Vezelcement golfplaten op dak schuur - gordingen dik genoeg?

Wickster

 • #1
Dag allemaal,

Op het dak van onze schuur bevinden zich 4 asbest golfplaten van 108.5 bij 243.5cm. Deze asbestplaten willen we gaan verwijderen (we hebben hiervoor toestemming van de gemeente) en vervangen door vezelcementgolfplaten van 110cm bij 244cm.

De dakhelling van onze schuur is 3 graden. De schuur is 3.95m breed en 2.43m diep. De huidige asbest platen zijn aangebracht op 2 gordingen in de lengte met een balkafstand van 69 cm en 1 gording in de diepte overdwars op de andere 2 gordingen in het midden van de schuur. De dikte van de gordingen is 4,5 cm.

De golfplaten worden aangebracht met RVC vezelcementgolfplaatschroeven in de top van de golf.

De platen zijn geschat zeker 40 kilo per stuk, we hebben het vermoeden dat ze ook wat zwaarder zullen zijn dan de asbest golfplaten. In de montage instructie staat aangegeven dat de gording minimaal 5 cm zou moeten zijn. Dat zou betekenen dat de bestaande gordingen iets te dun zijn.

Kunnen we de vezelcement golfplaten op de bestaande gordingen aanbrengen en is de constructie daarmee veilig genoeg of moet er een aanpassing in het houten framewerk eronder worden gemaakt? 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Het is net zo belangrijk de hoogte van de gordingen te vermelden.
   

  Wickster

  • #3
  Dat is waar ook, die informatie ontbrak nog, dank daarvoor!

  De gordingen zijn 9,2 cm hoog. De golfplaten steunen op de dwarse kant van de gordingen (4,5 cm breed). Met die hoogte van 9,2 cm zou het wellicht wel voldoende zijn? (Immers 9,2x4,5 cm is dikker dan een vierkante gording van 5x5cm).
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De huidige balken zijn te licht, kijk op deze link om uit te rekenen welke balken u nodig bent.
   

  Wickster

  • #5
  Bedankt weer! Wij hebben besloten om de vezelcement golfplaten om te ruilen tegen (veel lichtere) polyester glasvezel golfplaten. We hebben daarbij ook nog even gekeken of de geringe dakhelling (3 graden) problemen op zou kunnen leveren maar daar er enkel overlap in de breedte is, zou dit niet het geval moeten zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu