Vliering verwijderen; tast dit de dakconstructie aan?

Blakez

  • #1
In mijn woning wil ik één van de vlieringen verwijderen, zodat ik op zolder een slaapkamer kan realiseren die qua ruimte tot in de nok van het dak loopt. Nu vraag ik mij echter af of deze vliering zomaar is af te breken, zonder dat ik daarbij de dakconstructie aantast?

De zolder van mijn woning bestaat uit 2 ruimtes gescheiden door een gemetselde muur, waarbij in elke ruimte een vliering is gevestigd. Deze zijn te bereiken d.m.v. vlizo trappen. De grootste ruimte is ongeveer 6,4 x 4,4 meter. Van deze ruimte wil ik de vliering afbreken. In de andere ruimte blijft de vliering zitten.

De betreffende vliering is bevestigd d.m.v. dwarsbalken die op de gordingen zijn geschroefd. Op deze dwarsbalken zijn de vloerplaten van de vliering bevestigd.

Het lijkt mij dat deze dwarsbalken het dak toch wel ondersteunen en deze dan ook niet zomaar te verwijderen zijn, tenzij er voor andere ondersteuning is gezorgd.

Echter lees ik ook diverse berichten dat je juist niets op de gordingen mag bevestigen omdat deze de stevigheid aantasten. Op één van de gordingen zijn wel allemaal scheurtjes te zien.

Zie de foto's voor wat meer duidelijkheid:

de foto's zijn gemaakt met een 18mm wide-angle lens, dus enige vervorming in de foto's is zichtbaar. De gordingen lopen in het echt wel recht :)











 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit stuk vliering tussen de twee muren kan weg.

De vlieringbalken ter plaatse van een spant zijn nodig als trekbalk, maar dat zit hier niet. Als het goed is zijn de gordingen berekend op het gewicht van de vliering. En houten balken scheuren altijd wel wat. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Zo te zien is de vliering geen onderdeel van de dakconstructie. Sterker nog: Ik vraag me zelfs af of de gordingen berekend zijn op het extra gewicht van een vliering vol opgeslagen spullen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu