Vervangen houten vloer

Rpj

 • #1
Hallo.

Tijdens het verbouwen heb ik aardig wat planken uit de vloer van de overloopop zolder moeten halen. sommige planken zij daarbij gesneuveld en ik denk dat het risico op kraken/piepen groot is als ik alles weer terug probeer te leggen. Ik wil daarom de houten planken vloer vervangen voor platen.
Ik heb gezocht naar soorten platen en ben er tot nu toe 3 tegengekomen:
-underlayment
-OSB
-groene spaanplaat geschikt voor vloeren.

Bij de voorschriften van OSB en groene plaat staat dat de platen langs de muur moeten worden ondersteund. Ik dacht dit te doen met balkjes 89x38 geschroefd tussen de hoh 600mm balklaag.
Moet dit ook bij underlayment? Daar kan ik niets over vinden.

OSB en groene plaat zeggen alletwee watervast te zijn. Ik wil er de wasmachine en wasdroger neerzetten.

Met welke plaat hebben de mensen hier goede ervaringen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zou underlaymentplaten van Fins vuren gebruiken en twee lagen van 18 mm gebruiken, dit om te voorkomen dat de wasmachine gaat 'wandelen", leg de platen kruislings over elkaar en schroef ze onderling goed vast.
  Ondersteun de p[laten ook tegen de muren, dat kan met genoemde balkjes en liever nog 1 maatje zwaarder.
  Op 60 cm uit de muur nog een of meer raveelbalkje(s) zetten voor de stevigheid.
  Beter gelijk doen dan achteraf tot de ontdekking komen dat de wasmachine staat te trillen of erger.
   

  Rpj

  • #3
  Bedankt voor de reactie.

  2 lagen underlayment is nodig voor een wasmachine en droger? Op de plek waar deze komen kan ik wel een raveelbalk plaatsen. Dat levert geen problemen op. Maar 2x 18mm geeft een hoogte verschil met de kamer op zolder wat ik minder vindt. Ik kan daar wel een dikkere ondervloer leggen onder het laminaat. Als 2 lagen puur voor de wasmachine en droger wordt geadviseerd verzwaar ik liever de balklaag.

  Is underlayment sterker dan de andere materialen dat dit jouw voorkeur heeft?

  offtopic: ik zie dat ik het topic eigenlijk onder "vloeren" had moeten/willen plaatsen maar hij staat nu onder "ik kan geen geschikte rubriek vinden". Volgens mij stond ik in rubriek vloeren toen ik deze topic maakte.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Topic verplaatst.

  1 laag underlayment kan ook maar zet dan een paar raveelbalken tussen de bestaande balken, eentje tegen de muur, eentje 30 cm van de muur en een op 60 cm van de muur, dit is om trillingen/bewegingen te voorkomen.
  Komt de machine niet op de balken te staan dan ook aan de andere kant raveelbalken aanbrengen.
   

  Rpj

  • #5
  Bedankt voor het advies Jan.

  Ik ga zoals je adviseerd raveelbalken plaatsen.
  Daar overheen doe ik eerst eens 18mm underlayment. Ik bedacht me vanmiddag dat als ik in de zolder kamer een ondervloer van 9mm leg, ik over het underlayment nog eens 9mm osb zou kunnen leggen. Maar eerst dit maar eens afmaken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu