Vloer 53cm ophogen

Chappie

 • #1
Hallo Allen,

Ik ben met de badkamer bezig op de 1e verdieping en deze word wat uitgebouwd. Een deel van de buitenmuur is er uit en er achter zit wat extra ruimte omdat het dak er ruim langs loopt (jaren 70 design). De ruimte er achter is 180x200cm. De "vloer" voorzien van 4 dikke houten draagbalken met een h.o.h. afstand van 45cm. Alleen is de afstand van de balken tot aan de vloer 53cm. Ik moet dus een vloer van 180x200cm 53cm ophogen.

Het leek mij niet verstandig om 2 kuub beton op die houten balken te storten. Ik zat te denken om er zwaluwstaartplaten op te leggen met 5cm beton om zo een basis betonnenvloer te hebben. Daarna de rest op te vullen met 48cm (drukbestendige) XPS isolatieplaten. Op deze manier is de extra ruimte gelijk met de badkamervloer en kan er daarna vloerverwarming en een dekvloertje overheen gestort worden.

Of zou het beter zijn om een extra houtconstructie naar boven te maken zodat je niet zo'n dik pak isolatie krijgt? 48cm isolatie is misschien gek, maar beter als te weinig toch?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Persoonlijk zou ik voor een houtconstructie gaan waarmee je vanaf de bestaande balken ophoogt. En dan voornamelijk omdat er een ruimte overblijft waar je eventueel nog wat mee zou kunnen. Misschien is het een plek voor een liggende boiler voor de badkamer, opslag of iets dergelijks.
   

  Chappie

  • #3
  Bedankt voor je bericht. Voor de compleetheid heb ik een foto bijgevoegd. De balken zijn 44x140. Ik zou er een extra balk bovenop kunnen leggen in de lengte maar daar win ik maar 14cm mee.

  Het mooie vind ik dat de bestaande balken reeds op de muur rusten wat een stabiel geheel geeft. Als ik meerdere balken op elkaar stapel ben ik bang dat het instabiel word. Of is er een bepaalde truuk om stabiel naar boven te werken?

  De ruimte er onder is loos en gaat verder niets mee gebeuren. Komt niets te hangen o.i.d.. het is tegelijk een overkapping over de voordeur.

  IMG_20201017_131258.jpg
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  44x140 zijn geen dikke balken als er een betonvloer op komt te dragen.
  Balklaag op de gewenste hoogte vastmaken middels balkdragers of inkappen in de muur.
  Voor afmetingen zie de balkenschuif.
  De loze ruimte isoleren.
   

  Chappie

  • #5
  Bedankt voor de info. Ik hoopte te werken met zwaluwstaart platen, leek mij niet zo'n zware constructie.

  Welke dikte balken zou je adviseren?
   

  Chappie

  • #7
  Bedankt voor deze info. Mag mij graag verdiepen in de technische onderbouwingen. Zou je mij eens kunnen uitleggen wat ik fout doe?

  ik kom uit op C18 of C24
  h.o.h. afstand is 45cm dus in de tabel 48 aan houden
  overspanning is 200cm

  De tabel geeft dan 38x140 aan.

  [EDIT]
  Als je de gegevens via het linkje invoert krijg ik deze uitslag. Dan mag de afstand zelf 60cm zijn?
  Knipsel.PNG


  Knipsel.PNG
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Je vergeet de betonvloer met de tegels.
   

  Chappie

  • #9
  Ah, dan moet je dus extra zwaar rekenen. Is dat ook met het tabel te doen? of duik ik nu te diep de materie in?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu