Verlichting woonkamer en keuken nieuwbouw

Ferb.

  • #1
Hallo,

Op het moment woon ik thuis en ben ik bezig met het bouwen van een huis. Ik heb totaal geen ervaring met verlichting.

Nu wil ik, nu ik de kans nog heb, spotjes gaan plaatsen. Ik heb alleen geen flauw idee waar. Niet al mijn verlichting moet van spots komen. In de keuken wil ik bijvoorbeeld twee lampen boven de eettafel. Verder komen er in de keuken géén hangkastjes, spots daarboven is dus een optie.

Omdat ik nog nooit op mezelf heb gewoond en me daarom nog nooit bezig heb gehouden met hoe ik mijn verlichting in zou kunnen delen, zou ik graag tips ontvangen! Wat wel doen, wat juist absoluut niet doen?

Ideeën zijn zeer welkom :-)

bij deze een tekening van de begaande grond
 

Aks

  • #2
Volgens eigen in zicht.
Jij moet er wonen en niet een ander.

een tip hang de spots op voor het plafon dicht gaat dan kan je nog de juiste plaats bepalen

probeer een mooie verdeling te maken volgens
de regel : wand 1/2A spot A spot A spot 1/2A wand

(ben niet zo goed met tekening ik hoop dat je het begrijpt)

succes
 

Geus

  • #3
Is inderdaad heel erg persoonlijk.

Voor de werkbladen en het kookeiland in de keuken is het belangrijk dat de spotjes zo geplaatst zijn, dat je geen last hebt van je eigen schaduw. Dat is vervelend werken.

Persoonlijk ben ik erg van de energiezuinigheid, dus ik zou vooral niet teveel spotjes plannen en kijken naar de mogelijkheid van LED.

Licht in de woonkamer moet sfeervol zijn, dus vooral in delen en dimbaar.

Als je er zo weinig ervaring mee hebt, zou ik vooral goed bij anderen kijken wat je bevalt en wat niet. Showrooms bekijken en op andere plaatsen letten op de verlichting. Foto's maken en opschrijven wat je wel of niet bevalt helpt het duidelijker te krijgen. Als je het je kan veroorloven, kan je een deskundige een lichtplan laten maken naar jouw voorkeuren.
 

Ferb.

  • #4
Bedankt voor de tips. Ik begrijp dat ligt erg persoonlijk is. Ook had ik me graag in laten lichten met behulp van bijv. een lichtplan, echter is het nu zo kort dag (over een week wordt de 1e verdiepingsvloer gestort) dat dit niet meer mogelijk is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu