Vloerverwarming regelklep gaat 'spontaan' aan

JP van Santen

  • #1
Ik bespreek graag een uitdaging in de vloerverwarming met jullie. Even wat feiten, gaat om vloerverwarming op de 1e verdieping waar een verdeelunit (Henco) zit die vijf aparte ruimtes kan aansturen. Elke kamer heeft een eigen regelaar (digitale thermostaat) ook van Henco. In de grootste kamer zijn twee regelkleppen (thermomotor), nummer 4 en 5 in een kamer achter 1 thermostaat. In die kamer is het altijd warm, ook als de thermostaat op 10 graden staat, dan is de verwarming in die kamer aan. Als ik naar de verdeelunit kijk klopt dit ook.
IMG_2407.jpeg


Klep 4 en 5 (de eerste 2 op de foto) staan allebei open. De thermostaat beneden staat aan en de ruimtethermostaat in deze kamer staat op 14 graden, temperatuur is 21 graden en toch gaan de kleppen open? Mijn test om de thermostaat (althans het frontje met daarop de elektronica) eraf te halen, in de gedachte dan gaat ie wel uit.... werkt niet. Om de zoveel tijd gaat klep 4 en 5 gewoon open. De andere 3 ruimtethermostaten op deze verdeler werken wel logisch. Daarmee bedoel ik, zodra ik de gewenste temp hoger zet dan de actuele temp, dan gaat klep 1, 2 of 3 binnen een paar minuten open en andersom ook dicht).

Mijn vraag klopt mijn logica, dat als de thermostaat, zie voorbeeld hieronder, er af is, de klep gesloten zou moeten blijven? De klepregelaars zijn Normaly Closed. Zo ja, wat kan nou triggeren dat ze toch 'spontaan' verwarmen?

Hierbij nog wat andere foto's van de betrokken onderdelen.
IMG_2406.jpeg
IMG_2409.jpeg
IMG_2412.jpg


Ik wil met plezier, volgens de forum adviezen, type ketel en capaciteit ed toevoegen, maar dat lijkt me nog even niet belangrijk. Mocht dat wel zo zijn, hoor ik het graag.

Alvast bedankt voor het meedenken en mogelijk oplossen van onnodig verwarmen.
Jan Pieter.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
verkeerde thermostaten aan de groep toegewezen. zet de thermostaat van beneden eens uit en kijk wat er dan gebeurt.
 
  • Like
Waarderingen: JP van Santen

JP van Santen

  • #3
Als beneden uit staat, dan werkt er sowieso niets. Volgens mij is het de verdeler van boven geschakeld achter de hoofdthermostaat. Zodra beneden aan gaat, gaat groep 4/5 boven ook aan en negeert de thermostaat. Misschien is ie inderdaad wel verkeerd aangesloten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu