Verdeler vvw zonder thermostaat?

Dimi

  • #1
Beste klussers,

in mijn huis zit een eenvoudige verdeler met pomp (1986 schat ik) maar ik zie geen thermostaat.

Er ligt een plavuizenvloer in waar ik deels (woonkamer) laminaat overheen heb geplaatst. De woonkamer heeft 2 groepen in gebruik (ieder ong. 14 m2) en de keuken 1 groep (ong. 7 m2).

De vorige eigenaren hebben zich denk ik weinig verdiept in de materie. De CV stond op een aanvoertemperatuur van 75 graden, ik heb deze maar teruggedraaid en is nu ong. 55 graden. Ik heb wel het idee dat de aanvoer qua temperatuur wat geknepen wordt door de verdeler, want waar de aanvoerleiding in gaat (links onderin op de foto, onder de pomp voel je dat de temperatuur aan de koppeling waar de pomp zit deze lager is dan waar de aanvoerleiding zit.

Toch vraag ik mij of hoe het met deze verdeler zit. Ik heb de 3e groep van de keuken al wat geknepen. Ik meet met de IR thermometer nu een aanvoer op de verdeler van zo'n 46 graden en retour 38. Vloertemperatuur op de plavuizen meet ik zo'n 24-25 graden en laminaat 22 graden.

Iemand nog advies of tips om dit te verbeteren, ergens op letten met deze verdeler?

 

Alex1200

  • #2
In jou installatie heb je een constante bijmenging van warm water.
De mate van menging wordt bepaald door de instelling van het ventiel aan de aanzuig van de pomp.

Het systeem wordt dus niet op inlaattemperatuur geregeld anders dan op CV aanvoer temperatuur.
Je kan het huidige systeem wel anders inregelen door de capaciteit van het systeem te veranderen door afsluiter in pers te verstellen of de mate van bijmenging ter veranderen.

Ik ben geen CV specialist dus geef je ook geen advies
 

Bernhard

  • #3
Wat wil je verbeteren? De temperaturen op de VV zijn niet verkeerd. Op VV wordt het het water uit de ketel gemengd met het water uit de vloer. De temperatuur van het water dat de vloer ingaat zal dan veel lager zijn dat van de CV-ketel.
De uitgaande temperatuur op VV van 46 grd is dat bij het opwarmen of de hele dag zo. Als het gedurende de hele dag zo is dan is dat een beetje te hoog. Dat ca. 35-40grd moeten zijn.
De watertemperatuur in de vloer kan je mogelijk omlaag krijgen met:
- de pomp op een hogere stand instellen
- de hoofdafsluiters op de verdelers helemaal open zetten
- de afsluiters op de verdeler helemaal open zetten
( en later dan de sectie voor de keuken een beetje inregelen).
Met een hogere flow en een lage watertemperatuur stuur je net zoveel warmte naar de vloer als met een lage flow en een hoge watertemperatuur. Met een lage watertemperatuur wordt het zgn installatierendement veel hoger. bernhard
 

Dimi

  • #4
Bedankt voor de info, ik ga er eens mee aan de slag (experimenteren)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu