Vaatwasser wil 2de fase water niet innemen

Janschamp

 • #1
Hallo, ik stel mij even voor. Ik ben Jan en ik heb een keuken, met vaatwasser, alleen die werkt nu niet even mee...

Vaatwasser is een Bosch SMI3045/14 en deze doet het allemaal nog prima op het water innemen na.

Als ik de machine gewoon opstart, en begin bij de voorwas, neemt deze mooi het water in en na een 10-15 seconden stopt deze om dan vervolgens weer verder te gaan met een tweede sessie water innemen. Die tweede fase doet hij niet. Als ik dan handmatig de knop verder draai begint de pomp te draaien en gaat deze wassen, maar je hoort dat er te weinig water in de machine zit. Ik vul deze dan handmatig bij en de machine werkt dan prima. Na een tijdje gaat de afvoerpomp lopen en wordt het koude water afgepompt.
Machine gaat dan vanzelf weer het water innemen, maar ook dan stopt deze weer bij de tweede fase daarvan. Ook weer handmatig bijvullen, knop handmatig verder draaien en alles werkt goed en het water wordt ook warm.
Dan krijg je een fase waarbij de machine alleen water inneemt en deze dan weer direct erna afpompt. (pomp spoelen?) en dat gaat helemaal goed (is ook maar 1 fase met waterinnemen).
Dan komt de fase dat de machine met schoon water gaat spoelen. Ook nu gaat deze geheel automatisch naar dat programma, water wordt ingenomen, maar stopt wederom bij de tweede fase. Dit deel van het complete was programma heeft volgens mij (wat ik mij nog kan herinneren van toen de machine het goed deed) 3 fase van water innemen maar ook nu stopt deze dus weer bij fase 2.

Ik het het idee dat er dus 2-3 niveaus van water ciontoel zijn, waarbij niveau 2 niet werkt en dit net meer aan de (mechanische) tijdklok doorgeeft. Klopt dat en waar ligt dat dan aan? Werkt dat op vlotters, drukschakelaar, zijn deze misschien vuil, verkalkt oid? Ik begreep dat vlotters en drukschakelaars aan de linkerkant van de machine zitten, maar hier kan ik zo niet 1,2,3 iets vinden.

Wie kan mij hier mee helpen? Machine is verder goed, dus kan wel een nieuwe kopen, maar beetje zonde.

Het waterslot bij de kraan heb ik al vervangen omdat de machine (voordat ik deze nog eens met een machine reiniger goed had doorgespoeld) helemaal geen water meer innam. Dat was helaas niet de reden. Heel af en toe doet de machine bij 1 van de fases van het complete wasprogramma wel de 2de fase water innemen, maar dit is tegenwoordig erg zelden geworden.

Wie kan mij helpen? Alvast dank je wel voor de ideeën of oplossingen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Er zit op het waterslot een extra klein slangetje die het slot dichtzet als er teveel druk in het slangetje komt.
  Wat gebeurt er voor de test als je deze los neemt?
  Teveel druk zou kunnen komen door vervuiling in het labyrint of slang waardoor als beveiliging het slot wordt dichtgezet.
   

  Janschamp

  • #3
  Beste S.oldeerbout,

  Dank je voor de tip. Als ik het slangetje naar het waterslot los haal, werkt de machine inderdaad zoals het hoort.

  Wat adviseer je? Machine openhalen, het labyrint reinigen en een eventuele verstopping in het slangetje oplossen? Wat als ik het slangetje gewoon loslaat? Is er dan kans op eventueel overstromen als het onderste reservoir toch volloopt?
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Inderdaad kans op overstroming.
  Het slangetje zelf is niet verstopt dat doet wat het moet doen , echter wordt er in het labyrint teveel druk opgebouwd doordat het water niet snel genoeg naar de kuip kan stromen.
  Ik zelf denk de zwarte slang verstopt naar de kuip.
  Losmaken en bleek erin gieten zeg maar.....
   

  Janschamp

  • #5
  Ga ik de machine dan toch maar weer open maken. Ik meen mij echter te herinneren dat dat labyrint helemaal dicht geseald is. Misschien dat ik het eruit kan halen en dan met een reiniger en goed schudden schoon kan krijgen.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #6
  Labyrint even laten zitten , de slangen even reinigen vooral de zwarte onder het labyrint.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu