Verhelpen dreunen houten vloer woonkamer

RinusN

 • #1
In de woonkamer ligt een parketvloer vastgespijkerd op een houten ondervloer. Tussen het parket en de ondervloer zit alleen een dun laagje folie. Onder de vloer is een droge kruipruimte waar toegang toe is, met zand als onderlaag. Het huis is gebouwd in 1939.

Bij het lopen over de vloer dreunt het enorm, ook bij normaal of zelfs voorzichtig lopen. Het is een hele lage dreun, ik gok zo rond de 60 Hz. Ik heb het idee dat de vloer als een groot membraan resoneert, en het nog versterkt wordt door de hoogte en eigenfrequentie van de kamer.

Ik kan maar weinig vinden over dit probleem, behalve dat mensen de draagbalken gestut hebben met een krik of poeren, maar niet of dit dan ook geholpen heeft. Ook lees ik verhalen over het monteren van glas/steen wol tegen de onderkant van de vloer, of het vullen van de kruipruimte met isolerend materiaal.

De parketvloer er uit halen is geen optie, dus de oplossing zal vanuit de kruipruimte moeten komen. Als ik logisch nadenk zou het moeten werken om de trilling uit de vloer te halen door deze te stutten, maar dat is theorie.

Welke specialist of ervaringsdeskundige kan me advies geven?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Eerst maar eens controleren hoe het met de vloerbalken gesteld is. Check de afmeting, hoh en overspanning. En de staat van de balken (bv. rotting/houtworm).
   

  RinusN

  • #3
  Bedankt voor het advies. Ik laat volgende week de bouwtechnisch keurder terug komen om in de kruipruimte de boel te inspecteren.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  :prima:
   

  Hvdk

  • #5
  Bij mij dreunde de vloer eerst ook meer.
  Nadat ik er hardboardplaten tegen aan had geschroefd aan de onderzijde, was dit veel minder.
  Had ik gedaan voor de kierdichting.
  Later heb ik er ook nog glaswol (16cm) aan de onderzijde aangebracht en nu is de vloer echt stil. Het blijft natuurlijk wel hout, dus geluid blijf je altijd horen.
   

  RinusN

  • #6
  Dat klinkt hoopgevend. Mocht het nu ooit vochtig worden in de kruipruimte, kan glaswol daar dan tegen?

  En ik zal voor die oplossing een manier moeten vinden om de hardboard platen in de kruipruimte te krijgen, de enige toegang is een gat van 60 x 60 cm
   

  Hvdk

  • #7
  Glaswol is niet capillair. Dwz dat het geen vocht opneemt. Verder zal ik dampremmende folie gebruiken, anders kunnen de vloerplanken nat worden/ blijven.
  Het geeft ook zoveel meer comfort.Eerst voelde mijn vloer altijd koud aan, maar nu niet meer. 16cm dik hoeft natuurlijk niet perse, maar deze heb ik als B-keus zeer goedkoop kunnen kopen.
  RD van 3,5 is al voldoende, bij voorkeur een stijvere plaat, omdat deze gemakkelijker tussen de balken is te klemmen.
  Hardboard kun je natuurlijk schuin door het luik steken. Diagonaal is natuurlijk meer dan de lengte van 60cm.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  4
  2
  3
  4

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu