Verzakte goot en lekkages in de dakgoot

rk317

  • #1
Ons huis heeft omringend een zinken dakgoot welke is afgetimmerd met een boeiboord. Jaren geleden, heeft een glazenwasser of schoorsteenveger in de dakgoot gelopen. Hierdoor is aan de voorgevelzijde de 13 meter lange goot in het midden een stuk verzakt. Vanwege de lange lengte is dit moeilijk zichtbaar. Om verdere verzakking te voorkomen hebben we destijds om de 2,5 meter trekstangen geplaatst welke aan het dak zijn bevestigd en via een gat in de zinkengoot en het boeiboord worden tegengehouden middels een slotbout. Dit heeft vele jaren goed gefunctioneerd.

De goot is bijna 30 jaar oud en(zoals je kunt zien) altijd goed onderhouden. Alsook het houtwerk van de boeiborden. Echter door de hevige regenval en mogelijk slijtage van de afplakstrips op de plekken waar de trekstang door de zinken gaat is er toch water in de boeiboorden terecht gekomen. Zoals bij iedere lekkage merk je dat pas later. Wij merkten het toen er opeens water uit de boeiboorden kwam lopen met hevige regenval. Inmiddels een stuk opengemaakt en we hebben geconstateerd dat niet alleen de boeiboorden maar ook het constructiehout deels in verrot. Wat ook te zien is, is dat de steunbalk welke normaliter vast tegen de gevel zou moeten zitten, deels van de muur afkomt.Waarschijnlijk op het moment dat er iemand door de goot heeft gelopen dus

Image.jpeg
Image[1].jpeg
Image[2].jpeg
Image[3].jpeg
Image[4].jpeg
Image[5].jpeg
Image[6].jpeg


Maar goed, nu moeten we denken in oplossingen.

1) de oorzaak moet verholpen worden. Heeft iemand een creatief idee hoe we de goot weer waterdicht krijgen. (dakleer, hars, opzetrandjes) op het punt waar de trekstang door de goot gaat? Omdat de goot in het midden is doorgezakt loopt het water automatisch naar dat punt. De regenpijpen zitten echter helemaal links en helemaal rechts van de 13 meter lange goot.

2) ik heb een timmerman gevonden die de aangetaste delen van het boeiboord en constructie kan en wil vervangen. Eerder heb ik een aannemer gesproken voor het vervangen van de hele constructie maar dat is zo verschrikkelijk duur. Gezien onze leeftijd wonen we misschien nog enkele jaren in dit huis. Speelt de verzekering hier nog een rol? Volgens mij zijn de kosten van de oorzaak (lekkage) voor altijd jezelf maar kan je gevolgschade eventueel verhalen op de verzekering. Mijn verzekeraar vermoedde echter dat dit niet gedekt is omdat dit valt onder “geleidelijk werkende (weers)invloed en/of slijtage”. Is dat juist, want we hebben juist erg veel aandacht aan onderhoud besteed (schoonhouden goot, bijhouden schilderwerk) en we hebben nooit kunnen zien dat het probleem zo groot aan het worden is.
 

Sander 1972

  • #2
U zegt de goot is 30 jaar oud, dat is voor zink ook wel einde levens duur.
Als u het goed wil doen vervangt u alles.
 

Charel

  • #3
Je zegt goed onderhouden maar dat is relatief. Dat het houtwerk in zulkdanige slechte staat is kan enkel het gevolg zijn van een goot die al tientallen jaren lekt, zoiets zie je niet na een paar jaar lekken.
Dit heeft ook niets te maken met het feit dat iemand door de goot heeft gelopen. Een goot in normale staat is daar tegen bestand. Dat de goot toen is verzakt duidt er op dat de verrotting van de constructie toen al een hele tijd bezig was. Een verrotting die is veroorzaakt door een lekkende goot.
Het op zijn plaats trekken met trekstangen door de goot is een ongelukkige ingreep geweest, te vergelijken met een plaaster op een houten been.
Je gaat het niet graag horen, maar hier heb je volgens mij maar één optie en dat is het volledig vervangen van die bakgoot, zowel al het houtwerk als de zinken bekleding.
Het spijt me maar al de rest lijkt mij boter aan de galg.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoals gezegd wordt voor het zinkwerk vaak een levensduur van 30 jaar aangegeven. Als de beschadigingen of rot plaatselijk zijn en je zelf aan de slag wil kun je het best 10 jaar rekken, zoek bijvoorbeeld op cold weld steel, dan kom je allerlei 2 componenten composiet tegen waar je het wel mee dicht krijgt. Ik heb zelf de zaak een jaar of 3 geleden zo ook opgelapt. Dat houtwerk is wel echt aan vervanging toe maar dat heeft pas zin als eerst de goot dicht is...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Maar als ik me niet vergis dan zit de goot vast in het hout, dus je vervangt eerst het hout en dan de goot.
(of samen)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu