Vervangen geveltuin borderrand

fluitekruid

  • #1
De borderrand van mijn geveltuin is destijds gecreëerd door insteek-borders in de grond te steken. Deze hebben metalen pootjes, daarna is de border opgevuld met grond. Nu valt de borderrand natuurlijk uit elkaar, het ene plankje wordt naar voren gedrukt & de andere nog net niet (zie foto voor impressie, toen was probleem nog niet heel erg maar u kunt 't wel voorstellen). Er ontstaat vershil, en binnenkort zal het allemaal echt uit elkaar vallen en de aarde met planten op straat liggen.

IMG_53431.jpg
IMG_54691.jpg


Hoe kan ik dit het beste vervangen met zo min mogelijk geveltuinverlies? Tevens, er is ook geen rekening gehouden met evt. grondverschuiving, dus geen opsluitbanden.

Ik dacht optie 1: hoekpaaltjes (+ 1 per m) in de grond zien te krijgen terwijl de insteekborder er nog in zit om de aarde bij elkaar te houden. Daarna stevige 5cm dikke douglasplank er tegenaan schuiven, insteekborders eruit, en dan vastschroeven aan paaltjes. Dit geldt ook voor zijkanten en de paaltjes bij de gevel wellicht vastmaken met hoekverbinder. Dan blijft de tuin hopelijk in tact & heb ik geen tuinverlies (hout hangt over stoep). Echter wordt dan weeral geen rekening gehouden met grondverschuiving want geen opsluitband. En mijn vraag, kan dit wel aantal jaren mee?

Optie 2: insteekborder vervangen door stoeptegels (kan geen juiste formaten border of palissadenrand vinden), maar hoe zorg ik ervoor dat de tuin in tact blijft en niet instort over de stoep? De stoeptegels moeten 10-15 cm de grond in maar hoe graaf ik dat zonder 't geveltuintje kapot te maken.

Graag hulp want ben radeloos en heb niet veel verstand van. Dankuwel!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Heb je een foto van de huidige situatie?
Hoe hoog wil je de geveltuin maken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu