Vloer egaliseren voor tegelen?

Spekkie24

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een nieuwbouwhuis waarvan ik de keukenvloer, 17 m2, wil gaan betegelen met tegels van 60x60 cm.
Naar het schijnt is het een anhydriet topvloer. In deze vloer zit niet zo erg veel hoogteverschil, maar op sommige plaatsen is het een klein beetje golvend. Ik schat dat er hooguit zo'n 4 mm verschil is zit. Ik heb er namelijk een lange waterpas overheen gehaald.

Ik wil de vloer eerst insmeren met een voorstrijkmiddel.
Is het noodzakelijk dat ik de vloer ook eerst egaliseer? Ik dacht dat ik dit verschil wel met flexibele tegellijm kon opvangen.

Ik heb begrepen dat ik hiervoor egaline kan gebruiken, maar ik heb ook iets gehoord over een papje van (zand)cement. Weet iemand wat het beste is en hoe dat papje precies is samengesteld?

Ik hoop het te horen,
Mark.
 

Cedric 1

  • #2
Hoi,

Je kan hier ook gewoon pure cement en merk verwijderd, mod. voor gebruiken.
Is goedkoop en werkt heel goed. En je kan er zeker die 4mm mee weg werken hoor.

Mvg Cedric 1 :wink: .
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Klopt niet Cedrik 1

Voor een anhydrietvloer kun je geen cement of gewone egaline gebruiken gebruiken.

Hiervoor gelden speciale voorschrifen wat betreft egaliseren en betegelen.

Om te tegelen op een anhydriet vloer, moet je eerst de vloer schuren zodat de gladde bovenlaag verwijderd is.
Dit is het aller belangrijkste.

Daarna voorstrijken met een tegel voorstrijk, die speciaal voor anhydriet vloeren geschikt is.

Dan kun je de tegels met een flexibele dikbed poedertegel lijm, die ook geschikt moet zijn voor anhydriet vloeren lijmen.

Met de dikbed lijm kun je enig hoogte verschil in de onder vloer opvangen.

Zorg wel dat de anhydriet vloer helemaal goed droog is voordat je begint met deze klus.
Anders zal de tegel vloer straks los liggen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Bij een anhydriet vloer is het inderdaad erg belangrijk om je precies aan de voorschriften te houden en de juiste producten te gebruiken. Anders wordt het een drama.
 

Spekkie24

  • #5
Allen bedankt voor de reakties.

Ik heb het voor de zekerheid toch nog maar eens nagevraagd en het blijkt dat deze ruimte toch geen anhydriet vloer is maar een zand cementvloer. Zoals ik lees gelden daar weer andere omgansvormen voor.

Ik ben nu het volgende van plan:

- eerst de vloer schoon schuren van oude gips en verf resten.
- Dan de vloer in de voorstrijk zetten.
- Hierna ga ik tegelen met elastische tegellijm.

Klinkt dit goed? Ik heb gehoord dat ik die 4 a 5 mm wel kan wegwerken door de lijm hier en daar gewoon wat dikker aan tezetten. Kan dit inderdaad?

Ik ben toch ook benieuwd of iemand mij toch aanraad eerste te egaliseren. Ik ben dan ook vooral erg benieuwd naar dat papje van cement waar ik hier wel eens over lees. Wat is daar de verhouding van?

Mark.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
1. De vloer schoon en stofvrij maken.
2. De vloer insmeren met en papje van cement, dat is pure cement vermengd met water, het moet goed smeerbaar zijn met een bouw-handstoffer.
3. Wanneer er geen vloerverwarming in zit gewoon tegelen met lijm op poederbasis, met vloerverwarming flexibele lijm gebruiken.
4. De lijm wat dikker opbrengen kan vrij eenvoudig door een lijmkam met diepere tanden te gebruiken, 4 tot 5 mm verschil is wel het maximum, anders dikbedtegellijm gebruiken.
 

Spekkie24

  • #7
Jan bedankt voor de reaktie.

Ik vroeg me alleen af of voorstijk nu niet meer nodig is. Ik zag het niet staan in jou lijstje.
Verder vroeg ik me af of je een papje van zandcement bedoeld of puur cement. Ik heb namelijk nog een zo'n grote zak zandcement van het bekende merk met de groen gele verpakking liggen.

Als laatste moet ik nog even toevoegen dat ik gister nogmaals met een lange waterpas over de vloer ben gegaan. In een hoek van de keuken blijkt dat er een stuk is met een verschl van liefst 1 cm. Is dit verschil goed op te vangen het cementpapje of moet ik nu toch echt aan de egaline?

Mark.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Jan schreef:
2. De vloer insmeren met en papje van cement, dat is pure cement vermengd met water, het moet goed smeerbaar zijn met een bouw-handstoffer.
Voorstrijk is niet nodig.

Met het cementpapje is dit niet op te vangen, u kunt dit doen met een egalisatiemiddel.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Sorry jongens, maar als er al een cement dekvloer inligt dan geen papje van cement meer gebruiken.

Dit komt bij een droge zand cementvloer los te liggen.

Als er echt veel verschil in de vloer zit, dan eerst egaline gebruiken.

Daarna gewoon de vloer voorstrijken met een tegel voorstrijk, en dan de tegels lijmen met poederlijm.
 

Herossie

  • #10
Imo hoef je niet te egaliseren, als het hoogteverschil echt maar 4 mm bedraagt. De tanden van je lijmkam moeten al 6-10 mm zijn voor de 60 cm tegels die je gaat leggen, met een dergelijke lijm dikte kan je prima het hoogteverschil van max 4 mm opvangen.

Denk er ook even aan om de evt poreuze cementvloer voor te strijken om niet alle lijm weg te laten zuigen.
 

Azijnpisser

  • #11
Als je geen geroutineerd tegelzetter bent, en je toch die grote tegels wilt verwerken, dan zou ik de boel met egaline goed uitvlakken. Dat werkt veel makkelijker.
 

renehi

  • #12
I.d.d. veel makkelijker verwerken. Je kunt de vloer naar het egaliseren, (Je hebt ook egalisatiemortel, die je tot 0mm kan afreien, uitermate geschikt voor 'gaten' vullen) gewoon voorstrijken en daarna insmeren met tegellijm. Hoef je ook niet bij elke tegel te rotzooien om hem goed op hoogte te krijgen.

Mijn inziens als je gaten van 4mm opvult met tegellijm, dan heb je op sommige plekken in je lijmbed (bij gebruik van een 6mm lijmkam) een lijmdikte van 10 mm en op andere plekken 6 mm. Volgens mij als de lijm uitdroogt, ontstaat er dan onder de tegel een 'holle' ruimte op de plek waar de lijm dikker is aangebracht. Om de simpele reden dat er op deze plek waar het dikker is aangebracht, meer vocht uit de lijm verdampt en zo ook meer inzakt dan de rest.
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #13
Met alle respect voor de adviezen van onze ervaren klussers, maar deze keer zijn de meningen zo verdeeld dat ik toch maar advies zou inwinnen van een professionele tegelzetter of bij een goede bouwmaterialenhandel (dus niet bij een bouwmarkt!). Geen groter ellende dan loslatende tegels!

Groeten, Hein
 

Spekkie24

  • #14
Heren bedankt voor de reakties.

Ik heb een poging gedaan te egaliseren. Ik had 100 kg egaline voor de keuken van 17 m2. Ik weet wat er precies mis ging maar het resultaat was niet best.
Ik had eerst de vloer ingesmeerd met een papje van poederlijm, flevopol en water voor de hechting.
Nadat we begonnen waren bleek dat het inderdaad goed hechtte. Ik had verwacht dat gewoon uit zou vloeien, maar dat viel tegen. Ik heb me wel aan de verdunning op het pak gehouden. WE hebben het met een spaan moeten verdelen, maar het leek wel of we niet genoeg hadden gebruikt, waardoor het reslutaat ribbelig is geworden.

Aan een kant van de keuken zat al een verhoging, maar die zit er nu nog. Het ribbelige hebben we kunnen weghalen door nog een keer te egaliseren. Er zit alleen nog wel hoogte verschil in de vloer.

De keuken kon niet worden uitgesteld dus die is op de kale vloer geplaatst. Geen ramp, maar niet wat we wilden.
Nu willen nogmaals goed gaan egaliseren met genoeg egaline tussen de kasten en dan tegelen tot onder de plinten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu