Vervangen nokvorsten

Ikke002

  • #1
De nokvorsten zijn met de bouw in het cement gelegd en het cement is gaan uitdrogen zodat er kieren en barsten zijn onstaan met lekkage als gevolg. Twee jaar geleden heb ik dit even snel verholpen door dakpannenpasta (iets als flexim) te gebruiken. Nu wil ik de dakvorsten eraf halen en als het kan dezelfde weer plaatsen. De vraag is of ik de cementresten van de vorsten en pannen af kan krijgen zonder deze te beschadigen. Ik denk eerder dat het het nieuwe vorsten worden en dat ik het cement er zo veel mogelijk af borstel van de dakpannen.

Mijn vraag is eigenlijk, wat is nu de beste methode om de dakvorsten de bevestigen? Opnieuw in het cement of kalkmortel leggen of zijn er andere methoden?

Is er ergens een beschrijving te vinden op internet?
 

Ikke002

  • #3
Jan,

Bedankt voor de response, maar natuurlijkheb ik al gegoogled op nokvorsten reparatie en vervangen. Ik heb echter niet iets kunnen vinden wat me verder helpt. Zover ik lees zijn er drie methoden.

1. vortsen leggen in cement
2. vortsen leggen in dakpanen pasta (flexim)
3. gebruik maken van lood.

1. is bij mij nu het geval en is misschien de simpelse en goodkoopste oplossing, maar dan kam ik over 10 jaar weer aan de slag.

2. heeft gevoelsmatig niet mijn voorkeur. klinkt wat hobby achtig.

3. heb ik geen enkele ervaring mee en weet niet hoe dit aan te pakken.

Ik weet ook niet wat gebruikelijk in de bouw van nu.

Kan je iets verder helpen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Lood aanbrengen:
Oude nokvorsten er af halen.
De maat opnemen van de breedte van de loodslab zodanig dat deze ruim op de helft van de bovenste pannen uitkomt. Loodslab vastzetten met speciale spijkers op de nokbalk.
Indien de nokbalk te diep ligt (dus niet boven de bovenste pannen uitkomt kan je in de meeste bouwmarkten een vorkvormig bouwbeslag kopen waarmee je een nieuwe nokbalk wat hoger kan plaatsen.

In de nokvorsten boor je een in het midden een gaatje (meestal zit er al een uitsparing aan de binnenzijde waar je kan boren) De nokvorsten zet je vast met een speciale spijker met afdichtingsring onder de kop.

Als je nog nooit op een dak hebt gewerkt kan je ook overwegen om het aan een vakman over te laten.
 

Chathanky

  • #5
Je nokvorsten vervangen voor lood kan heel goed maar of je buren dit op prijs stellen? (als je een rijtjeswoning hebt)

Je haalt wel de eenheid weg in dat geval en de vraag is of de gemeente accoord gaat, het is een verandering van het uiterlijk van je woning.
 

Ikke002

  • #6
Met buren heb ik niet zo veel te maken, aangezien ik een huis heb zoals kinderen huisjes tekenen. En over het lood komen gewoon nokvorsten dus zo veel zie je daar ook weer niet van.

Overigens ben ik er ook nog niet uit wat nu de beste (lees: simpelste) methode is. Ik heb voorlopig een lichte voorkeur om de nokvorsten weer in het cement te leggen. Dit is denk ik het minste werk en dan hoeven de dakpannen niet geheel schoon te worden gemaakt. Over 10 jaar woon ik hier vast niet meer ;)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Met cement kan heel goed wanneer u eerst wat gaas opgerold onder de vorsten legt, hier wordt de specie dan gedeeltelijk ingedrukt en blijft een leven lang zitten.
 

Ikke002

  • #8
Nog nooit van gehoord, maar lijkt me een handige en logische tip. Thanks.

Nog speciale eisen aan de specie? Ik heb elders gelezen dan het handig is om een kalkmortel te gebruiken omdat deze flexibeler is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Goeie vraag, weet ik niet zeker maar ik meen van gewone mortel, dat heb ik thuis wel en zit nog goed na 35 jaar.
 

Edwin 41

  • #10
Nou daar komt die dan.
vorsten eraf halen,de pannen die eronder op aan sluiten zul je moeten vervangen deze blijven vaak niet heel.
Als er een ruiter zit (horizontale lat of balk) kun je vetilerende ondervorst profiel plaatsen op de ruiter over de bovenste pan.
Vervolgens plaats je nieuwe vorsten in RVS vorsthaken.
denk aan de veiligheid (je zult niet de eerste zijn)

Makkelijker (niet het beste) is aansmeren met flexim.
 

Pepjo

  • #11
Ikke002 schreef:
Ik heb elders gelezen dan het handig is om een kalkmortel te gebruiken omdat deze flexibeler is.
Klopt, dit vangt het verschil in uitzetten tussen de pannen en de specie op : anders heb je kans dat er bij grote koude of hitte scheuren of barsten onstaan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik zou eerst eens uitzoeken of je pannen nog gangbaar zijn
de kans is namelijk groot dat een deel van de bovenste panrij moet vernieuwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu