Vervangen cv- en waterleidingen, in muur verwerken (isoleren of niet)

Romape

  • #1
Goedenavond, ik heb al even rondgezocht op het forum en online, maar ik krijg het niet goed gevonden.

Momenteel hebben we een extreem hoog gasverbruik (hebben dit huis niet lang geleden gekocht), hoogstwaarschijnlijk door een veroudere ketel. Gasleidingen zijn afgeperst en nergens wordt een lek geconstateerd in huis.
Het verbruik enkel extreem in de winter, wanneer de cv-ketel draait. In de zomer hadden we nauwelijks verbruik enkel voor warm water, en aangezien we een aparte boiler hebben is de cv-ketel toen een half jaar niet aan geweest.
We stoken letterlijk nu op 17 graden, en enkel in de woonkamer (redelijk groot huis), maar het verbruik is letterlijk schrikbarend. Isolatie e.d. wordt momenteel ook hard aan gewerkt.

Lang verhaal kort, de ketel wordt komende maand vervangen, maar omdat de bovenverdieping en zolder worden opgeknapt wil ik ook alle leidingen in de muur wegwerken (afsluitend wordt er immers toch gestuct).
Om het bovenstaande en nu alles gewoon direct goed te doen, heb ik me redelijk ingelezen.

We gaan gebruik maken van flexibele leidingen, die in de muur worden verwerkt. Deze beugel je vanwege het mogelijke tikken, je gebruikt een mantelbuis vanwege mogelijke uitzettingen (als ik me goed heb ingelezen :wink:).

Vraag 1:
Maar zouden jullie aanraden om een voorgeisoleerde flexibele meerlagenleiding te gebruiken? Of voldoet een normale flexibele meerlagenleiding i.c.m. een mantelbuis?
Maakt de isolatie echt een verschil, wanneer je deze toch in de muur plaatst? De sleuf die je freest, is natuurlijk een stuk breder en dieper, wanneer je een geisoleerde leiding gebruikt.
Een voorgeisoleerde leiding die ik bijvoorbeeld zou gebruiken:
1644267050860.png

Of toch de standaard flexibele leiding met mantelbuis:
1644267070661.png


Vraag 2:
Wanneer je een voorgeisoleerde leiding als deze gebruikt, dien je dan alsnog een mantelbuis te gebruiken, aangezien de isolatie wellicht speling geeft voor de buis om uit te zetten.

Een installatiemonteur komt uitendelijk alles aansluiten, maar ik ga het voorwerk doen in overleg met hem. Hij zal met natuurlijk ook nog verder informeren.
Maar ik kom graag beslagen ten ijs, voordat de beste man volgende week langskomt, dus jullie advies is van harte welkom.

Alvast bedankt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Meestal liggen de leidingen in de vloer vanaf de radiatoren richting een verzamelpunt, en wordt het verticale deel in een leidingschacht geplaatst en niet in de muur gefreesd.

De warmte(energie) die de leiding op weg naar de radiator "verliest", blijft in de woning. Het is dus beter om te kijken of je de schil van de woning kunt verbeteren. Ga op "kierenjacht" met luchtdichte tape en de kitspuit, zorgt voor goede gestuurde ventilatie en kijk of het mogelijk is de isolatie te verbeteren.
 

Romape

  • #3
Dank je wel Walker, dat begrijp ik. Maar in dit oude jaren 60 huis, is er helaas geen leidingschacht en dat was eigenlijk ook niet het plan. De schil wordt logischerwijs geisoleerd.

Het is namelijk zo, dat ik al een duidelijke afsplitsing heb.
Op zolder wordt de cv-ketel vervangen en er is al een afsplitsing waardoor er in twee verschillende kamers op de eerste verdieping een hoofdleiding binnenkomt.
- Hoofdleiding A voor de badkamer en slaapkamer, en op de begane grond voor de hal en de woonkamer.
- Hoofdleiding B voor twee slaapkamers (onderdeel van een eerdere forse aanbouw, waardoor er zo'n 15 meter lang en drie meter breed aan de 'kernwoning' is gebouwd), en dit ook idem op de begane grond voor de keuken, bijkeuken en extra kantoor.

Deze verticale hoofdleidingen lopen nu dus door de slaapkamers en wil ik netjes wegstoppen in de muur, indien mogelijk. Een ombouw maken voor deze leidingen vind ik geen gezicht, ook al laat ik het schachtje met de rest mee stucen.

Aangezien de begane grond de eerste jaren nog niet aan de beurt komt, en daar niet kan breken, moet er wel gebruik worden gemaakt van de huidige opzet, omdat alles in combinatie met beneden moet staan.

Boven moet namelijk aansluiten aan het oude cv-leidingwerk beneden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu