Veilig TV installeren in badkamer

Beunhazerij

  • #1
Beste klussers,

In mijn badkamer wil ik een tv installeren. Absoluut decadent maar wel leuk. Het is voor mij wel belangrijk dat dit op een veilige manier wordt geïnstalleerd.

Nu heb ik het idee om een 24 volt stopcontact aan te leggen en daar de LCD TV op aan te sluiten.

Mijn vraag aan jullie is. Is dit bij een eventueel ongeluk/kortsluiting óók gevaarlijk?

Alvast bedankt voor jullie feedback
 

Lklussen

  • #2
Heb je al gekeken in welke zone je tv komt te hangen?
 

Beunhazerij

  • #3
De TV komt aan het voeteneinde van het bad te hangen. Dat is waarschijnlijk zone 1
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op zo'n plek heeft het geen enkele zin om een normale TV op te hangen, ook al is dat een 12V of 24 V model en ook al zou je die voeden met een daarvoor geschikte gelijkspanningsadapter (die daarvoor aan bepaalde eisen, "SELF" moet voldoen).

Want zo'n badkamer en zeker een plek boven het bad is een en al vocht. Dat zal in de TV neerslaan en daardoor kortsluiting veroorzaken of in elk geval de juiste werking ervan verstoren. Bovendien worden de printbanen in de TV in de loop der tijd opgevreten door de combinatie van water en zeep die in de lucht zweeft.

Je hebt een volledig waterdichte TV nodig. Google maar eens op badkamer TV. Die dingen zijn echter vreselijk duur. Ze zijn meestal inderdaad bedoeld voor 12 of 24 V, maar daar zal ongetwijfeld dan de juiste adapter bij leverbaar zijn.
 

Beunhazerij

  • #5
Super, dankjewel voor je reactie Kees.

Stel dat ik kies voor een waterdichte badkamer TV met een geschikte adapter of ik kies er voor om enkel een stopcontact aan te leggen 'voor het geval' dat we in de toekomst een TV willen plaatsen. Dan zit er nog steeds een stopcontact met 220 volt op een onveilige plek.

Mijn gedachte was om buiten de badkamer een gelijkspanningsadapter (220V > 24V) aan te sluiten die is aangesloten op het stopcontact bij het bad.

Is dit stopcontact op deze manier dan wel veilig?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat je bij gebruik van een speciale badkamer TV de adapter buiten de badkamer zult moeten plaatsen, of misschien mag het op een stopcontact die in een veilige zone zit. Dus inderdaad zoals je in gedachte hebt maar zonder tussenliggend stopcontact.

Een 230V stopcontact (dius het doosje zelf) mag je niet gebruiken voor laagspanningsdoeleinden. Nooit! Als je de laagspanning via een 'stopcontact' wilt laten lopen, dan zul je daarvoor een connector moeten gebruiken die 100% afwijkt van een normaal stopcontact. Die zijn er wel, maar ik zou toch eerst eens informeren hoe die leveranciers van die speciale TV's dat doen cq. in gedachten hebben.
 

DSR9500

  • #7
Als eens overwogen om een tablet mee te nemen...

Moet je daar een mooi plekje voor zoeken of maken.

Bijna iedere provider en ook de NPO biedt je nu een app om te kijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Alleen moet je dan niet de tablet aansluiten op een adapter.
Want met dat soort dingen zijn ook wel eens ongelukken gebeurd...

Uitsluitend op accu gebruiken dus.
 

CV__

  • #9
Ja, in Amerika, waar je met je vingers een adapter half uit het stopcontact kunt trekken en dan de pennen aan kunt raken. Hier hebben we half geïsoleerde stekkerpennen aan onze eurostekkers, daar speelt dat probleem niet.

Verder ook gewoon lekker z'n beloop laten als de tablet in het water valt en dus niet met je zeepvingers aan de adapter gaan zitten.

Tablets en telefoons hebben ook gewoon accu's, als je langer in bad zit dan de accu meegaat moet je ofwel die accu eens vervangen ofwel lost je huid op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu