Verf verwijderen van stenen vensterbank

Ann_V

  • #1
In mijn studentenkamer heb ik twee fijne grote ramen. Echter is er een doorn in mijn oog; iemand heeft voor mij één van de twee vensterbanken op een ontzettend lelijke manier wit geschilderd, waardoor het er gewoon niet uit ziet. Aangezien de andere vensterbank wel gewoon nog de onbewerkte steen is, lijkt het me een stuk mooier (en lekker goedkoop) om gewoon de verf te verwijderen. Ik heb al een stukje geprobeerd weg te krabben met een roestvrijstalen spatel, dit leek mij het dichtste komen bij een krabber. Dit werkte erg goed al ben ik bang dat ik op deze manier mogelijk extra krasjes veroorzaak. Wat zou de beste manier zijn om de verf te verwijderen? Bijgevoegd is een foto van het stukje dat ik al heb gedaan. Er zitten vrij veel krasjes op maar ik weet niet zo goed of dit al in de vensterbank zat. Op de andere vensterbank zitten namelijk ook veel krassen.
20210226_110713.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met een glasmesje.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Als je googled op kauwgomkrabber, zie je er 1 met een groen handvat, dat zijn eigenlijk gewoon glasmesjes, maar dan on steroids, ze zijn breder, dat is fijn, maar ze zijn ook gewoon steviger en het mes verbuigt ook niet, hiermee kun je met weinig beschadigingen de verf verwijderen. Vraag is wel hoe vaak je dat gaat gebruiken, want ze zijn niet goedkoop. Weet je ook wat voor verf het is? En wellicht kun je ze ook nog polijsten achteraf.
 

Klussss

  • #4
Het lijkt wel muurverf latex wat op de vensterbank zit het is er af te halen door een krabber wat je zelf al gedaan hebt.
Is het muurverf leg er dan een doekje sponsje die nat is erop en kijk of je dan beter schoon kunt maken.
Met latex kun je een verfbrander gebruiken.
Verder het is veel werk maar het resultaat zal er dan ook naar zijn als alles eraf is.
 

Ann_V

  • #5
Bedankt voor de tips! Ik heb de verf er uiteindelijk met een glaskrabber af kunnen krijgen. Het koste een me een paar uurtjes werk, maar ik ben tevreden met het resultaat! Het aantal krasjes valt ook reuze mee. Echter lijkt ongeveer de helft van de vensterbank nog een heel dun laagje verf te hebben (er zit een soort waas op; de vensterbank glanst niet in dit stuk maar is mat en voelt een beetje ruw aan). Als ik heel lang en met heel veel moeite krab op een klein stukje krijg ik het er vanaf (en voelt het ook niet meer ruw aan), maar dit is niet haalbaar om voor het hele stuk te doen. Iemand tips? Ik dacht zelf aan een (verf-afbijtend) schoonmaakmiddel. Aangezien ik online las dat je moet opletten met de p-waarde/ zuurgraad, heb ik alleen allesreiniger geprobeerd tot nu toe, maar zoals te verwachten was had dit uiteraard geen effect. @Haemmertime @martin07 ik weet helaas niet welke verf het is/ of het latexverf is. Het zou me niks verbazen als het muurverf is. Het is duidelijk ooit door een student geverfd die niet te veel geld wou besteden, dus het zal wel zonder twijfel goedkope verf zijn. Als ik nat sponsje erop leg en even laat intrekken krijg ik dit stuk helaas niet makkelijker schoon (weet niet of dat betekent dat het geen latex is?).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Wasbenzine?
 

Klussss

  • #7
En of Tinner.
Zorg dat je een kwast gebruikt om Wasbenzine en of Tinner even in laten werken. Gewoon even verven op een niet te grote oppervlakte.
Bij gebruik van verfafbijtmiddel geld eigenlijk hetzelfde.
Dan kijken of je met de glaskrabber de rest eraf krijgt.
Ook wel makkelijk is een pannenspons van ijzer deze zijn grof en wat je met de glaskrabber eraf hebt gehaald maak je het af met de pannenspons. Verder groene zeep uit een potje niet vloeibaar met water volgens verpakking verdunnen om schoon te maken.
Groene zeep maak je ook de kwasten mee schoon
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als het niet meer is dan een waas zou ik zeker geen thinner en/of wasbenzine gebruiken, rommel en gevaarlijk, zeker binnenshuis.
Met een schuurmachine en korrel 120 kun je het er waarschijnlijk wel afschuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu