Vloer tuinhuisje vervangen

Robdisseldorp

  • #1
Hallo,

Ongeveer 3 jaar geleden heb ik een tuinhuisje op maat laten maken door een timmerman. De vloer is gemaakt van watervaste spaanplaten (groen) en is gelegd op hardhouten balken die ong. 125cm uit elkaar liggen. Deze hardhouten balken zijn onderdeel van een frame waar de wanden van het tuinhuisje op rusten. Dit frame is met lange hardhouten palen gefundeerd om wegzakken te voorkomen.

Op dit moment zakt de vloer (watervaste spaanplaten) behoorlijk door en ben ik zelf op een punt er helemaal doorheen gezakt.

Nu wil ik de vloer vervangen en zit te denken aan de volgende mogelijkheden:
1) (zelf) leggen van LEWIS zwaluwstaartplaten en hier een laag beton op storten waarop ik bijv. tegels kan plaatsen. De zwaluwstaartplaten zouden op de hardhouten balken kunnen rusten.
2) beton storten (afgraven, zandbed, folie, beton).

Nu heb ik de volgende vragen:

Mogelijkheid 1 wordt over het algemeen in badkamers gebruikt. In hoeverre zou ik dit ook in mijn tuinhuisje kunnen gebruiken?

Mogelijkheid 2: kan ik beton storten terwijl er een hardhouten balken fundering ligt? Heb ik dan ook een bekisting nodig?

Voor de duidelijkheid heb ik een aantal foto's toegevoegd die tijdens de bouw genomen zijn.

Ik ben op zoek naar advies hoe dit aan te vliegen.

Alvast bedankt!

Mvg,
Rob

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is het huisje verzakt sinds de bouw, wat voor soort grond zit eronder?
125 cm hoh is te ver uit elkaar voor spaanplaat.
Of extra gewicht toevoegen een probleem is, is afhankelijk van de ondergrond, maar zeer waarschijnlijk wel, dus geen beton.
 

Robdisseldorp

  • #3
Hallo Rola,

Bedankt voor je snelle reactie.

Het huisje is (voor zover ik weet) niet verzakt. Ik heb destijds speciaal lange hardhouten palen (3,5-4m) laten plaatsen (tot de zandlaag)) om verzakking te voorkomen. Daarop is een frame gemonteerd waarop de rest van het huisje is opgebouwd. De ondergrond in mijn omgeving (Friesland) is veengrond.

Ik zat dus te denken aan zwaluwstaartplaten met 50mm betonlaag of beton direct op de grond. Alleen vroeg ik mij af of ik dan bekisting moet maken omdat ik er dan lastig bij kan vanwege frame en of frame goed blijft wanneer ik er beton tussen stort.

Of is het beter de doorgezakte watervaste spaanplaten te vervangen? Is wel het goedkoopste en makkelijker. Welk type houten platen zou je dan adviseren? Ik heb ook watervast hardhouten multiplex platen gezien maar weet niet of dat beter is. Mogelijk dat oorzaak van doorzakken spaanplaat ook met vocht te maken heeft. Ik zie hier en daar natte plekken op groene spaanplaat. Vandaar ook idee om beton te storten.

Mvg,
Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Extra balken ertussen maken zodat de overspanning rond de 60 cm komt te liggen en dan een multiplex plaat erop.
Extra gewicht betekend extra zetting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Inderdaad vreemd van een vakman (timmerman) om de draagbalken van de vloer 125 cm uit elkaar te plaatsen.

Monteer dwarsbalken tussen de huidige balken en sla steeds halverwege deze dwarsbalken een hardhouten paal in de grond. Monteer beide aan elkaar en er is extra stevigheid en draagvermogen. Tot slot kunt u een nieuwe vloer monteren. Vanwege vocht kunt u beter kiezen voor hardhout multiplex.

Zowieso is het goed om te kijken of ventilatie aanbrengen onder de vloer een goed idee is.
 

Robdisseldorp

  • #6
Dank voor jullie advies.

Het is mij nu duidelijk dat ik iig de vloer moet verstevigen door extra balken aan te brengen. Zoals ik het begrijp moet ik extra balken plaatsen, hetzij parallel aan bestaande balken met hoh afstand van rond de 60 (125/2) of ik plaats dwarsbalken tussen bestaande balken. In beide gevallen is een extra hardhouten paal in de grond wenselijk. Daarna met hardhout multiplex vloer monteren.

Volgens mij moet dit lukken.

Bedankt voor het meedenken!

Mvg,
Rob
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Klopt helemaal. Ik zou de verstevigingsbalken dwars op de bestaande balken monteren. Dat is makkeijker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu