Vergunning voor aanbouw op balkon BG?

CPD

  • #1
Situatie is als volgt.
Het huis heeft een BG met een souterrain. De BG heeft een betonnen balkon van ongeveer 1 meter diep de achtertuin in. Het balkon is eigenlijk een beetje loos, want op de 1e verdieping is een balkon en er is ook een achtertuin die ruim zat is.
Momenteel zit er een grote kunststof pui met klapdeuren in de achtergevel en een losse kunststof deur.
Omdat we dit toch moeten vervangen zaten we eraan te denken om een aanbouw of een serre te maken op het balkon. Ik kan alleen niet vinden of het vergunningsvrij is om op een balkon te bouwen.
Het idee is om een schuin dak te maken vanaf het einde van het balkon 1e verdieping en dan de gevel of kozijn op het muurtje van het balkon te bouwen. Dit kan een aanbouw of een serre zijn dat maakt niet zoveel uit.

En dan is er nog het verhaal dat het betonnen balkon een koudebrug zal zijn. Volstaat het dan om er isolatieplaten op te plaatsen of gaat dit te koud worden? Onder het balkon is het open.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik denk dat je hiermee naar een bouwkundig tekenbureau moet gaan om een schets te laten maken. De uitbouw moet voldoen aan het BBL (voorheen bouwbesluit), en is volgens de Omgevingswet vergunningsplichtig : Om vergunningsvrij te bouwen mag een aanbouw aan een huis met twee verdiepingen maximaal 30 centimeter boven de grens tussen de twee verdiepingen uitkomen. Een aanbouw aan een huis met één bouwlaag mag niet boven het hoofdgebouw uitkomen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
als er een balkon is en je maakt hier een dakterras van door een aanbouw er onder te zetten die geen ruimte laat onder het balkon is dit altijd vergunningsplichtig.

verder is dit geen grondgebonden uitbreiding waardoor hij ook vergunningsplichtig is.
 

CPD

  • #4
en als het een serre betreft is er dan ook een vergunning nodig?

Ik zou dan als het ware de Serre op het balkon van de BG maken. Daaronder is gewoon een open ruimte naar de deur van het souterrain.

Hier is een plaatje getekend in het archief.
Het balkon is van beton en er staat een steens muurtje op aan het einde van ongeveer 50 cm hoog.

dwarsdoorsnede, zijaanzicht met aanduiding serre.jpg

Bij een aanbouw zou het balkon doorgetrokken kunnen worden en het balkon van de 1e verdieping vergroot kunnen worden. Maar dan is de vraag of het beton van het balkon voldoende draagkracht heeft. Dat zal dan uitgerekend worden.
Gezien het gedoe met vergunning zou een serre zonder vergunning wellicht een betere optie zijn. Bovendien geniet dat ook wel de voorkeur vanwege het "open" karakterdoordat het volledig glas is.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
binnen ruimte is binnen ruimte.
volledig glas wordt waarschijnlijker nog moeilijker qua vergunning.
zou in ieder geval de zijkanten dicht maken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu