Veredelde Blokhut

Walaba

 • #1
Hallo beste klussers en specialisten,

Ik wil een blokhut maken van 6 x 5 mtr. De staanders wil ik uitvoeren met een sponning van 50 mm, om de horizontale planken erin te schuiven. Dus de planken kunnen vrij krimpen en uitzetten.

Omdat een plank 25 mm is vind ik dit leuk voor de binnenpanelen, maar voor buiten te mager. Ik wil dus dubbelen.

Mijn vraag is nu wat het beste resultaat is, planken tegen elkaar...dus zeg maar 50 mm. Of.... 1 cm tussen ruimte van de planken waardoor er eigenlijk een luchtlaag heerst. Het is natuurlijk meer werk, de planken moeten gescheiden in de staanders komen.

Wie heeft hier een visie over, het lijkt me een leuk project en de blokhut wordt hierdoor wel erg stoer.

Vr.grt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walaba

  • #2
  Een foto spreekt meer dan een tekst, vandaar de update. De planken zijn 46 mm bij elkaar, en worden los van elkaar in de sponning van de staander geschoven. In dit plaatje een hoekstaander met sponningdiepte 3 cm. De eerste 2 lagen worden verlijmd en verankerd met de staanders, zodat het later alleen een kwestie is van planken invoegen.

  We hebben geluk dat hier creolina (creosoot olie) nog verkrijgbaar is, daar smeren we de staanders aan de binnenkant mee in.

  We hebben gekozen voor een lessenaarsdak met oversteek, simpel met dakpannen en op afschot buiten erfafscheiding.

  20200626_123236[1].jpg 20200626_123253[1].jpg
   

  Jackd

  • #3
  Waarom zou 25mm te dun zijn?

  Persoonlijk vind ik dit systeem niks, maar er zijn ook voordelen.
  Ik denk echter dat als je gaat dubbelen, de planken nog wel zullen uitzetten, maar niet meer zullen terug zakken, dat doen ze soms gewoon al niet, met horizontale kieren als gevolg.
   

  Walaba

  • #4
  Wij wonen in de tropen en de vochtigheid is hier vrij constant, eerder zullen de planken krimpen is mij geleerd in de afgelopen 15 jaar. Vandaar dit systeem.

  De blokhut wordt voor recreatie gebruikt dus een slaapkamer, douche, keukentje zal ook gemaakt worden, en daar gebruiken ik dan de 25 mm planken voor. Dat lijkt me stevig zat.
  Ik vind zo iets moet body hebben en tegen een stootje kunnen. Voor een tuinschuurtje is 25 mm natuurlijk voldoende, daar heb je gelijk in.

  De gordingen voor het dak daar pieker ik nog even over, heb jij een suggestie voor dwars of langs ligging?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu