Voormalige haard in de kruipruimte verdacht?

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #1
We wonen sinds nu ruim een jaar in een hoekwoning uit 1980. Recent heb ik de eerste laag vloerisolatie geplaatst, maar er is nog een obstakel waar ik mijn twijfels over heb en vooralsnog omheen heb gewerkt. Verder ben ik in de woning overigens nog niets verdachts tegengekomen.

Het is me niet duidelijk wat de precieze functie van deze constructie is geweest, en heb dat ook niet via de gemeente of vorige bewoners kunnen achterhalen. Gezien de opbouw, locatie (tegen de zijgevel) en materialen is mijn aanname dat dit een haard is geweest die na de bouw is geplaatst. Het type en de afmeting van de EPS-korrels doen me vermoeden dat dit ergens vorige eeuw is geplaatst. Wellicht relevant: er lag in de kruipruimte nog een hoop ander puin, waaronder EPS met dezelfde structuur en een lichtblauwe kleur - blijkbaar ook iets van voor mijn tijd.

Herkent iemand deze platen? Een van de vorige bewoners heeft in ieder geval zijn best gedaan om de opbouw goed bloot te leggen :roll: Mocht de resolutie tegenvallen, dan kan ik eventueel nog een link sturen naar de originele foto's.

2.jpg


1.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zit er in die constructie een gat in de vloer of is dat er ooit geweest? Dan zal er vanuit de kruipruimte lucht zijn aangezogen ten behoeve van een kachel.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat ben ik vergeten te zeggen, maar het is een broodjesvloer waar aan de randen wat broodjes zijn uitgebroken (waar nu hout zit).

Aan de bovenkant is er niks meer van te zien; er ligt een tegelvloer op, en de gevel is daar deels uitgebroken voor een uitbouw (dus daar geen clues qua rookafvoer).
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #4
Hoi Impie,

Ik wil je graag helpen, maar op basis van de foto's kan ik niet goed plaatsen welk materiaal je precies verdacht vindt. Op de 2e en 3e foto zie ik wel grijsachtige platen, maar waar deze in het geheel zitten weet ik niet zo goed. Kan je dat duiden?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Bij mij was er in de kruipruimte ook een vreemde constructie onder de voormalige open haard.
Gelukkig hebben we nog goed contact met de bouwer/vorige eigenaar en hij gaf aan dat het ooit
gebruikt was om lucht vanuit de kruipruimte aan te zuigen voor de verbranding van de kachel.
Misschien dat het hier ook zoiets geweest is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Even met nummertjes (refererend naar de namen van de foto's). Het gaat me vooral om de (cementgebonden?) sandwichplaat, al ben ik ook niet bekend met de bruinige laag achter de aluminiumfolie.

1672740639604.png
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #7
Hoi Impie,

Over het algemeen ogen de materialen enigszins modern, maar bij foto 4 lijkt het toch op een cementachtige, grijze plaat. Het blijft moeilijk te beoordelen via foto's, maar dat is het enige wat ik nu zou beoordelen als asbestverdacht. Je kan altijd een testkit online bestellen waarbij je een stukje van het materiaal naar een lab stuurt. Zij zullen je dan een analysecertificaat sturen waaruit blijkt of het wel of geen asbest bevat. Zo ja, dan staat er de soort asbest en het massapercentage.

Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu