Vaatwasser Siemens verwarmt niet SN65M006EU/18 FD 9306

Rene (ORK)

  • #1
Beste,

Na het uitbouwen heeft de machine in de garage tijdens een test nog 1 x
Keer warm water gemaakt daarna niet meer.

Wat al gedaan:

.relais gesoldeerd
.spanningen gemeten op relais tijdens programma ( geen spanning)
.ntc gemeten ( 16 K ohm bij 13 graden ,weerstand is bij beide gelijk)
.verwarming element 19,3 ohm
.sproei armen schoongemaakt
.pomp uit elkaar gehad maar geen afwijkingen gezien
Het element zag er goed uit.


Wat kan er nog voor zorgen dat de verwarming uitblijft?

Gr Rene
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Jan

    Algemeen beantwoorder
    Moderator
    • #2
    Het lijkt erop dat het relais zelf intern verbrandt is.
    Hebt u de printplaat gecontroleerd op uitgebrande solderingen?
     

    Rene (ORK)

    • #3
    Beste Jan,

    Bedankt voor uw reactie maar soms komt het relais wel normaal “in
     

    Kees

    Vaste Beantwoorder
    • #4
    Of het verwarmingsrelais spanning krijgt wordt bepaald door de processor aan de hand van de waarde van de twee NTC's. Als het goed is zitten er daarvoor twee contacten naast elkaar op de aansluitingen van de hittepomp.

    En aan de hand van het gegeven of er voldoende druk wordt opgebouwd door die pomp. Of dat zo is wordt bepaald door... die pomp zelf. Dat is namelijk het element waarmee bepaald wordt of er water aanwezig is en of er voldoende waterdruk bij het rondpompen bestaat. Meting gebeurt dmv stroommeting van de driefasemotor van de pomp.

    Een lastig systeem om te bepalen waar iets nu precies aan ligt, want je hebt niet zoals vroeger gewoon een drukschakelaar in het verwarmingselement.

    Vanzelfsprekend wordt het al of niet verwarmen daarbij ook nog bepaald door het ingebakken programma, maar je mag aannemen dat daar de minste kans op een fout ligt.

    Er zouden dus in elk geval twee NTC's gemeten moeten kunnen worden, elk zou 10 kOhm bij 25ºC moeten zijn. De gemeten waarde van die ene NTC lijkt me dus wel correct.

    En het zou ook nog kunnen zijn dat het element dat tussen processor en relais zit (een transistor of een transistor in een IC met meerdere transistoren) defect is. Maar dan zou het relais het in principe helemaal niet meer doen.
     

    Rene (ORK)

    • #5
    Bedankt Kees voor je heldere uitleg. Ik ga hier mee aan de slag.

    Gr Rene
     

    Rene (ORK)

    • #6
    Update:

    Gisteren toch nog eens aan de vaatwasser gesleuteld. Altijd gedacht dat het filter redelijk schoon was. Daar was ook weinig aan te zien .. Toch zat er een vettig filmpje overheen.
    Na het schoonbostelen weer geplaatst en tegen beter in de machine getest.
    Tot nu toe 4x gedraaid en 4 x prima (warm) gefunctioneerd .
    Voorheen ook met soda gespoeld maar dat loste toen het probleem niet op.
    Raar maar waar maar ben blij met het eindresultaat. Tot zover.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu