Ventilator warmtepomp wasdroger draait niet

Rick_70

  • #1
Beste,

Ik heb een warmtepomp wasdroger Zanussi Lindo 1000 welke niet goed fuctioneert. Onlangs heb ik de snaar vervangen en niet lang daarvoor heb ik de printplaat laten repareren. Hij wordt intensief gebruikt.
Nu valt het op dat er weinig water in het reservoir terecht komt en dat er veel pluisvorming in/rond de machine ontstaat. Het pompje welke het condenswater naar boven in het reservoir pompt, functioneert naar behoren. Vervolgens rees het vermoeden dat er iets met de luchtstroom is. De ventilator die rechtsonder aan de voorzijde vlak bij de warmtepomp is ingebouwd, draait niet. Bij het inschakelen van de machine of bij het veranderen van de draairichting van de trommel maakt hij soms een heel klein aanzetje om te willen draaien (niet altijd). De ventilator wordt aangestuurd via de printplaat.

Hoe kom ik erachter of de ventilator stuk is of de aansturing vanaf de printplaat?
ventialator droger 2.jpg
ventilator droger 1.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De ventilator waar jij op doelt hoort uitsluitend te draaien, indien de compressor behoorlijk heet wordt. Dat is meestal pas na een langere tijd aan staan van de machine en dan nog alleen indien de compressor zijn werk naar behoren verricht. Die ventilator dient namelijk uitsluitend voor het koelen van de compressor en heeft met de luchtcirculatie niets te maken.

Als de trommel (soms) niet draait, kan de luchtcirculatie ook niet goed werken, want bij de meeste drogers zit de ventilator voor de luchtcirculatie mechanisch gekoppeld met de aandrijfmotor.

Het niet willen draaien van de trommel en wél met een klein zetje, geeft de indruk dat de condensator van de aandrijfmotor door slijtage een te lage capaciteit heeft. D.w.z indien de motor zo'n condensator heeft, want in moderne wasdrogers zit vaak een BLDC motor, die geen condensator meer heeft.

Als je de PNC (ProductNumberCode) van het typeplaatje van de machine aangeeft, zou ik (hopelijk) kunnen nakijken wat voor motor hier in zit en of deze een condensator heeft of niet. Hopelijk, omdat ik niet van alle apparatuur van Electrolux beschik over de documentatie. (Zanussi is onderdeel van het AEG/Electrolux concern).
 

Rick_70

  • #3
Dank voor uw snelle reactie!
Ik denk dat ik niet helemaal duidelijk ben in mijn beschrijving, excuus daarvoor, de trommel draait direct en wisselt ook in draairichting. Het aanzetje in draaien betrof de getoonde ventilator.
Inmiddels de ventilator gedemonteerd en met direct aansluiten op 220 volt functioneert hij naar behoren.
Het pompje functioneert ook maar op de een of andere manier blijft het water onderin staan en blijft de condensor linksonderin nattig. Wellicht een verstopping in de afvoer naar het pompje.

Het typenummer betreft:
Zanussi model ZDH8353W
Prod No: 916 097 763 00
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zal het niet de hoofdmotor betreffen, denk ik.

Alhoewel zo'n ventilator zou moeten draaien zonder 'aanzetje', denk ik zelf dat de ventilator zelf niet de schuldige is voor het niet draaien ervan. Want inderdaad, als je hem op 230V zet en hij draait meteen, dan is hij niet stuk. Ik denk dat die ventilator op de printplaat geschakeld wordt door een triac, die open gaat zodra een temperatuursensor constateert dat de compressor te heet wordt. Maar doordat er wellicht maar weinig stroom voor die ventilator nodig is en de triac toch ook iets lekstroom heeft, gaat ie waarschijnlijk ook draaien als je hem een zetje geeft. Geeft voor mij aan niet de echte oorzaak van het eigenlijke probleem te zijn. Als de compressor niet heet wordt, hoef je het verder niet in die richting te zoeken.

Te zien aan de explosietekeningen voor dit model (klik hier) is er wel een (grote) condensator aanwezig, maar het komt ook voor dat de getekende condensator voor de compressor is. Hij heeft een vrij hoge waarde (18µF), dat duidt erop dat hij waarschijnlijk voor de compressor is. En er is maar één condensator in de tekeningen te vinden... Dus wellicht is de motor toch een BLDC motor, is verder dus niet de eerste verdachte in het totale storingsplaatje.

Ik weet niet waarom de vorige keer de printplaat gerepareerd werd, maar in die richting zou het misschien wel gezocht moeten worden.

De grootste boosdoener bij warmtepompdrogers is echter toch wel het dichtslibben van de condensorunit. Die door jou genoemde pluisvorming in/rond de machine is wat dat betreft niet best: dan komen er ook veel pluizen in de condensor en dan werkt na korte tijd het koelen dmv. die condensor niet meer. Schoonmaken kun je zo'n ding niet zonder zo ongeveer de halve machine uit elkaar te moeten halen (er zijn sommige mensen in dit forum die trucs hebben om dat met minder werk te doen, maar dat is niet iets dat ik kan vertellen hoe je dat zou moeten doen).

Ik wil je wel aanraden om na te gaan hoe die (overmatige) pluisvorming kan ontstaan. Want normaal gesproken zouden de meeste pluizen toch wel via de pluizenzeef in de deur moeten worden tegengehouden. En belangrijk is ook dat het kleine filter vóór de condensor regelmatig schoon te maken, want die moet de eigenlijke condensor daarachter beschermen.

Verder zou ik zelf niet kunnen zeggen wat er aan de hand is. Ik heb alleen wat suggesties en uitleg gegeven, misschien weet een witgoed deskundige in dit forum nog wat meer.
 

Rick_70

  • #5
De printplaat is gerepareerd door de printplaatmonteur na een veel voorkomende storing bij drogers van dit (en aanverwante) merk(en). Ik meen dat er een nieuwe voeding op gesoldeerd is. Inmiddels zit de machine weer bijna in elkaar, na flink schoonmaken.
Ik zag inderdaad dat het nogal een onderneming is om goed bij de condensorbak te komen.
Ik zag ook dat ik de achterkap niet helemaal sluitend gemonteerd is geweest nadat ik de vorige keer een spanrol en riem heb vervangen dat is nu opgelost. Wellicht kan valse lucht nog voor efficientieverlies hebben gezorgd?
Hij staat nu te proefdraaien, mocht er niets veranderd zijn, zal ie toch uit elkaar moeten. De machine gaat alweer een paar jaar mee en wordt zoals gezegd vrij intensief gebruikt.
Filters, ook de lamellen van de condensor, worden regelmatig schoongemaakt. Het is nog nooit voorgekomen dat het display dit heeft aan moeten geven. De filters vervuilen vrij snel net als de binnenzijde tot mijn verrassing (na de vorige schoonmaaksessie).
Nogmaals dank voor uw snelle en uitvoerige reactie en meedenken.
 

Rick_70

  • #6
update
Na een middelgrote handdoekenwas de droger weer aan het werk gezet. Het valt op dat de tijdsinidicatie mbt de verwachte droogtijd de eerste helft van het programma lijkt te kloppen. Maar na de helft van de tijdsduur blijft de klok lang stilstaan op dezelfde te verwachte tijd en verspringt de tijd sporadisch. Uiteindelijk hebben we het programma onderbroken nadat de te verwachte droogduur al lang overschreden was. De was blijkt wel droog. Tussentijdse controle achter het klepje waar de condensor zit, maakte duidelijk dat het achter het klepje behoorlijk vochtig/nat is. Volgens mij zit daar ook de voeler voor de vochtigheid??
Uiteindelijk is er wel water in het reservoir terecht gekomen maar niet meer dan een flink glas.
Blijft de hypothese van verstoorde vochtafvoer nu staan waardoor het bij de sensor te vochtig blijft waardoor de machine denkt dat hij moet blijven draaien?
Ik hoor het graag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Rick_70 schreef:
Volgens mij zit daar ook de voeler voor de vochtigheid??
Nee, dit zit aan de voorkant ongeveer ter plaatse van het filter (vermoedelijk eronder), is in de explosietekeningen te vinden op de tekening "Elektrische uitrusting" en is daar het onderdeel nummer 522 in de tekening, link naar het onderdeel zelf (klik hier).
Rick_70 schreef:
Blijft de hypothese van verstoorde vochtafvoer nu staan waardoor het bij de sensor te vochtig blijft waardoor de machine denkt dat hij moet blijven draaien?
Verstoorde vochtafvoer zal er zeker zijn. Meest waarschijnlijke oorzaak is toch een vervuilde / verstopte condensorunit, dat is het gedeelte achter dat filtertje. Dat er geen water in de comdensbak komt, duidt ook al op het nietof nauwelijks condenseren van het water in die condensorunit. Verbazingwekkend is wel dat de was er uiteindelijk toch droog uit komt. Waar dat door komt kan ik niet zeggen, ik ben helemaal geen deskundige op dit gebied (en heb zelf niet eens een warmtepompdroger in huis).

De machine zal blijven draaien omdat de sensor toch een te vochtige was meet, hetgeen op zich niet onbegrijpelijk is. Die sensor meet de (lucht)weerstand tussen twee elektroden, waarvan de waarde ervan lager wordt wanneer de lucht vochtig is.

Verder kan ik niet met zekerheid beoordelen wat er aan de hand is, maar ik vermoed óf verstopping van de condensorlamellen óf verminderde capaciteit van het koelsysteem (bijv. door verlies van koelmiddel).

Ik heb nog wat gezocht naar foto's van zo'n verstopte condensor, maar kon bij Klusidee zo gauw niets vinden. Op een ander forum vond ik wel wat:
Dat betreft een AEG droger van ongeveer 10 jaar oud, waarvan de condensor zodanig vervuild was dat de eigenaar aan het einde van het topic (na allerlei reparatiepogingen) besloten heeft het apparaat weg te doen... Jouw droger is denk ik nog wat jonger, maar op zich zegt dat niet zo veel. Je kunt er pech mee hebben...
 

Lampje45

  • #8
Als ik alleen al kijk naar de schoepen van de compressor koelventilator dan krijg ik samen met de zaken die verteld worden, de indruk dat het luchtcircuit in zijn totaliteit vervuild is. De circulatie ventilator zal niet veel schoner zijn.
Nergens heb ik gelezen, dat ooit de filters een nachtje in een azijnbad gestaan hebben.
Nergens heb ik gelezen dat de kanalen eens rigoureus uitgeragd zijn met een radiatorborstel en de resterende hoekjes met een kwast en tandenborstel.
Inspectie in de kanalen op een verdwenen kindersok?

Ook mis ik het uitgebreid spoelen van de warmtewisselaar en het uitspoelen van de sump via de overloop in de condensbak en de kanalen naar de pomp en vlotter vanaf het voor filter.
Wel werd mijn vermoeden bevestigd dat er teveel druk in het circuit wordt opgebouwd, omdat de pluizen via de trommelafdichting verdwijnen.
Natuurlijk kan deze viltafdichting ook defect zijn natuurlijk.

Kees heeft de vocht sensor nog genoemd, die in de binnenzijzijde van het front zit, die zou ik zeker eens loshalen, vaak zitten de aansluitingen volle natte pluizen en zijn de stekkers gecorrodeerd, wat verkeerde metingen geeft.
Ook heb ik niet gelezen dat de strippen gereinigd zijn met azijn om zo aanslag van wasverzachter en wasmiddel te verwijderen.

Ook moet het pomp en niveausensor compartiment eens met veel waterspoeling gereinigd worden

En ja kunt natuurlijk ook de pomp testen door een liter water in het condenscompartiment te gieten

Ook is het erg belangrijk dat de condensator van de compressor wel aan zijn capaciteit voldoet
 
Laatst bewerkt:

Rick_70

  • #9
Update 2
Vandaag een volledig programma doorlopen normaal gesproken een tijdsduur van 2 uur 40 minuten. Hij doet er 20 min langer over maar is onderweg niet blijven hangen, de 20 min extra lijkt mij acceptabel lijkt. Ook komt er water in het reservoir.
Ik heb de droger verplaatst naar een ander plek zodat ik hem uit elkaar kon halen. Nadat ik mijn partner vertelde dat ik de droger waterpas nog een keer wilde testen gaf zij aan dat zij onlangs de droger naar voren geplaatst had omdat hij dicht tegen de muur stond... Verder wonen wij op een woonark waarin we nog aan het klussen zijn. Ik vermoed zomaar eens dat (een belangrijk deel) van de oorzaak nog wel eens extern zou kunnen zijn als in onvoldoende waterpas....

Uiteraard blijven de tips om de condensorbak en vochtsensor te reinigen staan (ik overweeg om de hogedruk kort erop te zetten maar blaas dan wel de rommel richting de pomp). Ik reinig de lamellen regelmatig, soms inderdaad ook met een tandenborstel (of rigoreuzer). Het pluizenfilter zal ik nog eens grondig met azijn reinigen (wij gebruiken geen wasverzachter).
De pomp had ik gechecked door in de overloopbak een halve liter water te gooien.

Ik heb weer een hoop geleerd de afgelopen twee dagen, mede dankzij bovenstaande uitgebreide reacties waarvoor nogmaals dank!

enne o ja... de tijd van een kindersok ligt al een tijdje achter ons :) desondanks geen andere kledingstukken op oneigenlijke plaatsen gevonden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dan rest mij alleen nog om je veel succes te wensen bij het verdere gebruik van de droger en de eventuele verdere schoonmaakacties!
Bedankt voor de terugmelding. :prima:
 

Lampje45

  • #11
Het spoelwerk moet je beslist niet via de pomp doen.
Want er kan zich in de sump onmogelijk veel blubber verzamelen.

Sump vette prut3.jpg



Op verschillende ingangen met heet water in fijne straaltjes spuiten en op andere zijden zoals de pompruimte afzuigen met een natzuiger.
Waarbij de machine best af en toe in de week gezet mag worden en gehusseld.
Niet alleen wasverzachter is slecht voor de filters, maar wasmiddelresten en kalk verstoppen de filters ook microscopisch.
Filter microscopisch verstopt.jpg


Dat is hier leuk te zien. Het filter ligt in de huishoudazijn en drijft nog steeds op de opwaartse kracht van de luchtbel, dus het filter wat schoon lijkt te zijn is het niet.
Dit was de toestand na een nacht weken. Pas toen ik ook vanaf de bovenzijde gevuld had met azijn werd het filter echt schoon en zat ik met de doorlooptijden ver onder de planningstijden.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #12
Ik kreeg een warmtepompdroger die iemand op marktplaats had gekocht, maar er schoon uitzag, want ze hadden de HD spuit er wel overheen gehaald.
Bleek dus na meting dus niet voldoende koelgas in te zitten. Omdat ik precies dezelfde had heb ik hem dus maar gedemonteerd om eens te kijken, wat je allemaal moet kunnen bereiken om hem schoon te krijgen.
Nou dan zie je dat dit zonder het volledig demonteren in deze vervuilingsgraad haast onbegonnen werk is.
Maar ik weet nu intussen wel precies waar ik een slangetje in moet
Waterloop.jpg
Waterloop 2.jpg
steken om ergens toe te komen.
 

Rick_70

  • #14
Lampje45 schreef:
Het spoelwerk moet je beslist niet via de pomp doen.
Deze gedachte had ik ook al, maar het lijkt me onmogelijk om dan de prut eruit te kunnen halen zonder rigoreuze demontage (wat ik nog wel wil gaan doen maar even moet plannen).
 

Rick_70

  • #15
Lampje45 schreef:
Het filter ligt in de huishoudazijn en drijft nog steeds op de opwaartse kracht van de luchtbel, dus het filter wat schoon lijkt te zijn is het niet.
Is dit een pluizenfilter? Ik kom in mijn Zanussi alleen een pluizenfiltercasette tegen (met ook zulk fijn gaas).
 

Lampje45

  • #16
Ja dat is er een van AEG, maar die verstoppen wel degelijk microscopisch.

En het is wel mogelijk maar blijft wel een klus van veel spoelen husselen en afzuigen.

het is mij in ieder geval wel elke keer gelukt.
 

Lampje45

  • #17
En ja bij de ene fabrikant zit hij in de deur en bij de andere er onder. De functie is exact hetzelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu