Vloerverwarming noppenplaten met isolatie en kruipruimte

Nachtwacht

  • #1
Goedendag,

na het een en ander hier op het forum gelezen te hebben zit ik met een specifiek vraagje voor mijn situatie. Hopelijk dat iemand wat licht in de duisternis kan schijnen :)

In mijn huis wil ik vloerverwarming gaan aanleggen. De ondervloer is van hout en hier wil ik dus een droog systeem op gaan aanleggen.

Nou kan ik kiezen uit diverse mogelijkheden en ik ben er niet helemaal uit wat nou het handigste is. Ik omschrijf ze even allemaal en ook mijn gedachten hierover. Wellicht dat iemand mij kan vertellen wat nou het slimste is om te doen.

Bij voorbaat dank !

1) Noppenplaten zonder isolatie. Isolatie kan ik daarna aanbrengen onder de vloer, in de kruipruimte (zit momenteel geheel geen isolatie) Ik zit daarbij eigenlijk te denken aan chips omdat isolatie aanbrengen tussen de balken wellicht wat onhandig en veel werk is (ik ga er daarbij van uit dat isolatie onder de balken vast beter is maar niet zo heel erg veel dat het het meerwerk en meerkosten verantwoord ?)

2) Noppenplaten met 11mm isolatie. Rwaarde is hiervan 0.134M2 k/W Inclusief 20mm noppenplaat, 18mm afdekplaat en dan 10mm houten vloer hier bovenop kom ik dan op een opbouwhoogte van 59mm wat ivm de voordeur redelijk goed uit komt. (er moet dan nog steeds iets van af maar niet al te veel) Dit is eventueel nog te combineren met chips in de kruipruimte.

3) Noppenplaten met 35mm isolatie. Rwaarde 0.778m2 k/W Nadeel van deze optie is dat 35mm wel weer aardig veel is en mijn mijn opbouwhoogte dan dus uit komt op ongeveer 83mm. Voordeur moet dan zeker aangepast worden (een 40mm of zo) Eventueel ook dit is natuurlijk weer te combineren met chips.

Mijn vragen zijn vooral, is de hogere Rwaarde van de 35 heel veel waard ? (oftewel, bespaar ik hier veel mee ?) Qua prijsvershil zit er voor het hele huis nog geen 100 euro verschil in dus dat is erg weinig maar de extra opbouwhoogte zit me toch een beetje dwars.

Is een dergelijke isolatiewaarde wellicht ook te halen met iets wat dunner is ? (we praten over ongeveer 100m2 wat aan isolatiemateriaal onder de noppenplaten zo ongeveer 250 tot 350 euro kost)

Kan je voor een dergelijk bedrag de vloer ook van onderen isoleren ? (het lijkt mij niet maar ik heb er totaal nog niet naar geken wat daar de mogelijkheden zijn maar 350 euro of zelfs 500 euro lijkt me heel weinig geld voor 100m2 isolatie)

Is het nog wel interessant om de vloer met chips te issoleren als er al isolatie onder de platen zit ? (ik heb begrepen dat hoe meer isolatie er al op andere plekken zit, hoe minder het gaat helpen om extra te isoleren) en zo niet, wanneer houd het effect dan zo'n beetje op ?

Wow, is een lange posting geworden, alle antwoorden en tips van harte welkom !
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je geen beton- of broodjesvloer aanbrengen en daarop de vloerverwarming?

Ik zelf geloof niet in chips; je isoleert de ondergrond en niet de vloer; ventilatie in de kruipruimte zorgt voor afvoer van de warmte. Anderen (gebruikers) zweren erbij overigens.
Mijn vragen zijn vooral, is de hogere Rwaarde van de 35 heel veel waard ? (oftewel, bespaar ik hier veel mee ?)
Het verschil in die 2 isolatiediktes is bijna een factor 6! Bij 100 m2 en een delta-T van 5 graden over de isolatie, is het verschil 3,5 kW aan verlies.
 

Nachtwacht

  • #3
Dank je Fiesiekus. Had inderdaad al gelezen dat jij niet de grootste voorstander was van chips :) (geen probleem mee, ik hoor juist graag voor en tegenstanders) Ik zelf heb ook het idee dat alleen chips niet de beste oplossing zal zijn (zal zeker wat helpen meer nooit optimaal zijn) Betonvloer op een houten vloer aanbrengen zie ik niet echt zitten. Ik moet dan toch zeker een cm of 4 dik gaan om breuk en scheuren te voorkomen wat uiteindelijk een hele hoge vloer gaat maken...

Ik zie dat ik helaas een typefout heb gemaakt bij de 11mm plaat. De R-Waarde van die plaat is 0,314 en niet 0,134 :( Het isoleert dus iets meer dan een factor 2 beter voor 3 keer zo dik materiaal.

Bedacht me vanacht opeens dat ik me eigenlijk eens in de R-Waarde moest gaan verdiepen. Die bepaald tenslotte hoeveel geld dit uitendelijk gaat "besparen".

Als ik op de website van milieucentraal kijk kom ik daar tegen dat ik met 10cm piepschuim platen of steenwol of iets dergelijks ongeveer een R-waarde haal van 2,5M2 In vergelijking met de 35mm is dat dus grofweg een factor 3 hoger.

Zelfde website laat zien dat ik bij dat soort isolatie "gemiddeld" (bij een woning van 50m2) ongeveer 127 euro bespaar. Mijn vloeroppervlakte is 100m2, laat dat dan 200 euro zijn per jaar.

Kan je stellen, omdat de R-waarde 3 keer hoger is dan die onder de noppenplaten, dat je dan ook 3 keer minder zou besparen met noppenplaten met 35mm isolatie ?

Dan kom je dus grofweg op het volgende neer:

11mm isolatie: 35 euro besparing (R-waarde 0,314)
35mm isolatie: 70 euro besparing (R-waarde 0,778)
100mm isolatie onder de vloer: 200 euro besparing (R-waarde 2,5)

Ik heb het vermoeden dat dit te simpel is, als het wel zo is dan lijkt isolatie onder de vloer, ondanks de hogere kosten en het lastigere aanbrengen, zeker de moeite waard.

Dan is er ook nog isolatie voor onder de vloer van Tonzon die claimen een R-waarde van ongeveer 4 te hebben. Zou je daarmee dus nog een extra 150 euro per jaar besparen ? Dit ziet er uit alsof het redelijk makkelijk is aan te brengen met een nietmachine. Op de lange duur verdient dit zich zeker terug....
 

Fiesiekus

  • #4
Ik bedoelde een betonvloer i.p.v. de houten vloer.

Over die R-waarden en de besparingen: dat zijn ook maar grove benaderingen; hangt helemaal af van de temperatuursverschillen over de isolatie, welke besparingen je echt haalt. Je kan zeker nooit tot op de 10€ nauwkeurig uitrekenen hoeveel 't scheelt.
 

Nachtwacht

  • #5
Ik had verwacht dat het tot op 2 euro nauwkeurig kon :D

Maar dat stukje was me inderdaad wel duidelijk, was meer zo het idee van "is dit ongeveer zo bij benadering" ofwel, kan je R-waarden liniair omzetten naar "geld". (lijkt me sterk, maar niet gevraagd dan weet ik het zeker niet :) )


Nog iets wat ik opeens bedenk....

Noppenplaten op zichzelf zijn natuurlijk al een soort van isolatie (het is "plastic" materiaal en sluit dus de vloer "volledig" af) Kan je dan nog wel aan de onderkant tegen de vloer aan isoleren ? Sluit je de vloer niet teveel op om het zo maar te zeggen met alle gevolgen van dien ?

Wederom, dank voor de reacties !
 

Fiesiekus

  • #6
Kortom...een houten vloer met vloerverwarming....geeft nogal wat complicaties. Niet voor niets worden vloerverwarmingssystemen geïntegreed in betonvloeren.
 

Nachtwacht

  • #7
Je hebt gelijk, ik denk dat ik maar een ander huis ga kopen :)

Maar zonder gekheid, de problemen zijn oplosbaar lijkt mij mits ik maar de goede manier weet om het op te lossen.

Ik houd me dus van harte aanbevolen voor tips.

Groeten
 

Fiesiekus

  • #8
De beste manier is de onderzijde van de vloer met dikke isolatielaag voorzien.

Maar we hebben het steeds over de onderzijde; wat komt er eigenlijk boven de verwarming?
 

Nachtwacht

  • #9
Dat gaat laminaat worden. In eerste instantie was ons idee "hout" maar ons is duidelijk dat dat eigenlijk wel een flink risico met zich meebrengt.

Hout, lamelparket danwel laminaat is naar ons idee allemaal wel "ongeveer" even mooi (tuurlijk, echt hout blijft altijd het mooiste maar is dan ook iets vna 3 keer zo duur) en het zal dus wel laminaat of eventueel lamelparket worden.
 

Fiesiekus

  • #10
En dat is weer een isolatielaagje aan de bovenzijde.........
 

Nachtwacht

  • #11
Yep, we hebben er heel even over zitten nadenken om de buizen zelf als vloer te nemen maar vonden dat toch niet zo mooi :D

Maar inderdaad, daar zit dus ook weer isolatie (net als dus onder de noppenplaten want dat is ook een houten vloer die weer isoleert) en ik geloof dat het ook nog aan te raden is (we zijn het voorlopig in ieder geval van plan te doen) om een laag vezelplaat of andersoortige plaat op de noppenplaten te leggen en daar weer bovenop de houten vloer. Ook die zal dus weer voor isolatie zorgen maar ook weer warmte opnemen en vasthouden.

Al met al wil ik het dus zo goed mogelijk aanleggen en had al zo het idee dat 35mm isolatie die onder de noppenplaten zit vast niet de meest optimale oplossing zou zijn.
 

Fiesiekus

  • #12
dat het ook nog aan te raden is (we zijn het voorlopig in ieder geval van plan te doen) om een laag vezelplaat of andersoortige plaat op de noppenplaten te leggen en daar weer bovenop de houten vloer. Ook die zal dus weer voor isolatie zorgen maar ook weer warmte opnemen en vasthouden.
En nog een isolatielaagje bovenop......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu