Verfspuiten; het lukt niet

Yuri

  • #1
Ik probeer een aantal planken voor boekenkast te verven. Heb daartoe alles keurig afgeregeld. Kamer afgeplakt, mezelf beschermd, compressor op druk, verf in de bus. Alles werkt naar behoren maar verven ho maar.

In eerste instantie kwam er weinig verf uit de spuit. Dus heb ik met de afstelkoppen zitten prutsen, straal verbreed, luchttoevoer vergroot maar op zijn best was het nog maar mondjesmaat. Geen volle straal.

Dus heb ik zitten googlen, dit klusforum doorgelezen en bedacht dat ik de verf wellicht moet verdunnen. Gisteren geprobeerd met als resultaat, nul verf uit de spuit. Alleen maar loze lucht. Wat doe ik fout? Ik merk dat de compressor als een gek bellen loopt te blazen in de verf. Waarom komt er niets uit?
 

Fiesiekus

  • #2
Als eerste de verfspuit helemaal uit elkaar halen en goed schoonmaken met terpetine of wasbenzine. Verf verdun je met wasbenzine tot ie yoghurt-dun is. De compressordruk; heb je die niet te hoog? 1 a 1,5 bar overdruk (beetje mee oefenen) zou genoeg moeten zijn.

Suc6
 

Yuri

  • #3
Oeps, had water gebruikt. Is wasbenzine ook het aangewezen middel om acrylverf te verdunnen?
 

Fiesiekus

  • #4
Oeps, ik ging uit van met wasbenzine verdundbare alkydverf (mijn foutje). Met acrylverf heb ik geen spuitervaring....
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Acrylverf verdun je normaal met water, er schijnt speciale verdunner voor het spuiten voor te zijn. Maar ik zou het eerst met water provberen.

Erst de spuit maar eens goed schoonmaken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Yep. Reinig eerst alle onderdelen van de spuit. Gebruik je een filter in de toevoer? Deze kan verstopt zitten evenals de nozzle. Bij lage temperatuur de druk licht opvoeren.

Visicositeit van het bedekkingsmateriaal is zeer belangrijk.

Voor acryl kun je gewoon water als spuitverdunning gebruiken, het gebruik van speciale spraylak kun je ook overwegen. Deze hebben de juiste viscositeit.
 

Yuri

  • #7
Ik heb het van het weekend weer geprobeerd. Druk verlaagd naar 1 bar overdruk. Dat werkte niet. Druk langszaam opgevoerd en bij 4 bar begon het te lopen, bij 5 leek de straal het meest compact, hoeveelheid verf te hebben.

Hoeveelheden zijn echter nog steeds niet indrukwekkend. Bij de verdunde verf was het resultaat vlekkerig, en toch langzaam gespoten. Bij iets minder verdunde verf was het resultaat beter maar nog trager bewogen. Hoe krijg ik de laag dekkend?
 

Yuri

  • #8
Overigens vind ik de term yoghurt dun te veel ruimte voor interpretatie bieden. Bedoelen jullie magere of volle yoghurt?

Overigens, zelf vind ik yoghurt het lekkerst als die even heeft gestaan en juist vaste vorm heeft aangenomen. Om de reikwijdte van het begrip te illustreren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik denk dat yoghurt dikte ook eenk beetje aan de dikke kant is. Zelf houd ik meer van melk :wink: .
Spuit eerst met een nevel het hele werkstuk half dekkend. Grote spuitopening, flinke druk, veel verf, flinke afstand. Daarna met kleinere afstand, lagere druk, minder verf en minder afstand dekkend spuiten.
 

Yuri

  • #10
Melk is beter. Dan denk ik dat ik het aardig heb verrdund.

Wat beschouw je als een grote afstand? Ik heb tot nu toe wisselend 30 tot 40 centimerter aangehouden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Ja is wel goed, voor dekkend 20 / 25 cm.
 

Yuri

  • #12
Heren,

Het spuiten lukt ondertussen aardig. Dwz, alle planken leg ik horizontaal en ik spuit er een dekkende laag op. Vervolgens leg ik de plank horizontaal te drogen om te voorkomen dat de verf gaat lopen. Het droogt dan strak op. Lijkt me echter niet de beste methode. Uit de tijd dat ik vliegtuigen spoot werkten we juist met dunne laagjes, dat was echter met verf op thinner basis en niet op water en die leek veel beter strak te trekken. Ik gebruik nu acrylverf.

Voorts, ik gebruik nu de hoogglansverf van een niet nader te noemen huismerk. De glans is niet zo hoog als die van proffessioneel gespoten werk. Wat kan ik doen om het te verhogen?

Tot slot, wat is een goed grofte schuurpapier om de verf tussen de lakbeurten op te ruwen. Gebruik nu p240. Moet het grover?

Yuri
 

Yuri

  • #13
O ja, merk trouwens dat er af en toe klontjes verf worden gespoten die niet in verf zaten. Verf is goed verdunt, goed geroerd en machinaal geschud door de verkoper, verfspuit is volledig schoon. Hoe voorkom ik het?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Flink schudden en machinaal oproeren van spuitlak geeft u bijna de garantie op luchtbellen in de verf die zich als "klontjes" manifesteren.

Roer spuitlak gewoon op met een houten spatel, zeker na het handmatig instellen van de viscositeit waarbij al flink geroerd wordt, en laat de verf 10 /15 minuten rusten alvorens te gaan spuiten.

Opschuren tussen laklagen doe ik met P360/400.

U kunt de glans van de huismerkverf niet verhogen. Hiervoor zult u toch de duurdere laksoorten moeten gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
En de eerste paar seconden aan het begin van een klus niet op je werkstuk spuiten maar op een stuk karton o.i.d.
 

Bbtb77

  • #16
Hehe, die verf heb ik ook al, zonder succes, proberen te spuiten. Als je toch perse die kleur wilt kun je beter de alkyd versie gebruiken.
 

Yuri

  • #17
Geeft Alkyd verf een beter resultaat? Met beter bedoel ik: trekt het sneller strak, glanst het beter?
 

Bbtb77

  • #18
Ja.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu