Vloerplaat lager dan fundering

AaronSmit

  • #1
Hallo allemaal,
Hopelijk kan iemand mij hier helpen. Mijn vrouw en ik willen graag een tuinhuis neerzetten. Erg leuk en prachtig alleen zit ik met het probleem dat ik erg lang ben. Graag wil ik daarom proberen het volgende te doen, alleen twijfel ik of dit verstandig is vanwege het vocht.

Het tuinhuis / blokhut moet uiteraard een 5 a 10cm boven het maaiveld staan om zo te voorkomen dat het hout snel gaat rotten. Mijn idee is als volgt. Ik wil een fundering rondom maken die 10cm boven het maaiveld uitkomt en de vloerplaat daar eigenlijk in leggen , 30 cm dieper. Dan maak ik bij de deur een afstap waardoor het ook comfortabel te belopen is voor mij in elke hoek. Het zal allemaal gewapend beton zijn van 20 CM. Ga ik nu problemen krijgen met vocht..daar ben ik eigenlijk heel erg benieuwd naar, en of dit wel een realistische oplossing is.

Je zou ook kunnen zeggen bestel een hoger tuinhuis, maar jammer genoeg valt het dan allemaal buiten "vergunning vrij bouwen".

Bijgaand een tekening van het idee:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe hoog staat het grondwater?

Zou wel moeten lukken zo, maar als het grondwater (soms) hoog staat, moet het beton wel waterdicht worden. Dus waterdicht toeslag door de beton, voldoende wapenen en netjes verwerken, dus ook goed verdichten.

Is een creatieve en slimme oplossing! :)

Maar mét vergunning is een hoger tuinhuis niet mogelijk?
 

AaronSmit

  • #3
Grondwater staat in het algemeen niet hoog, dus dat scheelt weer. De waterdichte toeslag in het beton was al een idee :) vergeten te vermelden.

met vergunning gaat, vooral, mijn gemeente erg snel moeilijk doen en ben je dus al gauw bezig met bureaucratische papieren romp slomp, en nog eens 6 (of) 12 weken verder, vooral met vakantie tijd.
 

Droid

  • #4
Als je er één bak van maakt (wapening door laten lopen in de opstanden) dan lijkt me dat geen probleem. Of de druksterkte van de grond moet onzettend waardeloos zijn, dan zou je nog een stukje grondverbetering toe kunnen passen.

Verder inderdaad een creatieve oplossing!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5

En dit zoiets ongeveer.
 

AaronSmit

  • #6
Even gebeld met de plaatselijke beton centrale...
Volgens hun is het beton waterkerend.
Voor de eventuele dampen zou ik een bepaalde coating zelf kunnen aansmeren.

Ze hadden het ook over een watersmet factor...iemand enig idee wat dat is?

Dan loopt dat water idd ook helemaal probleemloos weg!
 

Droid

  • #7
Niet watersmet factor, maar watercement factor... de verhouding tussen de hoeveelheid water en cement. Heeft weer te maken met de plasticiteit van de beton

Detail Wgb wel toepassen, anders krijg je gegarandeerd water binnen.
 

AaronSmit

  • #8
Dankjewel!
Watercement factor die ze gebruiken is 0.55. Hij adviseerde mij niet lager te gaan.

Detail van WGB was een goeie! Zal die zeker aanhouden.
 

Ralph

  • #9
Let wel op dat het beton pas waterkerend is vanaf 20 cm dik. En ja, ook de zo genoemde waterkerende beton.
 

AaronSmit

  • #10
Probeer hier in de omgeving te informeren bij betoncentrales. Alleen die zeggen dat hun niet een waterdichte toeslag door de cement heen kunnen/willen doen. Volgens hun is het beton bij 20 cm, met een cementfactor van 0.5 ook water kerend...

Iemand enig idee daarover?
 

Droid

  • #11
Men zegt dat beton bij een dikte van 20cm (in één keer gestort) waterdicht is zonder bijzondere toevoegingen. Theoretisch gezien is dat niet helemaal juist, er komt namelijk wel vocht door de wand. Echter gaat dat zo moeizaam/langzaam dat bijna alle vocht al weer verdwenen is voordat het eruit kan komen. Je zal het dus nooit waar kunnen nemen.


Over wat voor water praten we in jouw situatie? Grondwater lijkt me heel sterk. Dan heb je het alleen over regenwater. Zolang je constructie niet continu in het water staat hoef je bij 20cm geen zorgen te maken om de waterdichtheid.

Let wel op dat alles in één keer gestort wordt, ook de opstort. Doe je dat niet dan zal er altijd een krimpnaad ontstaan tussen beiden storten.. en dus lekkage. Of je past een kimblik toe als waterdichting tussen beide storten... dan kan het wel.
 

AaronSmit

  • #12
Ja grondwater zal het niet zijn, dus inderdaad alleen regenwater.
Hij komt dus 40 cm onder het maaiveld en 10 erboven uit.
En "wanden" en vloer hou ik dan op 20 cm dik. Alles wordt in 1 stort gedaan. Dus dat moet dan allemaal maar goed gaan, als de zorg en aandacht er goed aan wordt besteed!

Nogmaals bedankt voor de hulp!
 

Droid

  • #13
En uiteraard goed verdichten... ook niet geheel onbelangrijk.

Succes met de stort! Krijgen we nog een fototje van het resultaat?
 

AaronSmit

  • #14
Uiteraard :)..hoop er met een week of 2 a 3 mee bezig te kunnen gaan.
Voor het verdichten huur ik een trilnaald en zal natuurlijk intensief prikken :)
 

Honingimker

  • #15
Of een dopje kunststofdispersie door het cement....doen ze ook bij waterdichte betonnen waterputten..
 

Ralph

  • #16
Dat in 1 keer storten gaat vrijwel zeker niet succesvol worden, en al helemaal niet met trilnaalden er bij. Beton zal steeds onder de schaling weg lopen.
Beter stort je de wandjes later en zit je kimblik of kimband in je beton voor de wand.
Stort de vloer dan 5cm groter dan krijg je de randschaling ook beter aan het staan en met de vloer al hard ook beter vast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Ook bij aannemers gaan waterdichte aansluitingen vaak lekken. Het is dus voor een amateur erg lastig. Blik in de naad is ook geen garantie. Maak in ieder geval de naad goed schoon voor het storten van het tweede deel. Gebruik ook zeker voldoende wapening bij storten in meerdere delen. Beton krimpt namelijk, dan krijg je verticale scheuren. Het verdichten is ook een vak apart, te lang verdichten werkt bijvoorbeeld ook averechts.

Maar in dit geval is het allemaal niet zo schokkend. Het gaat niet over een kelder waar waterdruk op staat, maar een tuinhuis.
 

Tterpstra

  • #18
Vocht vanaf de onderzijde is niet te verwachten begrijp ik.
Vocht door oppervlaktewater vanaf het maaiveld wel, ik zou de buitenrand over de volle hoogte (tot tegen de onderkant van het kozijn) insmeren met een daarvoor geeïgend product (kan ook dakbedekkingsmateriaal zijn wat hierop wordt gebrand) om het eventuele optrekkende vocht tegen te gaan. De vloer storten op bijvoorbeeld vijverfolie (dus uit één stuk) voorkomt ook het z.g. "zweten" van het beton. Verder de ruimte binnen onbehandeld laten en de ruimte goed te ventileren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu