Vloerverwarming gefreesd met nieuwe tegels, hoelang wachten?

Bartmill

  • #1
We hebben een nieuw huisje gekocht. Daarin lag een gedateerde vloer dus deze hebben we eruit gehaald (tegels eruit, originele afdekvloer laten liggen).

Vervolgens in deze vloer sleuven gefreesd (maand geleden) en daar vloerverwarming in geplaatst. Dit hebben we dichtgesmeerd met tegellijm (2,5 week terug).

Vervolgens even moeten wachten op de tegelzetter en die is anderhalve week terug (zaterdag de 26e) begonnen met de tegels plaatsen. De laatste tegels (+ tegelplinten) lagen er vrijdag in en afgelopen zaterdag zijn de tegels ingewassen.

De tegelplinten worden ergens deze week nog afgekit (boven en onderkant).

Nu vraag ik mij af hoe lang wij moeten wachten voor we de vloerverwarming aan kunnen zetten. Ik weet dat er sowieso aangeraden wordt om dit langsaam op te bouwen, maar ik vraag me dus af wanneer we hiermee kunnen beginnen.

Iemand een idee?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou het even met je tegelzetter overleggen. Het
 

Bartmill

  • #3
Je reactie lijkt niet compleet. Wat mis ik?

Overigens gaf de tegelzetter aan dat het 'enkele dagen' zou zijn. Dit leek me (in verhouding tot 6 weken of langer indien je een dekvloer aanbrengt) mogelijk wat kort.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Het enige wat je hier natuurlijk hebt om te drogen is tegellijm. De vloer zelf ligt er al lang en is al droog. tegellijm is ook relatief flexibel, vergeleken met een cement dekvloer. maar wat we hier ook roepen, ik adviseer je toch uit te gaan van de adviezen van de vloerverwarmingslegger en de tegelzetter. zij kennen ook de situatie ter plaatse, en de toegepaste producten.
 

Bartmill

  • #5
Vloerverwarming is door onszelf gelegd (geen expert o.i.d. aanwezig dus)

Uitspraak van tegelzetter staat hierboven.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Wij hanteren altijd ca 4-6 weken, ook bij uitharden tegellijm. Ga voor zekerheid: te snel verwarmen, kan resulteren in problemen met je tegelvloer.
 

Bartmill

  • #7
Bedankt voor de reactie.

Wie is in deze 'wij'? Bent u zelf tegelzetter of?

En toch 4-6 weken? Een paar dagen leek mij erg snel, maar 4-6 weken dan ook wel weer lang (aangezien men ook 6 weken hanteert bij een dekvloer van enkele centimeters).

En van wanneer telt u dan deze 4-6 weken? Het dichtsmeren van de leidingen, of het leggen van de (laatste) tegels?
 

Bernhard

  • #8
Het advies van de fabrikant van de tegellijm is maatgevend.
bernhard
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
@Bartmill,
Ik neem aan dat u het koud hebt? Dus een totaal verkeerde tijd van het jaar hebt gekozen om de vvw en de vloer aan te leggen.

Het lijkt erop, dat wat er ook gezegd wordt, u zich daar toch niet aan wilt houden.
De enige die duidelijkheid kunnen verschaffen zijn de tegelboer, en de vloerverwarmings boer. Die weten wat voor materialen er zijn gebruikt.

In uw geval is alles zelf gedaan (gebeund), en is natuurlijk totaal geen probleem. Als u voor risico gaat, wacht dan een paar dagen. Gaat u voor zekerheid (en jaren een goede vloer) ga dan voor de paar weken, zoals eerder gemeld is.

Niemand hier kan nu het juiste antwoord geven.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
@Screech: prachtig antwoord !!!
 

Bartmill

  • #11
@Screech

Aannames zijn niet altijd correct.

Nee, ik heb het niet koud en nee de vloerverwarming hoeft wat mij betreft ook niet zo snel mogelijk aan. Het moment is verder ook prima hoor.

Vaak wil je natuurlijk van iets nieuws zo snel mogelijk gebruik maken, vandaar dat ik deze vraag hier stel.

IK geef ook aan niet alles zelf te hebben gedaan, de tegels heb ik namelijk laten leggen. De vloerverwarming dus niet (wel zelf 'gebeund').

Het advies is in ieder geval duidelijk; voor zekerheid gewoon een paar weken wachten. Dat wordt dus in het begin van het nieuwe jaar de stekker erin!

bedankt voor je antwoord
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Wij als tegelzetters en installatie bedrijf, houden ook altijd minimaal 6/7 weken aan, voordat de vloerverwarming langzaamaan opgestookt kan worden als de vloerverwarming ingeslepen is.
Mits de goede flexibele tegellijm is gebruikt, en niet die rommel uit de DHZ zaken.

En als de vloerverwarming in een verse specievloer wordt gelegd, dan is het minimaal 12 weken.

Maar vaak zijn de mensen ongeduldig, en willen het toch graag even testen, of de vloer warm wordt.
 

Bartmill

  • #13
@Peter

Bedankt voor de reactie. Het enige wat ik nog weet van de tegellijm is dat het een duitse verpakking was. Zou aan de tegelzetter het merk kunnen navragen.

We hebben de vloerverwarming getest (ook voor lekker) voordat we hem dichtsmeerde. Dus ik ben niet bang dat hij niet werkt ofzo..

6-7 weken is een duidelijke indicatie. Bedankt!
 

Jos1988

  • #14
Beste,
Hoelang moet flexibele tegellijm drogen alvorens er een houten vloer op te leggen?
De vloerverwarming is ingefreesd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu