Vloerverwarmingpomp, in hoeverre circuleert het complete CV-circuit?

Voegsel

  • #1
Onlangs is bij ons een vloerverwarming aangelegd in de badkamer + aangrenzende slaapkamer. Helaas is de ruimte met geen mogelijkheid warm te krijgen. (aannemer vond dat in de slaapkamer maar 1/4 van de vloer van vloerverwarming voorzien moest worden want anders zou het veeeeel te warm worden, tja, daar vertrouw je dan maar op, dat terzijde).

Nu heb ik de situatie bekeken en de aannemer heeft op de huidge centraleverwarming-straat een aftakking voor de vloerverwarming gemaakt. Dit heb ik hieronder uitgetekend.
vloerverwarming.jpg

Het is echter zo dat de CV-ketel pas aanslaat als in de woonkamer (waar de thermosstaat hangt) warmtevraag is. Wanneer er warmtevraag is dan zie ik bij de vloerverwarmingspomp+verdeler netjes de temperatuur oplopen naar 40graden. Wanneer in de woonkamer geen warmtevraag is dan zie ik de temperatuur bij de vloerverwarmingspomp+verdeler dalen naar 20 graden of lager. De kamerthermostaat hangt in een ruimte met 4 grote raampartijen en als er even zon opstaat dan valt de warmtevraag volledig weg.

Nu is mijn vraag, omdat de vloerverwarmingspomp 24/7 draait, of deze vv-pomp het complete centraleverwarming-straat (dus het water in de radiatoren etc) rondcirculeert? Kan het zijn dat hierdoor juist de vloer enorm afkoelt? Warm water uit vloerverwarming naar radiatoren die vervolgens de warmte weer afgeeft en daardoor de retour weer kouder maakt dat vervolgens weer de vloer ingaat etc etc. Of zie ik dat verkeerd?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een aannemer die vindt dat je maar 1/4 van de ruimte moet bedekken met vloerverwarming, heeft er weinig van begrepen, maar goed: wanneer er een verdeler voor de vloerverwarming si aangebracht zal de pomp wel draaien, maar op een heel laag vermogen. Alleen wanneer er warm water wordt aangeboden zal de pomp meer energie leveren.
Een verdeler met pomp is er alleen voor een vloerverwarming en zeker niet voor de radiatoren.
Wanneer je de verwarming regelt d.m.v. een thermostaat in de woonkamer, zal deze bepalend zijn of de cv-ketel aan of uit gaat. Dus ook de vloerverwarming zal alleen maar aan gaan als de thermostaat in de woonkamer warmte vraagt.
Dat is hetzelfde met radiatoren in een andere ruimte dan de woonkamer: daar kan je aan draaien wat je wilt, maar de radiator zal alleen maar warm worden als de thermsotaat in de woonkamer de CV-ketel "aan" schakelt.
Vloerverwarming reageert totaal anders dan radiatoren.
Wil je die vloerverwarming apart regelen van de radiatoren dan zul je een zoneregeling moeten aanschaffen waarmee je die ruimtes onafhankelijk regelt (dus wanneer je de vloerverwarming "aan" wilt, moet ook tegelijkertijd de ketel "aan" worden geschakeld)
 
  • Like
Waarderingen: Voegsel

Voegsel

  • #3
Thanks voor de uitleg. Dus als ik het goed begrijpt zit er een ventiel in de verdeler die temperatuur van de bron in de gaten houdt en desnoods bijmengt indien nodig en aanwezig? Dat ik dan 20 graden op de manometer zie komt puur omdat de vloer zelf koud is i.p.v. het complete cv traject?

Heeft het verder nog zin om de stroom af te schakelen wanneer de temperatuur lager dan 30 graden wordt d.m.v. pompschakelaar?

Verder denk ik dat er wel iets van zone-regeling toegepast moet gaan worden. De badkamer/slaapkamer zit op het noord-oosten van een vrijstaand huis. En de thermostaat in de woonkamer op het zuid/westen met veel raam. Gaat nevernooit warm worden anders :) zijn er voorbeelden hoe dit het best toegepast kan worden en is dit nog toe te passen op de hoe de situatie nu is gemaakt?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Zoals al vermeld: die vloerverwarming doet helemaal niets wanneer de thermostaat in de woonkamer geen warmte vraagt. Is het daar warm genoeg, dan kan je doen wat je wilt, maar zal de vloerverwarming ook nooit aan gaan.
Pompschakelaar is bij een label A pomp niet nodig. Met zoneregeling kan je de temperatuur in de diverse ruimtes onafhankelijk van elkaar regelen
 

ADDave

  • #5
De pomp van de vloerverwarming verdeler pomp in ieder geval geen water naar de radiatoren. Deze draait alleen over het vloerverwarming circuit.
 

Teun65

  • #6
Vloerverwaring, is in deze situatie afhankelijk van de kamerthermostaat, werkt eigenlijk alleen in een koude winter als er veel warmte vraag is... nu draait de pomp door terwijl het systeem stil staat.... koelt dus snel weer af, ook het water van de retour is koeler die terug gaat naar de HR ketel, en dat beïnvloedt het HR van de ketel...

Ik zou de pomp van de vloerverwarming aansluiten op thermostaat regelaar... dan blijft de warmte langer in je vloer....

BAE7D9A7-7F7C-4269-AE58-D41015777CE3.jpeg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
@Teun65: verdiep je even in de werking van de label A circulatiepomp
 

Teun65

  • #8
Kan best wezen, maar als er geen warmte vraag is... blijft de pomp van de vloerverwarming gewoon lopen, deze zit gewoon in het stopcontact...
Verdieping in een label A verwarmingspomp is een pré en hoe dit aangelegde systeem werkt ook. En welke invloed het heeft op de werking van een HR ketel... en warmte behoud van de vloer verwarming.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #9
@Teun65: Sorry, maar verdiep je echt even in de werking van een label A pomp en een hydraulisch neutraal aangesloten verdeler (aangenomen dat de verdeler hydralusch neurraal is aangesloten)
 

ADDave

  • #10
Een mengverdeler is hydraulisch altijd een passieve schakeling. Of de pomp nou aan of uit staat, zolang je geen warmte toevoer krijgt vanuit de ketel maakt het helemaal niks uit. Hij blijft regelen op de kamerthermostaat. Wil je dit oplossen dan ga je toch al snel naar een thermostaat met zone-regeling toe.
 

Voegsel

  • #11
Zit overigens een Grundfos UPM3 auto als pomp op het systeem. Geen idee of dit onder label A valt:)
 

Onderhoudtje

  • #12
Dit is een A-label pomp, een pompschakelaar is niet goed voor de elektronica.
Deze pomp kan je instellen dat hij bij geen warmte automatische langzamer gaat draaien.
Het is helaas geen pomp die je kan aansturen met een PWM-signal.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Voegsel

  • #13
Deze staat nu op CONST. PRESS.: CURVE 3. Lijkt mij dat het beter is om op auto in te stellen.

Dan heb je twee varianten:

PROP. PRESS.: AUTOADAPT
CONST. PRESS.: AUTOADAPT

Welke zal het handigst zijn?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Zolang je geen zone regeling toe gaat passen zal het nooit goed werken.
Alle verdere aanpassingen of wat dan ook zijn eigenlijk kansloos, een vloerverwarming
alleen is niet voldoende om het goed warm te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu