Verdachte asbest vloer.

Melvin3012

 • #1
Beste leden,

Wij zijn zojuist onze pas aangekochte woning aan het renoveren, we zijn begonne met de vloer eruit te halen en daaronder lijkt een oude vloerlaag te zitten welke ik niet kan plaatsen en mij asbest verdacht lijkt ook ligt er onder het groene harde materiaal een soort bruine poeder,het huis komt uit 1965.

Is er iemand die dit materiaal herkent?

Alvast bedankt!

20211201_183434.jpg 20211201_183432.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Is het een soort zeil? Er zijn inderdaad vloer zeilen geweest waarin asbest zit.

  Ik kan het vanaf de foto's niet echt thuis brengen. Je kunt altijd een monster laten onderzoeken. Online kun je testjes kopen hiervoor een laten analyseren.
   

  Jeroen

  • #3
  In eerste instantie lijkt me niet verdacht, maar zoals @Vonken_trekker ook al zegt; ik kan het foto's ook niet echt thuisbrengen. Laat het voor de zekerheid checken en laat ons vooral de uitslag weten!
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  stylish

  • #4
  zeker weten geen asbest!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #5
  Dat kun jij nooit zeker weten vanaf enkel deze foto's. Een test biedt uitsluitsel.
   

  stylish

  • #6
  jawel en toch wel, deze vloer heb ik zeker al tientallen bemonsterd en onze firma honderden keren. Ik doe het af en toe nog om bevestiging te hebben... hij is mij niet asbestverdacht. Er zijn wel korrelige vloeren in met name badkamers toegepast en daar kan wel 0,1-2% asbest in zitten. En dan moet je veel aanleveren anders ziet de laborant het niet eens -lol-
   

  Ajetoobuur

  • #7
  Heb zelf recent een monstertje laten testen; stukje losgesneden en opgestuurd. Volgende dag had ik een keurig rapportje in de mail. Kostte nog geen 2 tientjes!
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #8
  Wat is het dan wel? Dat maakt dat anderen er ook van kunnen leren.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #9
  @stylish, wellicht moet je het anders brengen en erbij vertellen waarom je zo zeker van je zaak bent, ik ben van mening dat er in dit deel van het forum niet gegokt kan worden.
   
  • Like
  Waarderingen: stylish, Ajetoobuur, Vonken_trekker en nog 1 andere persoon

  stylish

  • #10
  oke, een DIA (deskundig inventariseerder asbest) mag zelf bepalen wat asbestverdacht is (en dus wat bemonsterd dient te worden, ter bevestiging) en wat niet. Dit laatste mag ook op basis van literatuur en andere bronnen (oude rapportages bijvoorbeeld van eerder saneringen etc etc). Ook andere lering uit vooronderzoek zoals bestekgegevens kan hierbij helpen. MAAR: DIA zijn leer je niet uit boekjes maar is puur ervaring. De firma waarvoor je werkt, is tevens (net als jij) gecertificeerd en zelf moet je om de 3 jaar opnieuw in de schoolbankjes laten zien wat je waard bent, haha. Het is streng regime en er is weinig ruimte voor fouten.

  Soms doe ik bij grote projecten of wanneer ik weet dat er "gezeur" komt omdat men op zoek gaat naar meerwerk, bepaalde materialen nog een keer bemonsteren waarvan ik eigenlijk al weet dat deze asbestvrij zijn, nog een keer laten analyseren om naar jezelf, saneerder, opdrachtgever te laten zien dat je dus goed onderzoek hebt gedaan. Zal ik niet zo snel doen richting een particulier want 2 tientjes is toch weer 20 euro extra. Hij/zij heeft er geen nieuwe bakstenen voor en het zijn voor hen kosten. Ik heb het nog nooit fout gehad.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #11
  Ik snap je punt, en ik geloof je direct, maar ik hoef je niet uit te leggen dat je met asbest uit moet kijken. Vandaar mijn opmerking dat wat meer tekst en uitleg gewenst is.
   
  • Like
  Waarderingen: De Bob en stylish

  stylish

  • #12
  snap je helemaal, maar ons vak is niet uit een boekje te leren. ik zou willen dat ik een boek ervan kon maken maar asbest is een toeslagstof aan een materiaal om dat bouwmateriaal de eigenschappen te geven wat men daar op dat moment wenste te hebben. Zo heb ik al bijv. meerdere keren meegemaakt dat gips op vlasscheven (leidingisolatie) op rechte stukken asbestvrij is, maar bij de bochten niet omdat dat papje niet sterk genoeg was en dus deed men er een beetje asbest doorheen mengen zodat het steviger werd... Ook in delen die vroeger overstroomd waren door de watersnood deed men asbest in het stucwerk omdat het dan beter plakte en ook nog eens inert was tegen de zout(uit)werking... En zo kan ik nog wel even doorgaan.
   

  stylish

  • #13
  er is te vaak onterechte paniek omdat er asbest in het spel is... oei, we hebben asbestdaken, ho stop... joehoe het is cement waar asbest aan is toegevoegd. We moeten in Nederland (en de rest van wereld) onderhand eens onderscheid gaan maken tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden en de type asbestvezel. Zo is oud Novillon vele malen potentieel schadelijker dan die AC golfplaten, vanwege concentratie asbest, binnen- en buitenmilieu etc etc.

  En, het is de DIA die hechtgebonden vs niet-gebonden bepaalt en niet het lab want die krijgen alleen 1 stukje aangeleverd... detail, maar toch... haha. Asbest is een potentieel cargionele stof. Niks meer, niks minder. Ik zie vaak genoeg mensen diesel tanken zonder een tankhandschoen te dragen. Het gaat ook nog eens om herhaaldelijke blootstelling icm genetische aanleg, wel/niet roken, etc, etc.

  Probleem is asbestgerelateerde ziekten is wel dat men ongeneeslijk ziek wordt, tja... vaak is het een beroepsziekte of heeft men thuis een hele foute toepassing zoals onder de houten trap brandwerende amosiet beplating die uitmondt in de trapkast... rommel
   
  Laatst bewerkt:

  stylish

  • #14
  zo zijn colovinyl tegels compleet onschadelijk en dat gezeur dat die tegellijm, brrr... ik heb al talloze validatiemetingen laten doen in verleden zelfs met 200m2 en er kwam nog niet genoeg vezels vrij om boven de aanvaardbare concentratie te zitten terwijl men het spul machinaal schuurde dus kom zeg. 9 van de 10 keer is het chrysotiel (Witte asbest) en we weten dat Chrysotiel niet graag in de lucht blijft hangen, zogenaamde niet respirabele vezel... maar asbest = paniek... ik zeg niet dat je maar wat mag doen wat je goeddunkt maar wel eerst een ervaren DIA ernaar laten kijken. Helaas is het zo dat je DIA kon worden in 2 weken tot 1 maand tijd -zucht- Was in mijn tijd niet, toen moest je 1 jaar meegelopen hebben met een ervaren senior-DIA om losgelaten te worden (solo). Maar colovinyl bevat maar 2-5% Chrysotiel en de tegellijm 0,1-2% en is hechtgebonden oftewel opgesloten in de matrix van de bitumenteer.

  Novillon is potentieel gevaarlijk want die onderlaag van dat vinylzeil bestaat uit 50% asbestvezels met cellulose met als toplaag polymeerplastic en is geplakt en dus komen er meer vezels vrij als men dit zelf gaat verwijderen (lostrekken).

  Enfin, ik kan nog even doorgaan -zucht-

  En laat je niet verleiden in merknamen want Novillon maakt nog steeds vloerzeil en ook Eterniet maakt nog steeds golfplaten alleen zijn deze nu wel asbestvrij
   
  Laatst bewerkt:

  stylish

  • #15
  @Walker het is een mozaik dekvloer, vandaar ook het tegelmotief... vaak werd er ook gaas aan toegevoegd... de gaasvariant wordt toegepast als verdiepingsvloer op een houten balklaag.
   

  stylish

  • #16
  @Haemmertime je bent niet de 1e en zeker niet de laatste die ik dagelijks tegenkom... Ik geef ook les in de materie carcinogene stoffen in en om ons leefmilieu en ik heb ook mijn ADK certificaat (asbest deskundige, bevoegd gezag, auditor) maar laten we met onze voeten op de grond blijven staan. De tijd dat de saneerders bepaalden wat er moest gebeuren, is uit het verre verleden. Zij zijn gebaat om mensen in het pak te laten lopen vanwege de poen, voedt de paniek en de overheid loopt parallel mee met boetes omdat zij per ongeluk een verkeerd vinkje zetten in hun saneringsverslagen. De overheid was erbij gebaat. Overheid heeft geld nodig...
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Ik denk dat de "normale" klusser geen belangstelling heeft voor jouw lange verhalen.
  Zou je je willen beperken tot het kort beantwoorden van de vraag, iemand die meer info wil kan dat vragen.
  Het komt nu over alsof er complete lessen gegeven wordt.
   
  • Like
  Waarderingen: stylish

  Melvin3012

  • #18
  Het bleek toch een kunstof vloer te zijn met een oude jute rug!
   
  • Like
  Waarderingen: stylish

  stylish

  • #19
  prima, @Melvin3012 : kan hier ook weer een slotje op zonder belerend te zijn, woehahaha
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu