Voetventiel en/of instelbare radiatorkraan?

Ripley

  • #1
Heeft een voetventiel voor- of nadelen t.o.v. een instelbare kraan voor waterzijdig inregelen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Natuurlijk is een voetventiel iets heel anders, dat geeft meer en betrouwbaarder regelmogelijkheden. Inregelen op alleen de radiatorknoppen is een wat primitieve methode, die verstoord wordt zodra er iemand een radiator dichtdraait of juist verder open.

En gezien de neiging van huisvrouwen om het huis dagelijks te luchten, en daarbij de radiator (terecht) dicht te draaien, duurt dat uitgebalanceerde systeem niet lang, indien het alleen is ingeregeld met radiatorknoppen.

Maar misschien kun je er iets meer letters aan besteden, en vertellen wat de bedoeling is, wat voor systeem, hoeveel radiatoren, welke situatie.
Letters kosten hier niets... :wink:
 

Ripley

  • #3
Je hebt gelijk, de vraag was wat summier.

Maar even een misverstand rechtzetten: ik bedoel dubbelinstelbare radiatorkranen.
Niet enkelvoudige.

Situatie (niet echt noodzakelijk, maar wel leuk als tegenprestatie voor de moeite van antwoorden): huis uit 1936, paar keer aangepaste CV installatie, aanvankelijk alleen begane grond en 1e verdieping, jaren later zolder erbij. Aanvankelijk CV in de schuur met grondleiding, nu CV op zolder, aangesloten op de hoofdleidingen van de originele installatie.

Aan de achterkant van het huis steekt een een stuk uit van circa 1x2 meter, met een balkon erop van ruim 2x2 meter. Dat stuk bestaat uit een halletje van de achterdeur en daarachter een toilet. In het toilet hangt een radiatortje van circa 200 Watt, in de hal niks. De muren zijn steens (!) en ongeïsoleerd, de vloer is terrazzo en ligt op zand. In de winter is de motivatie om de trap te nemen en het toilet in de badkamer te gebruiken, zeer groot.

Ik wil de hal en het toilet voorzien van nieuwe radiatoren, uitgerekend op basis van de warmteverliezen van de ruimtes. Als ik het dan toch doe, wil ik het meteen goed doen en de radiatoren instelbaar maken. Ook handig om eventuele fouten in de warmteberekening te compenseren. De vraag is dus: via het voetventiel, of via een dubbelinstelbare radiatorkraan?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Door instelbare kranen te gebruiken hoef je geen voetventiel te plaatsen.

Maar als je het goed wil doen, zou ik een kraan met een voetventiel plaatsen, zodat je altijd de radiator apart kan aftappen en demonteren kan.
 

Ripley

  • #5
Kijk, dat is de tip die ik zocht.

Bedankt!
 

H@ns

  • #6
Klusidee Kees schreef:
En gezien de neiging van huisvrouwen om het huis dagelijks te luchten, en daarbij de radiator (terecht) dicht te draaien, duurt dat uitgebalanceerde systeem niet lang, indien het alleen is ingeregeld met radiatorknoppen.
Kees, de jaren 50 zijn voorbij hè...

:wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat dacht je... :mrgreen:
Ik spreek uit ervaring hoor, en niet alleen bij mij thuis.
 

Ripley

  • #8
Ik moet nog een oplossing vinden voor het inregelen van de oude radiatoren.
Volgens mijn warmteverliesberekening (kwaliteit onzeker) zijn de radiatoren in de voor- en achterkamer ongeveer 2x te groot.

Nu zitten daar oude kranen op, die we nooit regelen, dus misschien dat ik die wel knijp via de radiatorkraan. Ik ga nog wel even uitzoeken welke aansluitingen zijn toegepast, maar ik vermoed dat het dikke buis is met draad en zo.

Geen kaas van gegeten en een hoop moeite om daar voetventielen tussen te plaatsen.
 

H@ns

  • #9
Die moeite valt mee hoor, verloopje maken en aansluiten.
Je moet alleen wel ruimte genoeg hebben tussen radiator en muur of andere objecten want er komt een centimeter of 10 bij!
 

Ripley

  • #10
Die ruimte is er overal wel. Kun je misschien beschijven hoe zo'n "old school" radiator normaliter is aangesloten op een dikwandige buis?
 

H@ns

  • #11
Ja maar voor ik iets vreemds zeg kun je beter even wachten op de "old school die hard CV mannen" die hier op het forum zitten :P

De aanvoer en retour zijn in elk geval van maten die compatible zijn met de hedendaagse aansluitmiddelen, dwz; de draad

Dikwandige 3/8 buis is volgens mij zo'n 17 mm dik dus daar zul je een overgangsknelkoppeling moeten maken naar 15mm. Voor dikwandige 1" buis is die er zeker dus voor 3/8 denk ik ook wel...
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je heb voor dikwandig ook allerlei maten kranen .


Ik weet niet voor welke maat je ze nodig heb.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Hoi Ripley,

Een voetventiel heeft als het gaat om de regelmogelijkheid dezelfde functie als een dubbel instelbaar ventiel, de meeste zijn dat inmmiddels al jaren.

Als het gaat om een thermostaat kraan dan is dat alleen bij die modellen die ervoor besteld zijn, en dat is bijna nooit :?:

Zoals Utreg ook al schreef, alle radiatorkranen zijn er in passende schroefdraad maten en ik zou daar ook niet van afwijken, het monteerd zonder gedoe want met verlopen werken is ook niet zo makkelijk en vaak ziet het er niet uit.

De Kv waarde van een grote kraan is ook groter dan bij een kleine kraan, als u dan 1 of 2 kranen moet vervangen moet de rest ook van het zelfde systeem zijn uitgevoerd om het goed in balans te kunnen krijgen.
Stromingsgeruis bij het inregelen is niet ondenkbaar.

Vaak is de gehele installatie voorzien van die grote buizen en verstoord het de onderlinge waterstroming in de installatie als er afwijkende kranen worden geinstallaeerd en dat was nou net niet de bedoeling :?:

Voordeel van een voet ventiel is, dat als de radiator er een keer afmoet dat makkelijker is zonder de gehele installatie te hoeven aftappen en inregelen gaat vaak erg goed daarmee.

Vaak zijn er op de oude radiatoren driedelige koppelingen gebruikt (aan de onderzijde voor de retour aansluiting) die zijn vaak in de zelfde maat om te wisselen voor een voetventoiel

Ieder voordeel heb zun voordeel :mrgreen:

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu