Verwijderen ventilatiebuis door plafond

JoostOudejans

  • #1
Mijn voormalige keuken stond in de toekomstige woonkamer.

De afzuigkap-ventilatie (15 cm) ging door 't betonnen plafond naar de schoorsteen. Nu ik de keuken verwijderd heb, heb ik alleen nog een gat en een stukje metalen pijp over.

Gisteravond heb ik geprobeerd die buis te verwijderen, met een hamer, maar die zit erg goed vast met een soort Pur. Hoe kan ik die pijp verwijderen, en is verwijderen verstandig?
In het ergste geval ga ik met de slijptol aan de gang en vul ik het gat daarna op. Ik ben dan wat bang voor beschadigingen aan 't plafond en zichtbare restplekken.

Maar kent iemand een oplossing die goed werkt? Hoe kan ik het gat het beste opvullen zodanig dat het ook geluid dempt (de kamer erboven wordt over een paar maanden de kinderkamer).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hallo Joost,

Ik heb eens een dergelijk geval aan de hand gehad.
De pijp van de openhaard was er toen al uit, dus daar had ik geen last van.
Hoe de restant pijp er bij jou het beste uitgehaald kan worden kan ik vanaf hier niet beoordelen. Probeer het gat aan de plafondkant niet te beschadigen.

Ik heb het dichtmaken als volgt opgelost.
In de betonplaat van de verdiepingsvloer zaten holle ruimtes, in deze holle ruimtes heb ik een aantal staven betonijzer gemanoeuvreerd van 6 mm dik. Beetje buigen tijdens het invoeren en weer terugschuiven in het tegenoverliggende gat. Hierop een stukje betongaas gelegd en de staven en gaas met draad aan elkaar verbonden.

Vervolgens heb ik uit een plaat betonplex van 10 mm een cirkel gezaagd die precies in het gat paste. Die cirkel heb ik op een grotere plaat multiplex vastgezet. Die plaat heb ik met een stempel vanaf de vloer in/tegen het gat geplaatst en er beton op gestort.

Niet helemaal vol storten, je kan beter achteraf met wat specie de vloer vlak aansmeren. Na een dag kan je de stempel verwijderen en de boel verder laten drogen. Je hebt daarna een verdiept rond gat in het plafond dat je met roodband kan aansmeren.
Succes ermee!

Ik denk dat je trouwens in de verkeerde rubriek staat, maar daar kan ik niks aan veranderen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Maar ik wel! :wink:
 

JoostOudejans

  • #4
Hartelijk dank! Ik ga er nog eens diep over nadenken. Gisteravond ontdekte ik dat ik vergelijkbare problemen heb met de vloer: de voormalige afvoer zit ook goed vast.

Ik denk dat ik beide met de haakse slijper ga oplossen. En dan hopen dat ik het plafond niet te veel beschadig. Daarna je oplossing met de stempel toepassen om 't gat te dichten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Probeer in de lengte richting van de buis een zaagsnede te maken.
Vervolgens kan je waarschijnlijk wel een gedeelte van de pijp loswrikken omdat het verband uit de pijp is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu