Vals plafond met regenpijp hoe afwerken

Elsverb

  • #1
Beste allemaal,

Wij renoveerden een woning van het jaar 1964. De ruimte die door de vorige eigenaar gebruikt werd als badkamertje veranderden wij in een stuk gang en washok (vriezer, wasmachine, droogkast). Tussen beiden zit een schuifdeur en in de gang zit een raam.

Deze ruimte bevindt zich onder een plat dak. Het plat dak werd vervangen door een aannemer in 2020. Nieuwe isolatie bovenop, .... De houten balken van het oude plafond bleven zitten wegens draagstructuur en bleken tip top in orde. De regenpijp van het hoofddak loopt naar het plat dak en van daaraf wordt regen afgevoerd via een L-vormige regenpijp naar de uiteindelijke afvoer. Deze L vorm loopt onder het plat dak, vlak onder het oude plafond in het huis terug naar buiten. Dit kon niet langs buiten geplaatst worden. Er werd nadien een vals plafond geplaatst onder de houtstructuur van het oude plafond. Deze werd niet extra geïsoleerd aangezien het nieuwe plat dak meer dan voldoende geïsoleerd werd. De schrijnwerker die dit deed isoleerde niet rond de regenpijp die langs binnen (nu dus tussen oude plafondstructuur en vals plafond) loopt omdat dit niet nodig was.

Recent veranderden we de spots in deze ruimte en namen een ietwat oude geur waar en voelden we met een vinger een heel lichte luchtstroom.

Nu we ergens anders in huis een schimmelvorming hebben door een waterlek maken we ons plots over 'alles' ongerust. Vandaar volgende vraag.

Is dit vals plafond zo in orde? En kan de geur dus gewoon zijn van oud hout (het rook eerder ook zo zonder dat er schimmel of dergelijke was) en zou de luchtstroom eigenlijk geen kwaad mogen doen?

Of kan de luchtstroom beter gestopt worden en dient de regenpijp verder net wel of niet geïsoleerd te worden? Zo ja, hoe dan?

Stel dat er toch een schimmel aanwezig zou zijn in het vals plafond zal deze dan verdwijnen als nodige aanpassingen gebeuren of dient deze effectief verwijderd te worden lees vals plafond eruit...?

Dank voor het lezen en eventuele reacties.

Els
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Regenpijp dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen.
 

CKruijff

  • #3
Door regenpijp stroomt koud regenwater, tussen plafonds is het warm, dus condens op regenpijp met vocht en schimmel tot gevolg. Luchtstroom zou juist fijn zijn om het vocht af te voeren als het al ergens naar buiten kan ventileren. Zo niet dan (sowieso) de regenpijp inpakken…
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu