Vloer stabieler maken met Fermacell? Of iets anders...

freekvh

  • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met de vloer op onze slaapkamer. Dit is een oud huis (~100 jaar), met een houten vloer. De balken onder de vloer overspannen een aardige afstand, ik gok bijna 4 meter (daarna komen ze op een zeer dikke dwarsbak om nog een meter of wat te overspannen). De vloer is ook wiebelig/buigt, als je er op staat en een beetje springt gaat alles heen en weer. Ik denk dat dat wel normaal is voor een houten vloer.

We hebben er 9 mm OSB opgeschroefd om het vlak te krijgen en eigenlijk wilde ik het daarbij laten, maar nu twijfel ik toch, het wiebelt wel heel erg. Het ziet er nu zo uit, je ziet de planken die direct op de balken liggen vorran, de rest is nu bedekt met 9 mm OSB:

IMG_9324.jpg


Tegen het doorbuigen/bewegen wil ik toch wat doen. Ik dacht eerst aan 18 mm multiplex (underlayment). Maar mensen raadden Fermacell aan.

Fermacell klinkt goed, maar als ik zo filmpjes kijk, dan moet je eerst perfect egaliseren, met een vloeibaar iets of met korrels. Ik denk dat beide niet ideaal zijn omdat de vloer altijd zal blijven bewegen (al wordt het hopelijk minder, hier een filmpje er over:
). Ik krijg ook het idee dat Fermacall vooral goed is voor contact geluid isolatie en thermische isolatie (met een laagje), maar niet echt voor een superstijve vloer (het wordt vaak op beton gelegd kreeg ik het idee na het lezen van alle info). Zelf dacht ik dus aan multiplex/underlayment, 18 mm, met mes en groef, grote platen, bovenop dit OSB dus, al vrees ik dat ik max 120x60 naar boven krijg. Dat blijf iig een beetje buigzaam zonder problemen.

Mijn vraag is: Wat zouden jullie doen? Is Fermacell ook te doen zonder egalisatie? Of gaat dat uiteindelijk gewoon breken? Als ik egaliseer met dat vloeibare spul gaat dat sowieso breken nadat het hard is geworden...

Wat zouden jullie doen? Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
wat beweegt en buigt de balken of het vloerhout?
Als de balken onvoldoende stijf zijn moet je die verstijven dan helpt het verstevigen van de vloerdelen niet.

fermacell levert geen verbetering op van de constructie.
dat is bedoeld voor geluid isolatie en brandveiligheid.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en freekvh

freekvh

  • #3
Hmm, goede vraag, ik denk dat de planken en de balken allebei wel bewegen, maar ik zal er eens goed op letten. Het is wel te laat om iets met de balken te doen, dan zullen we maar met de beweging moeten leven en hopen dat het gips op het plafond er onder niet gaat scheuren...
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
als de balken doorbuigen/bewegen zal extra gewicht er op pakken niet bevordelijk zijn, het is dan zaak om de balklaag te verzwaren door of grotere balken te plaatsen of door balken bij te leggen en op deze manier de hoh maat te verkleinen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De balken verstevigen kan ook van boven af maar daar verlies je wel wat hoogte door.

raadplaag een constructeur een verstijving van bovenaf vraagt om wat meer rekenwerk.
 

ewous

  • #6
Ik heb in mijn huis (115 jaar oud) ook fermacell platen gelegd, dit heb ik direct op de houten ondervloer gedaan. Deze lag ook niet overal even recht, hoort ook een beetje bij een oud huis. Maar ben wel nog steeds heel blij dat ik het gedaan heb, je hoort het niet als je boven loopt en het geeft een heel stabiel gevoel als je er op loopt. Die fermacell platen hebben wel behoorlijk wat gewicht. Dus én osb én fermacell is misschien te veel van het goede?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu