Verlijmen van epdm

Peter Feiken

  • #1
Goedemorgen ,

Heb even een vraag over de verschillende manieren van verlijmen van epdm

Na veel filmpjes gekeken te hebben met name over de bulten en luchtbellen die vaak ontstaan bij het plaatsen van epdm valt het me op dat verschillende merken het epdm op verschillende manieren verlijmen.
de premie merken zoals firestone gebruiken een volledige verlijming terwijl de meer doe het zelf merken vaak het middenstuk alleen fixeer lijm gebruiken en de randen alleen geheel verlijmen vraag me af waarom dit verschil en welke manier is dan beter ?

Volledige verlijming lijkt uiteraard beter maar eventueel dampen of gassen kunnen zich dan niet meer over het gehele oppervlak verdelen waardoor je kans loopt op luchbellen lijkt mij.
alleen fixeren als het epdm uitzet of krimpt loop je weer meer kans op vouwen op je dak.
Heb ook al gelezen dat men het epdm dambord ge wijs verlijmt om dit te voorkomen.

Of zijn deze problemen gewoon niet te voorkomen en moet je dit voor lief nemen bij dit materiaal?

Ik zit momenteel te twijfelen tussen epdm en bitumen
 
  • Like
Waarderingen: Tiho

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een damp of wat dan ook zal zich altijd onder de EPDM kunnen verplaatsen. Je krijgt het niet voor elkaar om dat vel absoluut homogeen op de ondergrond te verlijmen. Zouden er luchtbellen ontstaan zullen deze bij afkoeling weer zakken. Blazen zoals die bekend zijn in bitumen daken zullen niet ontstaan omdat bitumen door de vloeigrens zijn gepompt. Bij EPDM waar de vloeigrens vele malen hoger zal dit niet gebeuren.
Met EPDM zijn de problemen te voorkomen door eerst bij een verre kennis, vervolgens bij je vriend en na deze ervaring bij je zelf het dak te maken.
Of het dak te maken bij een lekkere temperatuur, waardoor deze wat uitgezet op het dak kom te liggen. Helaas moet deze ook niet te hoog zijn omdat lijmen met een oplosmiddel dan weer veel te snel drogen en je te snel moet werken.
 

Peter Feiken

  • #3
Ha ha ha een verre kennis en vriend heb ik zo niet voor handen om bij te oefenen.

Ik ben er inmiddels wel achter dat Amerikaans epdm alles volledig en aan beide zijde verlijmt dient te worden terwijl dit bij Europees epdm dit niet gebruikelijk is.
Europees wordt veel aangeraden maar weet niet of dit inderdaad echt zo is of dat dit meer is van wij van wc eend raden wc eend aan .

ik zag op een Franse YouTube site dat men langs de kanten een soort fixatie band toepaste welke mechanisch vast gezet werd daar wordt vervolgens de epdm op vast gelijmd dit leek mij een mooi systeem de kans dat de epdm los komt van de opstaande kant wordt hiermee volgens mij een stuk kleiner.
Maar vermoedelijk gebruikte deze firma dan ook Amerikaans epdm .
vraag me af kan je dit dan niet kan gebruiken voor Europees epdm of is dat bij Europees helemaal niet nodig?

zal even zoeken naar een linkje

Overigens nog even een vraagje
op de bijkeuken komt isolatie later komt er een plafon ik wil daar dan ook osb3 gebruiken maar vervolgens op de overkapping kijk je tegen het dakbeschot aan vraag me dan ook af kan ik daar gewoon planken voor gebruiken of kan ik dan beter ook osb3 opleggen en later er onder iets van schroten er onder maken ivm planken welke a veel meer werken dan osb en eventueel vocht dat langs de planken bij de dakbedekking kan komen
 

Peter Feiken

  • #4

Deel 1


Deel 2
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Amerikaans-of Europees EPDM is voor mij helemaal nieuw.
Alle kunststoffen hebben een vorm van krimp vandaar de techniek om de banen voor de dakopstand mechanische te bevestigen. Ook EPDM worsteld daarmee dan weer wel en dan weer niet. Genoeg voorbeelden van krimp dat het eigenlijk noodzakelijk is.
Combinatie OSB-en kraaldelen als dakvloer ben je in een keer klaar.
 

Peter Feiken

  • #6
Het grootste verschil tussen beiden EPDM rubber folies ontstaat door de manier van produceren. Amerikaanse EPDM, zoals Topskin EPDM, wordt na het kalander proces voorzien van talk om verkleving te voorkomen. Europese EPDM, zoals Prelasti, wordt na het kalander proces voorzien van een textiel doek

Dit is wat ik er over vindt door het gebruik van talk (gelijk een fietsband) moet je de epdm goed schoonmaken en dubbelzijdig verlijmen

Bij Europees epdm hoeft dit niet het middenstuk verlijm je daar alleen tegen het opwaaien en zijkanten hoef je alleen dubbelzijdig te verlijmen (tegen het lostrekken van opstand) meganisch bevestigen hoeft hier dus niet

Tytane lijkt op Europese epdm een grote speler
Zijn hier mensen die met dit merk ervaring hebben?
In België en Frankrijk wordt juist weer veel gebruikt gemaakt van amerikaans epdm met name firestone wordt hier veel gebruikt iemand ervaring met dit merk?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb een dakje belegt met tytane EPDM.
Het lastigste zijn de hoeken. En het werken met contactlijm. Vast is ook echt vast, direct.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu