Verwijderen lastig te bereiken bout fietsenstandaard

TheovH

 • #1

Op mijn fiets zit een standaard waarvan de bout en schroef verkeerd om is gemonteerd. De bout heeft een inbus en de moer is waarschijnlijk 13mm. Daarnaast is het geheel nogal gaan roesten. Omdat de standaard toch al een beetje los zat wilde ik deze boutverbinding losmaken en een nieuwe set bout en moer op de juiste manier monteren zodat de standaard goed vast kom te zitten. De vraag is nu. Hoe krijg ik dit geheel los? WD40 erop? Zoals op de foto te zien is, is de bout lang. Dus met een dopsleutel gaat niet lukken. Rond de moer is ook weinig ruimte. Ik zat zelf te denken aan een pijpsleutel. Maar bestaan die wel van max. 100 mm lang? Ik heb ze niet kunnen vinden. Wie heeft de gouden tip om deze klus tot een goed einde te brengen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Er bestaan lange of hoge doppen. Googlen of buurten bij de betere zaak voor automaterialen en gereedschappen.
   

  Tiho

  • #3
  Boven alleen tegenhouden met een steeksleutel. Deze kun je schuin erop zetten. Vervolgens aan de boutkop losdraaien. Met de inbussleutel dus. Beetje olie kan idd geen kwaad.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  De moer tegen houden kan ook door een dikke schroevendraaier tussen moer en frame vast te slaan.
  Vooraf nachtje in de kruipolie zetten.
   

  TheovH

  • #5
  Dat kan ik idd eerst proberen voor ik over ga op plan B: een hoge dop kopen. Dank voor alle tips tot zover.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Een normale pijpsleutel voor die maat is al gauw zo'n 140 mm lang.
   

  KlusRob

  • #7
  Als een normale pijpsleutel te lang is, en een hoge dop is veel duurder of moeilijk te krijgen. Gewoon een normale pijpsleutel nemen en er een stukje vanaf zagen/slijpen, inkorten dus. Moet je misschien wel het gat opnieuw boren, afhankelijk van hoeveel je er vanaf zaagt.
   

  BertPleizier

  • #8
  Mijn ervaring: gooi 5 euro in de fooienpot van een autogarage en vraag of een monteur de bout even kan losmaken met een hoge dopsleutel. Vooral kleine garages willen dit wel doen. De merkdealers in glazen paleizen kun je beter overslaan.
   

  TheovH

  • #9
  Wat een goeie tip Bert. Is zonde om zo'n hoge dopsleutel te halen als een garage er ook een heeft.
  @KlusRob: Dat idee had ik ook al maar vond ik wat te veel gedoe. Aangezien ik geen slijptol heb en met een gewone ijzerzaag waarschijnlijk niet door een pijpsleutel heen zal komen, probeer ik toch eerst de tips van Frank en Bert.

  Iedereen bedankt voor de reacties. Denk dat het wel moet gaan lukken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu