Verbinden van de aan- en afvoerzijde van een verdeler

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een kleine ruimte (ca 35m2) in een loods gemaakt die verwarmd gaat worden met radiatoren via flexibele slangen aangesloten op een HR-ketel.

Voor de aansluiting op de HR-ketel komt een verdeler met 3 groepen. Nu heb ik even afgekeken op een paar plekken waar een soortgelijke installatie aanwezig is. Wat mij opviel is dat de aanvoerzijde en afvoerzijde van de verdeler aan de zijkant met elkaar verbonden zijn. Gevoelsmatig zou ik zeggen dat dat is om de pomp niet te beschadigen als alle radiatoren dicht staan. Maar zeker weten doe ik dit niet.

Mijn vraag is dan ook: is het verbinden van de aan- en afvoerzijde van een verdeler nodig en zo ja: wat moet daar precies tussen (zal iets moeten zijn dat bij een bepaalde weerstand stroming doorlaat oid?)

Ik hoor graag van jullie!
 
Nee is niet nodig. Het kan zijn dat die installaties weersafhankelijk stoken en dat alle radiatoren zijn uitgevoerd met thermostaatkranen. In dit geval werkt deze verbinding als shunt. Normaliter zou je er dan wel een veerbelaste klep tussen zetten.

Heb je in jou situatie gewoon een kamerthermostaat, zorg dan dat in dit vertrek altijd de radiator open staat. Een kortsluiting is dan niet nodig, er dient wel altijd stroming over het circuit mogelijk te zijn.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan