Verschillende soorten waalformaat, of maatafwijking?

OscarK

  • #1
Ik heb een tijd geleden een klus afgerond waarbij o.a. een kozijn eruit is gehaald en dit gat is dichtgemetseld. Voor de stenen van dit metselwerk heb ik bij de bouwmarkt hetzelfde type waalformaat kunnen krijgen. Echter, tijdens het metselen viel me al op dat de maat net niet helemaal hetzelfde is. Lengte en breedte zijn hetzelfde, maar de nieuwe steen is ongeveer 3 mm minder hoog dan de oude steen. Op zich vind ik dit niet heel hinderlijk (het valt nauwelijks op), maar ik vroeg me wel af hoe dit kan. Ik dacht namelijk dat waalformaten altijd hetzelfde zijn.

Zijn er meerdere soorten waalformaat, of heb ik hier gewoon met een maatafwijking te maken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ander merk steen is vrijwel zeker een andere maat, een andere kleur ook. De ene klei krimpt wat meer bij het bakken als de andere. Globaal is een waalformaat 210x100x50 mm, afwijkingen tot 5 mm zijn normaal
 

OscarK

  • #3
En is het dan zo dat er normaal gesproken binnen hetzelfde merk en type nog veel variaties zitten? Oftewel: als ik bij de bouwmarkt het juiste type zie maar de maat is niet helemaal oke, heeft het dan zin dat ik bij een andere bouwmarkt een andere batch van hetzelfde merk en type ga bekijken? Of heeft een bepaald merk en type in de regel altijd dezelfde maat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu