Voetventiel radiator past niet op bestaande leiding

Hagdos

 • #1
Ik heb de radiator in mijn badkamer losgehaald om te laten spuiten. Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de kraan te vervangen (die liet altijd water door) en een voetventiel te plaatsen. Het voetventiel is iets langer dan het bochtje dat er zat, daardoor sluit het niet meer aan op de leidingen die uit de muur komen. Is er een manier om de S-bocht in deze leiding weer recht(er) te maken?

Zie bijgevoegde foto's; de eerste twee zijn van de oorspronkelijke situatie, de laatste twee zijn de nieuwe kranen op de radiator en de buizen zoals ze uit de muur steken.
Er zit wel wat beweegruimte op de buizen (zitten niet strak vast in de muur) maar niet genoeg om het passend te krijgen.

20200527_123340.jpg 20200527_123401.jpg 20200908_195007.jpg 20200908_195101.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #2
Plaats een verlengd staartstuk of een uitschuifbaar staartstuk op de radiatorkraan en je hebt nu de ruimte om je voetventiel te plaatsen. Dit is het gedeelte dat in je radiator zit en met een koppeling op je kraan aangesloten word.
 

Hagdos

 • #3
Dat klinkt als de perfecte oplossing. Dan schuift de radiator dus een klein stukje naar links t.o.v. van de originele situatie, maar dat is hier geen probleem.

Waar kan ik zo'n verlengd staartstuk vinden? Liggen die gewoon bij de bouwmarkt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
een uitschuifbare staart stuk kijk maar even via google klik hier op
 

Hagdos

 • #5
Dank heren, ik heb het opgelost met een verlengstuk van de bouwmarkt. Volgens mij bedoeld voor waterleidingen maar dat lijkt me geen probleem.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #6
Een 1/2" binnen/buiten verlengstuk waarschijnlijk.
 

Hagdos

 • #7
Volgens mij kan ik geen directe link plaatsen, maar het ding heet "verlengstuk 1|2" x 25mm". Het past en zit dicht.

Nu nog een probleem met de knelkoppeling aan de onderkant die blijft lekken, ik denk dat de knelring te dicht op het einde vd buis zit. Heb ook weinig ruimte om de moer te draaien omdat de buis heel snel naar die S-bocht gaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Fotootje?
 

Hagdos

 • #9
Kan er niet echt lekker een foto van maken, het is heel krap. Op de topicstarter heb ik een paar foto's toegevoegd, het gaat om het onderste buisje uit de muur, en het voetventiel onder aan de radiator (foto's 4 en 3).

Ik heb het al een paar keer vast- en losgehaald, de laatste keer was de ring over de buis heen geschoven, één kant vd ring was smaller geworden dan de buis zelf. Een nieuwe ring druppelde heel langzaam (paar druppels per dag). Na strakker aandraaien druppelt ie nu stevig door (drupper per paar minuten ofzo?), dus ik ben bang dat hetzelfde gebeurt is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
ScreenHunter 1664.jpg


Waar gaat deze leiding naar toe?
Kan je deze niet vervangen zodat je een goede aansluiting hebt om te knellen.
 

Hagdos

 • #11
Dit is aan de andere kant van de muur.

Ik heb geen idee wat voor verbinding dat is (soldeer?). Ik heb net geleerd hoe een knelkoppeling werkt, dus wil het ook niet al te ingewikkeld maken. Eventueel zou ik een loodgieter kunnen vragen om dat te doen, geen idee wat dat kost.

Ik hoopte eigenlijk dat ik het zo wel dicht zou krijgen. Het ellendige is vooral dat ik de moer net ver genoeg op die buis krijg, maar dan wil die niet meer soepel draaien (omdat de buis daar al knikt). Dus vanaf slag één moet ik met een sleutel doen, in heel weinig ruimte, zonder de kraan te verschuiven.

20200921_084445.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
Dit is een knelverbinding.
Er zitten o-ringen in het T-stuk en met speciaal gereedschap klem je de koppeling vast.
Je kunt deze niet loshalen en er valt niets aan te repareren.
 

Hagdos

 • #13
Oké. Dus als ik je goed begrijp is die buis vervangen geen optie?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
je moet gewoon halve wegen door zagen die buis en niet wrikken ivm die pers verbinding en daar een knelsok op zetten water moet wel afgetapt worden.
Naamloos.jpg

Mocht je niet helemaal uit komen dat er iets van sprong in moet.
Ik weet niet wat voor muur dit is maar als het kan zou ik de gaten iets lager zetten net dat de rozetten het afdichten zodat je de sprong in de kamer hebt en de rechte buis aan de voetventiel kant
 

Hagdos

 • #15
Ik ga eens kijken of het zou passen met een rechte buis, dan is zo'n pers-verlengstukje er tussen helemaal niet zo'n slecht idee.

Als ik er een sprong in moet maken weet ik niet of ik het beter krijg dan het nu is. Ik wil geen nieuwe gaten maken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
dit is een knel sok 15mm.
als je net binnen het bereik van je rozet een gat iets lager maakt zodat je wat op en neer gaan de speling hebt, ook dit aan andere kant doet.
Naamloos.jpg


je kunt ook een uitschuifbare staart stuk nemen deze schuif je naar de voetventiel die past zich dan op lengt aan beter dan wat je nu hebt dat is een verchroomde verleng stuk en eigenlijk niet geschikt.
 
Laatst bewerkt:

Hagdos

 • #17
Ik heb ff gemeten; als ik dat verlengstuk er weer uit haal is de bovenste kraan 5 mm langer dan de onderste. De buizen komen op ongeveer dezelfde plek uit de muur, ik denk dat er wel 5 mm speling zit op het gat in de muur (Buizen zitten niet vast in de muur). Dus dan zou het lukken met een rechte buis.

Ga het van de week eens beter meten met het radiatortje weer van de muur
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Succes.
 

Hagdos

 • #19
Het is gelukt; heb nog een laatste poging gedaan om die knelkoppeling dicht te krijgen en dat is gelukt.

Radiator van de muur gehaald, kraantje los, de ring zat bijna helemaal op de rand (zie foto).
Ring weggehaald, nieuwe erop en iets verder er op gezet. Nu in de andere volgorde alles vastgezet (eerst de knelkoppeling vast, systeem vullen, dagje wachten om zeker te weten dat het dicht blijft, daarna de radiator er pas op).

Hartelijk bedankt allemaal!

20200926_120409.jpg 20200929_083046.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu