuwd naar dat detail. Stuur anders even een link via een PB.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Hier is het detail:   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu