Voorstel isolatie houten vloer vanuit kruipruimte

Saratis

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb dit forum uitgebreid afgelezen, en ik ben tot het volgende plan gekomen om (goedkoop) mijn vloer te isoleren. Graag hoor ik van jullie of jullie het met mij eens zijn.

Situatie:
Ik betrek as we speak mijn nieuwe huurhuis. Aangezien ik van warme voeten en een lage energierekening houd, wil ik de vloer isoleren.

Ik heb een tussenmuurtje uit elkaar gehaald, en daar een redelijke hoeveelheid glaswol uitgehaald, ongeveer 9m2. Dit wil ik graag hergebruiken. De totale te isoleren oppervlakte is ca 60m2, en die oude glaswol wil ik dan voor onder de gangen gebruiken.

Dan de kruipruimte:
Omdat er een rottende balk aanwezig was in de vloer, heeft een aannemer een gedeelte van de vloer opgelegd om er nieuwe balken in te plaatsen. Je zou dus kunnen denken dat er sprake is van een vochtprobleem. Echter komt dat vocht volgens mij van de voorkant, aangezien ik aan een kade woon, en het water een beetje door de grond trekt. De rest van de kruipruimte is wel vochtig, maar niet nat. Valt dus denk ik in de categorie vochtig.

Verder is de ruimte zeker 50-70cm hoog, met balken van ik denk 17-20cm (moet alles nog opmeten), en de ruimte tussen de balken is ca 70-100cm. Uitermate geschikt om glaswol tussen te leggen dacht ik zo. Ik heb ook thermokussens overwogen.

De vloer bestaat verder uit hardhout, triplex, zo'n groene laag zijl voor onder het laminaat (damp dicht?), en dan ondervloer en dan laminaat.

Ventilatie zit halverwege in de muur aan de voor aan achterkant. Blijft dus altijd vrij.

Nu mijn vragen:
1. Is de keuze voor glaswol terecht? Ken de voordelen van steenwol maar vind het niet erg met glaswol te werken.

2. Is vochtig een probleem met glaswol?

3. Klopt het dat ik het beste de glaswol met de reflectie laag tegen de vloer aan kan aanbrengen?

4. Of moet er geen reflectielaag op om om de damp doorlatendheid te bevorderen aangezien ik waarschijnlijk boven een dampdichte laag heb.

5. Ik kon niet echt uitsluitsel vinden over OF tégen de vloer, of ter hoogte van de balk en dus een ruime van lucht laten tussen het isolatiemateriaal en vloer laten bestaan

6. Of kan ik beter voor een ander materiaal kiezen (thermokussen?).

7. Persoonlijk lijkt het me erg prettig een dampdichte folie aan te brengen op de zandlaag, lijkt me ook erg prettig werken. Moet dit nou wel of niet? Ventilatie komt niet in het geding.

8. Ohja, kan ik glaswol wel hergebruiken? Of verliest het zijn Rd?

Ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.
[/list]
 

Chathanky

  • #2
Glaswol is een mogelijkheid.

Glaswol zelf neemt geen vocht op, wel kan het wol vocht verzamelen door condenseren of door lekage. Een goed geventileerde kruipruimte blijft van belang.

3: ja klopt aan de warme zijde dus.

4: de keuze is aan u het kan met of zonder reflektielaag.

5: Dit kan ook beide echter wel opletten dat de eventuele spouw geen tochtgat is want dat gaat ten kosten van je isolatiewaarde.

6: Dat is meer een persoonlijke of een praktische overweging.

7: De bodem afschermen is goed om de vochtigheid in je kruipruimte te verminderen, je ventilatie komt in principe niet in het geding tenzij je de beluchting er ook mee afdekt.

8: Dat kan veelal wel, als de platen in goede staat zijn geen probleem. de waarde zal niet verminderen zolang je de platen niet beschadigt.
Glaswolplaten zijn wel wat slapjes en moeten goed ondersteunt of gedragen worden. Zorg er goed voor dat de platen aansluiten en geen kieren ontstaan bij de aansluitingen. Dit verlaagt de isolatiewaarde enorm.
 

Saratis

  • #3
Bedankt voor uw antwoord.

Ik begrijp dus dat veel van mijn afwegingen meer persoonlijke keuzes zijn dan beslissingen gebaseerd op harde feiten.

Mijn idee is nu om draden te spannen over de lengte van de kruipruimte en daar de glaswol op te leggen. Uiteraard dusdanig dicht bij elkaar dat het niet uitzakt. Dit lijkt me een buitengewoon goed uitvoerbare snelle methode. Alleen komt hiermee de glaswol 12cm van de vloer af. (22 - 10) (22= dikte balk). Is dit geen probleem voor de isolatie?

Dan nog een vraag over het bevestigen van de folie tegen de muur op. Ik neem aan dat je met een elektrisch nietpistool niet in baksteen kan nieten he, zal ook wel niet blijven zitten. Maar moet je dan dus om de meter een gat boren om je folie tegen de muur te kunnen bevestigen? Of is hier een slimmere oplossing voor?

En kan je die glaswol eventueel ook tegen de vloer nieten? Met bv een stukje triplex er tussen, of compromitteer je dan de hele structuur van de glaswol? (of misschien niet je er wel dwars doorheen, geen idee).

Graag hoor ik jullie adviezen!
 

Rdevoogd

  • #4
Ik zat met dezelfde soort vraag en op een ander forum de volgende tips gekregen:

- ga je met steen- of glaswol werken neem dan een soort zonder folie. als je dit horizontaal plaatst kan er vocht op blijven liggen

- ipv een draad te spannen kan je ook een dampopenfolie gebruiken en die tegen je balken aan nieten. Dit makkelijk te bevestigen en het steenwol wordt overal ondersteund.

-het makkelijkst is harde isolatieplaten te gebruiken (XPS). In deze platen kan je gewoon spijkers (met platte bovenkant, zodat deze niet door de plaat heen gaat) slaan en de kieren opvullen met purschuim.
 

Saratis

  • #5
Zo, ik heb de glaswol binnen, de dampdichte folie ligt er al, die ga ik nog vast kitten aan de muur met montage kit (zodat de folie niet omvalt). Ziet er echt top uit!

Nu alleen dus nog de glaswol. Het laatste plan is nu touwtjes zigzaggend tussen de balken te nieten, en daar de glaswol op te leggen. Folie klinkt super aantrekkelijk maar ik weet niet of ik in mijn budget plan past. Ik isoleer nu 60m2 voor <200 euro, dat is incl alles (dus glaswol (100mm), huur nietmachine, folie, montage kit, touw etc). En als ik dus nog voor folie wil gaan moet die dus echt heel erg goedkoop zijn, weet niet of dat kan.

Kan dat?

Verder nog een duidelijke vraag:
Een van de bouwers vroeg me of ik de periscoop PVC buis wil terug plaatsen die de aanvoer van verse lucht onder de kruipruimte verzorgd. De ruimte ligt onder het maaiveld dus de buis loopt vanaf straat niveau door de kamer naar beneden tot onder de vloer. Het is een enorme buis (ca 20cm) en is erg ontsierend, echter, ik heb eindeloos vaak gelezen dat ventilatie zo belangrijk is. De bouwer in kwestie zei dat het me een boel koude lucht zou schelen en de de ventilatieroosters aan de andere kant voldoende zijn om te ventileren. Ik twijfel daar echter aan, die liggen 13 meter verderop.

Dus, de doorstroom van lucht intact houden en dus meer koude lucht onder de vloer hebben? Of lekker die buis weglaten en alleen ventilatie roosters aan de andere kant van de kruipruimte.

Graag jullie advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu