Voorbewerking voor behangen met renovatievlies?

StayAngry

  • #1
Beste allemaal,

Na veel gelezen te hebben op het forum over het aanbrengen van renovlies blijf ik nog met een paar vragen zitten die ik voor wil leggen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Momenteel ben ik bezig met het opknappen van mijn woonkamer/keuken in een 25 jaar oude huurflat. De muren zijn inmiddels behangvrij gemaakt en zoveel mogelijk gerepareerd (zie onder). De binnenmuren zijn van gipsplaat en de buitenmuren van beton.

Nu heb ik de volgende vragen:
1. de betonmuren bevatten tamelijk veel gaatjes (luchtbelletjes bij de aanmaak?) van 2-4mm groot. Moet ik deze allemaal (laten) plamuren om luchtbellen onder het renovlies te voorkomen?
2. in 1995/1996 heb ik de ruimte opnieuw behangen en daarbij voorstrijk gebruikt. Het behang heb ik nu met een plamuurmes en lauw water verwijderd. Ik verwacht dat er nog het nodige voorstrijkmiddel en behangplaksel in de muur zitten. Kan ik nu nog steeds voorstrijken met, verdunde, latex of hef ik dan de zuigende werking van de muur teveel op?;
3. ik gebruik onbehandelde renovlies van 120gr/m. Ik meen begrepen te hebben dat ik na het aanbrengen van het renovlies, het renovlies ook aan de "buitenkant" in moet smeren met lijm om de poriën te dichten. Doe ik dit gelijk na het aanbrengen of pas als het renovlies "droog" is?;
4. het renovlies kan stotend geplakt worden, maar ook overnaads waarna de naden "doorgesneden" worden. Welke van de twee methoden geeft het mooiste resultaat?

Alvast bedankt voor jullie antwoord(-en).

Arjan
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Alle informatie die u vraagt zijn meerdere keren terug te vinden op het forum.

Even een universele regel die moet worden toegepast bij elke ondergrond die wordt behangen of geschilderd: ondergrond moet droog-stof-en vetvrij zijn. Het behang wat u heeft afgestoken laat lijm achten op de muren ( strijk maar even met een natte hand over het oppervlak.)

Als u de muren opnieuw gaat behangen kunt u de nieuwe lijm hierover aanbrengen. Gaat u de muren stucen of opnieuw sauzen, dan moet de lijm worden verwijderd omdat de stuc / muurverf niet goed kan hechten. Zodra de lijmresten vochtig worden vormt deze een onthechting.

Schoonmaken / verwijderen met een biologische verfreiniger dus.


Luchtbellen ( gietgallen ) moet u dichtzetten, ook bij toepassen van renovlies.
Binnenmuren van gipsplaat bestaan niet, wel gipswanden.

Het hangt af van de materiaalsoort renovlies en de voorschriften van de fabrikant of u na het aanbrengen het renovlies direct met lijm moet narollen. Dit staat op de verwerkingsvoorschriften. Normaliter wel, want u gebruikt ongepigmenteerd vlies.

Renovlies en glasvezel plakt u altijd stotend, tenzij u hoekoverlappingen maakt of bij kozijnnegge twee zijden ( horizontale en verticale negge ) moet plakken. Hierbij plakt u 2 lagen over elkaar en verwijderd u de onderste laag. Doet u dit netjes dan krijgt u een naadloze aansluiting.
 

StayAngry

  • #3
Beste Kees,

Een heel late dank je wel voor je reactie. Door omstandigheden heb ik mijn woonkamerproject ruim een jaar in de ijskast moeten zetten en heb ik verzuimd om je eerder te bedanken.

Ik heb besloten om de muren eerst te laten stuken. Na het stucwerk in oktober 2013 heb ik de muren een maand laten drogen. Daarna heb ik ze voorgestreken met verdunde latex en dat ook weer veertien dagen laten drogen. Daarna het vlies erop geplakt en en nagerold met lijm.

In 2015 heb ik de draad weer opgepakt door het vlies te sausen. Helaas droogt de latex op met een craquelé effect. Ik heb geen idee hoe het komt, hoe ik het kan voorkomen en/of herstellen.

Zelf denk ik er nu aan om de renovatievlies te verwijderen als dat kan. Daarna zal ik de "voorstrijklatex" willen verwijderen. Aangezien ik verwacht, dat het stucwerk dat niet overleefd, zal dat daarna hersteld moeten worden. Het hele idee van vlies gooi ik dan uit het raam en saus het stucwerk rechtstreeks. Is dit de meest voor de hand liggende oplossing en wat is is de techniek voor het verwijderen van renovatievlies en latex?

Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu