Vervanging luik kruipruimte leidt tot vocht problemen

Roel_b

  • #1
Al veel soortgelijke topics nagelezen, maar kan geen oplossing vinden
Wij wonen in een oude woning (jaren 30). Recentelijk het asbest luik naar de kruipruimte onder de voordeur vervangen voor een multiplex plaat. Sindsdien is de deurmat regelmatig nat, is witte schimmel (zout aanslag meen ik) zichtbaar op de multiplex plaat zichtbaar en ruikt het er muf. Ik heb het vermoeden dat ik de multiplex de kruipruimte niet goed afsluit waardoor er condens omhoog komt. Overigens is de kruipruimte niet nat, alleen wat vocht druppels tegen de bakstenen onder het luik. In het gangetje staat verder een verwarming die regelmatig aanstaat. Binnendeur naar woonkamer staat ook regelmatig open (ventilatie). Vloer is beton en genoeg ventilatie in de kruipruimte. Is een mogelijke oplossing een nieuw vloerluik conform bouwbesluit of is er een andere oplossing?

Helaas ben ik er dan nog niet, net naast het luik is sinds een aantal weken schimmel zichtbaar op de binnenmuur. Achter deze binnenmuur bevindt zich de spouw en de buitenmuur. Tevens is hier aan de buitenmuur (buiten) een groene aanslag te zien. Kan dit verband hebben met optrekkend vocht uit de kruipruimte of is dit een afzonderlijk probleem zoals puin in de spouw? Wat kan ik hier aan doen? Spouw laten bekijken, buitenmuur impregneren?

Alvast bedankt voor het advies!
Gr,
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
De meest eenvoudige oplossing is om het kruipluik te omkleden met een stevige folie. Die isolatie kan maar is niet nodig. Het luik moet wel goed afdichten anders kan er uit de kruipruimte vochtige lucht komen.
 

StefanD

  • #3
Als de vochtproblemen zijn begonnen ná vervanging van het luik, dan lijkt het erop dat koude de oorzaak is.
Het kan zijn dat het oude luik beter isoleerde, óf dat het nieuwe luik wat tocht, waardoor koude lucht uit de kruipruimte de hal binnenkomt.

Ik denk dus dat je niet zozeer last hebt van optrekkend vocht, maar van optrekkende kou. Hierdoor wordt de vloer en de onderkant van muur in je hal kouder, waardoor er vocht uit de lucht op condenseert.
Tekening van WBG lijkt mij uitstekend. Ik zou de isolatieplaat zeker aanbrengen.
 

Roel_b

  • #4
@StefanD: met isolatieplaat bedoel je het vloerluik conform BB of de folie die WGB omschrijft?
 

Roel_b

  • #5
@WGB: waar staat LPS op de tekening voor? Ik neem aan dat de blauwe lijn het folie is om het luik?
 

StefanD

  • #6
Ik neem aan dat er EPS staat. (Soort isolatieplaat)
Ik denk niet dat het noodzakelijk is om precies de eisen van het bouwbesluit te volgen. Belangrijk is dat de onderzijde van het luik geïsoleerd wordt zodat dit geen koud punt in de woning meer is.
Als de kruipruimte behoorlijk droog is, dan lijkt folie me niet nodig. (Maar het kan ook geen kwaad).
 

Roel_b

  • #7
Helaas was de schimmel er vorig jaar ook, maar dan wel wat minder.
Wil eigenlijk iemand in de spouw laten kijken, wie kan ik hier het beste voor raadplegen, een metselaar neem ik aan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als het oude luik heeft getocht zal dat zeker schimmel op de muren veroorzaken. Lucht uit de kruipruimte bevat nogal veel vocht. Nieuw luik kunststof schuimbandje wat gesloten cellen heeft. Zodoende krijg je een luchtdichte afluiting van je kruipluik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu