Verdampt ammoniak?

BC92

  • #1
Hi allemaal,

Gisteren heb ik mijn muren ontvet met ammoniak, omdat dit op internet werd aangeraden. Ik had nooit eerder ammoniak gebruikt, dus ik schrok van de pijn in mijn ogen en keel.

Nu lees ik dat dit een gevaarlijke stof is (heel stom misschien dat ik dat niet wist, het was gewoon in de supermarkt te koop). Mijn vraag is, gaat de ammoniak in mijn muur verdampen? Blijven er altijd delen ammoniak in mijn muur/lucht zitten? Ik heb er inmiddels voorstrijk en verf overheen gedaan. Verdampt ammoniak na een tijdje helemaal? Of hoe kan ik daarvoor zorgen? Ik las ergens dat je azijn in de radiator kan doen, maar ik heb vloerverwarming.

Misschien maak ik mij te veel zorgen maar ik schrik altijd van de kleinste dingen die mijn gezondheid kunnen aantasten en ik heb hier veel spijt van :(

Alvast bedankt!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ammonia is inderdaad een vluchtige stof (vandaar dat je het zo heftig hebt gemerkt) en zal daar dus niet blijven zitten. Als je het niet meer ruikt, is het er in principe niet meer in significante vorm.

Ik raad je overigens ten sterkste af om het met andere chemicaliën (zoals azijnzuur) te gaan mengen; dat geldt eigenlijk voor alle schoonmaakmiddelen. Als je er geen verstand van hebt, creëer je namelijk al snel iets heel gevaarlijks. Met bleek en azijn krijg je bijvoorbeeld al chloorgas (in WO1 veel gebruikt).
 

BC92

  • #3
Heel erg bedankt voor je reactie. Ik begrijp hieruit dus dat het uiteindelijk helemaal zal verdampen en er niks meer van overblijft, toch? Ik ruik het gelukkig al niet meer en alle ramen en de ventilatie staan sinds gisteren open.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan is het al weg.
 

BC92

  • #5
Thanks!! Dit geeft me rust :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Goed ventileren inderdaad. Het verhaal van het azijn wat je aangeeft heeft niets met de radiator te maken, hoeft er al helemaal niet in. Je kan een open bakje met natuurazijn in een ruimte zetten om een (andere) geur weg te krijgen.
 

BC92

  • #7
Thanks! Is dat alleen voor de geur of ook eventueel overblijvende damp?
 

Tiho

  • #8
Dat is voor de niet doen.
 

Starter01

  • #9
Er zijn wel wat 'vriendelijkere' producten te krijgen, probeer voor ontvetten bv eens st Marc. Beter voor de gezondheid. En verder, als je het niet zelf kunt beoordelen, laat jezelf voorlichten in een goede winkel. Internet is niet echt een raadgever dan.
 

BC92

  • #10
Ik kende ammoniak niet eigenlijk en ik heb gegoogled op ‘muren ontvetten’ en de eerste 3 website’s noemden allemaal ammoniak. Gezien ik het gewoon in de albert heijn kon vinden heb ik er verder niet over nagedacht. Het ruikt op dit moment niet naar ammoniak. Ik wilde gewoon zeker weten dat het iets is dat uiteindelijk helemaal weggaat en niet voor altijd in de lucht of muur blijft hangen zeg maar.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
die waarschuwingstekens staan niet voor niets op de fles.
er zijn wel meer producten met schadelijke stoffen vrij te koop
 

BC92

  • #12
Je hebt gelijk, ik ga het ook nooit meer kopen. Wilde alleen weten of het helemaal weg zou gaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Je vraagt iets aan ons wat je zelf makkelijk kan beantwoorden. De ruimte heeft inmiddels 6 dagen kunnen ventileren. Ruik je het nog?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu