Vloerbedekkingslijm verwijderen

Albert69

  • #1
Beste klusser.

Ik las veel mensen dagen bezig met het verwijderen van lijmresten. Ik vond de volgende informatie uit 2007:

------------------------------------------------------------------------------------------
Beste tapijtverwijderaars,

Voor het verlijmen van tapijt op trappen, kan er gebruik gemaakt zijn van 3 zaken:
1. Lijm op waterbasis. Deze lijmsoort wordt echter pas echt gebruikt sinds een jaar of 5. Deze lijmsoorten laten zich, in de regel, "eenvoudig" verwijderen d.m.v warm water.
2. Lijm op oplosmiddelbasis. Deze lijmsoorten zijn niet gevoelig voor water, dus ook niet te verwijderen met water. Hiervoor is een sterk middel nodig zoals bijvoorbeeld vloerlijmverwijderaar van Alabastine. Dek de aangebrachte lijmverwijderaar eventueel af met een stuc plastic. De werkzame stof zal minder snel verdampen en effectiever werken. Werk overigens niet bij een extreem hoge temperatuur.
3. Kitten. Deze zijn in het verleden veel gebruikt, juist speciaal voor het verlijmen van tapijt op trappen. Ze zijn herkenbaar door de kleur (grijs of donkerbruin) en het feit, dat ze keihard zijn. De meeste van deze kitten zijn niet gevoelig voor water of een vloerlijmverwijderaar. Vreemd genoeg (hoewel), zijn deze kitten veelal wel gevoelig voor Coca Cola ( de echte en niet de light uitvoering)!!!! Test beide op een klein stukje.
Op moment dat men twijfel heeft, wat voor "lijmsoort" er gebruikt is, begin dan met warm water. Werkt dat niet, schakel dan over op Coca Cola. Voor beide producten geldt: baat het niet, dan schaad het niet. Werken beide producten niet, dan is er nog de mogelijkheid te grijpen naar vloerlijmverwijderaar.

Bij mij was kit gebruikt en nam de proef op de som met Cola. Naar supermarkt, Oke cola regular van €0,50 (1.5ltr) genomen. Kleine beetjes cola genomen en over de kitresten gegoten. Na 2 minuten kon je met een doekje de resten makkelijk wegvegen. Dus geen dure middelen nodig, geen verfkrabbers etc. Zorg wel voor voldoende water, want er komt veeeeeel bruine drap vanaf.

----------------------------------------------------------------------------

Wilde deze info even delen. Het is dus waar Cola is in deze een wondermiddel. Dus de reguliere cola, niet de light/zero versies.
 

Bassie1983

  • #2
Hallo allemaal,

Even een "kort" bericht over het verwijderen van oude harde lijmresten op de trap, na het verwijderen van oud tapijt.
Wij hebben 2 trappen die waren bekleed met vies, oud, muf, zwart (lees: bruin/oranje/geel-achtig) tapijt.
Met een sorbo keukenmesje en brute kracht heb ik die treurige troep er vanaf getrokken en kwam meteen achter de harde realiteit. Er zat zo'n dikke laag tapijtlijm op de hele trap gesmeerd, dat me de moed meteen in de schoenen zakte. Veel google search opdrachten verder besloot ik te gaan voor de een lijmrestenverwijderaar, NOT !
Toen ben ik maar een multitool gaan kopen maar dat werkt ook voor geen meter, aangezien we het hier toch echt hebben over een dikke, dikke, DIKKE laag "versteende" lijm. Op de hoge stand kwam ik er trouwens prima doorheen, maar dan wel meteen ook door de traptrede. Dus dat was ook niet echt ideaal. Toen toch maar korrel 40 op de schuurmachine gezet en een poging gedaan om door de millimeters dikke laag heen te schuren... Meh ! Iets met schoenen en Lood...
Dus toen was het tijd om outside the box te denken, cola !!!!!
We hadden het al gelezen, maar geloofden er niet zo in. Wrong !!!!!
Ik heb met een spons en een afwasborstel trede voor trede de cola op de trap geborsteld. En na een kwartiertje krabben met een grote verfkrabber kwam er resultaat.
Maar....
Het kost me veel kracht en energie (Ik ben een grote kerel van 1.93 - 100KG.)
En... Ik moet morgen nog een 2e keer over de trap heen. Daarna moet alles nog geschuurd worden, omdat er blijkbaar ook meerdere lagen verf op de trap zitten...
Dus:

Cola is een wondermiddel... Maar onderschat niet hoeveel energie het alsnog kost.
Ben je sterk en fit ? Doen !
Ben je dat niet ?

Spaar dan nog even door en laat het doen door een bedrijf.

Succes !

Diverse merknamen verwijderd, zie de forumregels, mod.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Heb je lijm op waterbasis dan gewoon lauw water.

Lukt dat niet dan de mechanische weg

Zet op die multitool een gritrasp en je zal zien dat het een stuk simpeler gaat.

Wat minder prettig is de lijm rijkelijk insmeren met thinner, afdekken met materiaal wat tegen thinner kan, een half uurtje in laten werken en dan met een verfschraper weghalen. (je kunt er bij onvoldoende ventilatie wel van gaan trippen)

Hoeft de trap niet geschilderd te worden en wordt hij op een andere manier opnieuw bekleed dan de haakseslijper met een staalborstel er op.

suc6

Gerrit
 

Bassie1983

  • #4
Hoi Gerrit,

Welke gritrasp raad je aan ?
Ik zie verschillende soorten.
Rond, met een puntje, driehoek, half maantje (of hoe je die vorm ook noemt)

Graag je beste advies, want ik ben nig wel even bezig met die laag ouwe troep.

Alvast bedankt !

Bas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Rond of half rond en voor de hoekjes een driehoek of een puntje.
Probeer het ook eens met een bol geslepen spatel, is mij goed bevallen maar werkt niet altijd goed, dat hangt ook af van de hechting van de lijm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu