Verwarmingselement op krachtstroom op afstand te bedienen?

Louiz

  • #1
In mijn 1000 liter buffervat zit een verwarmingselement met 3 fase aansluiting op een aparte groep. Dit element is bedoeld als backup en het hoeft dus maar af en toe iets te doen, afhankelijk van mijn stookgedrag met mijn cv haard. Continu aan betekent onnodig stroomverbruik. Ik zou het element daarom graag draadloos (op afstand) willen kunnen aanzetten. Voor 220V zijn daar voldoende opties voor maar met krachtstroom kan ik die niet eenvoudig vinden. Heeft iemand hier een advies of een oplossing?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De knutsel oplossing: Een geschikt relais gebruiken waarvan de spoel op 230 volt werkt, die zou je dan draadloos kunnen bedienen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik vermoed dat er almiets van een besturing op zit waarop een thermostaat zit, vaak hebben deze ook een blokkerende ingang die je extern kan aansturen
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik mag inderdaad aannemen dat dit element niet continue aan is en dat er al iets van een sturing achter zit. Werkt dit niet goed genoeg?

Is dit een buffervat voor verwarming? Of komt je sanitair warm water er ook uit? In het laatste geval is het belangrijk dat het vat regelmatig tot 60 a 70 graden wordt verwarmd om legionella te voorkomen, als het goed is verzorgt de ingebouwde elektronica dit ook. Houd in de gaten dat je dit niet belemmert door de voeding handmatig uit te schakelen.
 

Louiz

  • #5
Dank voor jullie reacties!
Ik zocht naar een speciaal relais maar als dat ook met 230 V zou kunnen is de keuze wat groter, Rola.
Of er een onderbreker mogelijkheid op de ingang van de thermostaat zit weet ik niet. Ik ga daar naar op zoek, Headhunter.
In het buffervat zitten twee elementen. Het bovenste werkt voor het vers waterstation met legionellapreventie, daar blijf ik af. De sturing van het onderste element dat ik bedoel is nu alleen met een fysieke thermostaat op het element te regelen. Als ik eind van de middag ga stoken is het niet nodig dat dit element de hele dag op zeg 40 graden wordt gehouden. Als ik niet ga stoken, bijv. omdat ik er (onverwacht) niet ben, dan wil ik hem op afstand aan kunnen zetten. Daarom is sturing met alleen thermostaat onvoldoende. Is dat antwoord op je vraag, Xander?
 

Lampje45

  • #6
Of het bruikbaar is voor jouw omstandigheden is me niet helemaal duidelijk, maar deze schakelaar is, zowel in China, als in Nederland te koop

Tongou TOWSM1-100 4P 16-100A WIFI-stroomonderbreker met overbelastings- en overspanningsbeveiliging Intelligente draadloze schakelaar - 16a
 

Louiz

  • #7
Lijkt inderdaad te doen wat ik zou willen. Heb jij (of iemand anders) hier ervaring mee?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Gebruik je al andere draadloze schakelaars of verlichting? Dan zou ik iets met hetzelfde protocol uitzoeken, voordat je straks met 10 verschillende protocollen / apps zit.

Zoals gezegd kun je gewoon een 3- of 4-polig relais gebruiken en dit aansturen met een 230V schakelaar naar keuze. Dat kan zelfs een eenvoudige tussenstekker zijn (dan zet je gewoon een aansluitsnoer aan het relais). De keuze is dan echt enorm.

Je hebt er wel een klein DIN-rail kastje bij nodig om het in te bouwen.
 

Louiz

  • #9
Ja, dat met die verschillende protocollen ken ik ... :? Ik werk met Hue/Zigbee en ik heb een Homey aangeschaft om wat meer samenwerking aan te brengen. Mijn huis is redelijk smart maar de aansturing van de domme verwarmingselementen is even niet goed doordacht bij de aanschaf van de installatie twee jaar geleden, mijn eigen fout.
Een 230V relais met een slimme switch lijkt me inderdaad een goede oplossing, die ga ik uitwerken. Het DIN kastje komt in de meterkast en zodra die in beeld komt word ik wat voorzichtig en daarom vraag ik de vakman om dat eerste stukje te maken.
Dank voor jullie adviezen! Ik laat het weten als het gelukt is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu