Verplaatsen deuropening buitenmuur (dragend dus)

N00bDaan

  • #1
Hoi medeklussers,

Na wat zoekwerk op het forum word ik wel wijzer, maar wil ik toch even nog tips/opmerkingen van de ervaren klussers/vakmensen onder ons :-)

Ik wil een deuropening verplaatsen in de buitenmuur van een 1920 pand die naar de uitbouw (keuken) gaat. Zie de onderstaande foto.



Ik heb begrepen dat wanneer de belasting hetzelfde blijft het over het algemeen geen probleem is om de deuropening te verplaatsen. In mijn geval is dat niet geheel duidelijk voor mij.

De houten draagconstructie voor de eerste verdieping ligt paralel aan de betreffende buitenmuur. Aan de buitenkant ligt de dakgoot op deze buitenmuur en is dus niet zwaar belast afgezien van een dwarsbalk ter ondersteuning van de eerste verdieping (links boven op de foto).

Ik heb hier een aannemer naar laten kijken en die zei dat je sowieso de deuropening kan verplaatsen zolang je die 30-40 cm tussen het raam en deurkozijn hebt. Het zwarte kader zou (ongeveer) de nieuwe deuropening moeten voorstellen en zou die 30-40 cm aanhouden.

Zoals gezegd ligt die dwarsbalk ter ondersteuning van de eerste verdieping wel enigszins boven het toekomstige deurkozijn en is de belasting op het deurkozijn wel anders.

  • - Is het überhaupt mogelijk om de deuropening op deze manier te verplaatsen?
    - Als dit wel kan, lijkt het mij noodzakelijk om de muur constant te ondersteunen d.m.v. stempels wanneer het oude kozijn eruit gaat, er opgemetseld word en de nieuwe deuropening gemaakt word, klopt dit?


Foto's plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
 

Geus

  • #2
Ik ben geen expert, maar het lijkt me dat je een latei moet laten plaatsen om de krachten op te vangen en te verdelen. Een kozijn alleen hoort niet die krachten op te vangen, al was men daar vroeger soms creatief mee.
En ja, vanaf het moment dat je gaat breken, moet je de boel ondersteunen, tot je nieuwe constructie stevig genoeg is om het gewicht weer over te nemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
N00bDaan schreef:
Ik heb begrepen dat wanneer de belasting hetzelfde blijft het over het algemeen geen probleem is om de deuropening te verplaatsen.
Uiteraard is dat zo, maar als je een opening verplaatst, blijft de belasting niet hetzelfde ;)

Die balk onder het plafond, is dat een stalen balk? Die draagt straks alleen op dat stukje muur tussen het raam en de deur. Nu nog op een veel breder stuk. De fundering krijgt op die plek dan ook meer te verduren.

Het is verstandig een constructeur in te schakelen. Heb je bij de gemeente geinformeerd of hier een vergunning voor nodig is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu