Verwarmingspaneel op hygrostaat

Status
Niet open voor verdere reacties.
In een halruimte bevinden zich 2 lampen, en dat is een teveel, dus een daarvan wil ik gebruiken voor het ontvochtigen van die ruimte. Het plan is om een hygrostaat op de leiding te zetten die een nieuw te plaatsen verwarmingspaneel aanstuurt. Zijn er mensen die ervaring hebben met een dergelijke constructie of andere overwegingen hebben?
 
Die lampen zijn altijd aan? Een lamp wordt normaliter via een schakelaar gevoed met een schakeldraad van 1,5 mm2, wat een beperking wat betreft vermogen geeft t.o.v. een standaard nul en fase van 2,5 mm2. Ook de schakelaar heeft een maximaal vermogen wat 'ie aankan. Hier zal je sowieso rekening mee moeten houden. Daarnaast kan een aarde nodig zijn voor een verwarmingspaneel.
Vertel eens meer over je plannen en de soort ruimte waar het moet gebeuren.
 
Dank voor je antwoord. De lampen staan niet altijd aan, maar worden inderdaad gevoed via een schakelaar. Misschien dat ik er een bewegingsmelder op zet. Aarde zal er inderdaad niet opzitten nu, dus dat komt er bij, naast natuurlijk de zwaardere bedrading.
De hal bestaat uit een lage ruimte (2m) bij de voordeur van 3 meter lang en daarna een ruimte van 5 meter hoog en 4 meter lang. Het is dit grotere gedeelte waar ik de warmte in wil laten circuleren ten bate van de ontvochtiging.
 
Is het een hal van een bovenwoning o.i.d.? Heb je een idee waar het vocht vandaan komt? Hoe oud is het pand? Hoe is de isolatie? Is er sprake van ventilatie(mogelijkheden)? (Fotootjes helpen altijd om de situatie beter te begrijpen).

Ik begrijp dat er in de hal nu helemaal geen verwarming is. Als verwarming de oplossing is: is er in het pand een cv aanwezig, met een mogelijkheid een radiator in de hal te plaatsen? (Eventueel betere oplossing vanwege energieverbruik en -kosten). Als de electrische oplossing je enige mogelijkheid is, dan b.v.k. onafhankelijk van het lichtcircuit.
 
@ouderijn,
Met verwarmen kan je niet ontvochtigen. De hoeveelheid water in de lucht blijft gelijk. De relatieve vochtigheid gaat wel omlaag. Als de temperatuur daalt gaat de RV weer omhoog.
Ontvochtigen kan oa dmv:
- een condensdroger
- ventileren met buitenlucht.
mvgr Bernhard
 
Zoals gevraagd bijgaand een paar fotos. Op hal01.jpg is aan de balken aan de bovenkant het schijnsel van de lampen te zien, waarvan er dus een wegkan. De foto hal02.jpg is van ongeveer dezelfde plek genomen, maar dan een verdieping hoger.
De op beide fotos zichtbare verwarming heeft een aantal nadelen:
1- steekt 13cm uit, terwijl een verwarmingspaneel 6cm uitsteekt.
2- deur van de garderobe kan niet geheel open.
3- leidingen zijn ontsierend

Ik heb een ontvochtigingsapparaat, maar dat zie ik meer als oplossing voor zeer natte perioden. Mijn gedachte was (inmiddels door Bernhard ontkracht) om door voortdurend te verwarmen via het warmtepaneel de vochtige lucht via de ramen naar boven kan weglopen tijdens de minder natte perioden.
Pand is uit 1800 en rijksmonument.

Hal01.jpg
4136_hal01_1.jpg


Hal02.jpg
4136_hal02_1.jpg
 
Off topic.
Super mooie vloer.

On topic.

Dat gaat dus helaas niet lukken op die manier.
Enige goedkope oplossing is meer ventileren.
 
Ok, dus als ik alle antwoorden bij elkaar zet, dan komt het er op neer dat er een verwarmingspaneel komt, maar dan zonder hygrostaat. Af en toe het raam openzetten en tijdens zeer vochtige perioden het ontvochtigingsapparaat gebruiken.
 
Er is nog geen schimmel te zien, maar ik heb het ontvochtigingsapparaat overgenomen uit voorzorg en dat hebben de vorige eigenaren waarschijnlijk om een goede reden aangeschaft. Wel heb ik vastgesteld dat de verf van de muur loskomt in enkele hoeken en de raamkozijnen beginnen te barsten, vaak een teken van een lek.
Misschien als extra bescherming de muur aan de buitenzijde impregneren? Het vocht zou ook aan de onderkant het huis binnen kunnen komen, omdat het grondwater peil hoog moet staan om de houten fundering te beschermen tegen rotting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan