Vaatwasser Bosch SGV45M13EU/55 doet niets meer

RJJB

 • #1
Ik zou graag advies hebben over de mogelijke oorzaak voor het huidige probleem met een vaatwasser van Bosch die geen enkele teken van leven meer vertoond:
E nr. SGV45M13EU/55
FD nr. 8506 000512

Kennelijk is de machine gestopt ergens midden in een programma want er stond nog een flinke laag water in.

De toevoer van spanning is correct, ook de hoofdschakelaar links op de bovenrand van de deur werkt correct, echter geen van de lampjes achter de overige knoppen brandt. Ook het indrukken van een van de instellingsknoppen heeft geen enkel effect.

Ik heb de printplaat met de schakelelectronica (nr. 709007) bekeken en daar vielen mij enkele dingen op (zie bijgaand foto's):
 1. Een grote weerstand midden op de printplaat ziet er een beetje zwart uit alsof die warm geworden is. De kleurcode is niet goed meer te lezen maar begint met een dikke zwarte band dan een bruine (of goudkleurige ?) dunne band dan een dunne zwarte band en als laatste een dunnen bruine band. Ik heb met een simpele multimeter geprobeerd de weerstand te meten maar geeft ook op de hoogste schaal geen uitslag, en zou mogelijk kapot kunnen zijn ?
 2. Vlakbij de grote weerstand zit een kleine component (weerstand?) die voor de helft zwart en voor de andere helft oranjekleurig is, maar het kan ook zijn dat dat de originele kleuren zijn.
 3. Zoals zichtbaar is op de tweede foto zijn lijken er twee contacten ergens midden op de onderzijde van de printplaat niet te zijn "doorgesoldeerd". Een midden in de bovenste helft van de foto hoort bij een pootje van de trafo en de ander midden in de onderste helft van de foto is een pootje van het relais ernaast. Echter het feit dat de vaatwasser al enkele jaren goed heeft gefunctioneerd doet mij vermoeden dat deze niet gesoldeerde contacten niet het huidige probleem veroorzaken.
 4. Alle triacs zien er goed uit.

  Ik heb de doorvoer van de bedrading onderaan de deur bekeken en dat ziet er goed uit. Ik zou al deze draden eventueel ook nog op breuk kunnen controleren.

  Hopelijk kan iemand mij een idee aan de hand doen wat de mogelijke oorzaak van het probleem is of wat ik zou kunnen doen om de oorzaak te achterhalen.

  Rob


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Vergeet niet dat met gesloten deur alle lampjes uitgaan.
  Vaak is de oorzaak de actuator van het zeepbakje dat sluiting maakt door een defecte afdichting en de module om zeep helpt.
  Controleer tevens of er geen water op de bodemplaat staat.
  Bij een niet of gedeeltelijk werkende module altijd kijken naar de triacs.
   

  RJJB

  • #3
  Beste S.oldeerbout,

  Ik heb de lampjes bekeken met de deur open, maar het zou ook nog kunnen dat de deurschakelaar niet goed functioneert (?)

  Is er een eenvoudige manier om te controleren of de actuator van het zeepbakje sluiting maakt ?

  De machine staat bij mijn vriendin maar zal binnenkort nog controleren of er geen water op de bodemplaat staat. Niet zo waarschijnlijk want de machine is horizontaal in de auto mee terug gekomen uit Frankrijk waar hij in gebruik was.

  Ik heb de triacs bekeken maar die zien er allemaal gaaf uit. Ook hier de vraag of en hoe ik ze evt. kan doormeten.
  Rob
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  Ik denk dat de weerstand 18Kohm is.
  Bruin , grijs , oranje , goud.
  Misschien dat er iemand in je naaste omgeving die wat kan doormeten.
  Je hebt de vaatwasser liggend vervoert dan kan er best vocht op de verkeerde plek zijn gekomen.
  Het labyrint zit namelijk behoorlijk vol met water.
   

  RJJB

  • #5
  Even voor de duidelijkheid, de vaatwasser hebben we vervoerd omdat hij kapot was. Het euvel is niet ontstaan door het vervoer.

  Is bekend welke spanning wordt gebruikt om de actuator van het zeepbakje te activeren ?

  Is de genoemde 18Kohm een "gok" of redelijk zeker ? Als ik het zeker weet zou ik hem kunnen vervangen voor een nieuwe weerstand van 18Kohm, maar wil door die actie natuurlijk niet dat ik andere componenten opblaas en daarmee de hele printplaat onbruikbaar maak ...

  Rob
   

  RJJB

  • #6
  Ik heb inmiddels gecheckt of er water op de bodemplaat staat maar die is helemaal droog. Ook de deurschakelaar doorgemeten en die werkt goed.
  Het labyrint ziet er goed schoon uit (slechts een wat donkerder hoekje).

  De eerder door mij genoemde dikke weerstand op de printplaat (zie eerder geuploade foto) die er iets geblakerd uit zag heb ik vervangen door een nieuw exemplaar van 18kohm want die bleek inderdaad kapot te zijn. Deze actie heeft helaas nog geen resultaat gehad.

  Omdat de triacs er verder goed uit zien dacht ik dat hiermee de stuurmodule goed zou moeten werken. Maar helaas.

  Zijn er misschien nog andere ideeën wat ik zou kunnen doen om deze weinig gebruikte machine te "redden" ?

  Rob
   

  RJJB

  • #7
  Beste S.oldeerbout,

  Bij toeval heb ik een link naar een Duits document gevonden: https://forum.teamhack.de/filebase/file/19-geschirrspueler-universalanleitung-bosch-siemens/ waarin op pag.10 een foto is geplaatst die echt precies identiek lijkt te zijn als de printplaat in mijn Bosch machine (wel een iets afwijkend nr.).
  Hier lijkt de kleurcode van de dikke weerstand: bruin / zwart / bruin te zijn. Dat zou 100 Ohm betekenen. Lijkt het u verantwoord dat ik probeer om er een weerstand van 100 Ohm in te zetten.

  Gaarne advies,
  Rob
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #8
  Ja gewoon doen , lijkt te kloppen.
   

  RJJB

  • #9
  Ik heb de weerstand van 100 Ohm vervangen en hoorde een korte tik. Bij nader onderzoek bleek de weerstand weer te zijn doorgebrand. Er moet dus een reden zijn waarom dat gebeurd.
  Enig idee wat die reden zou kunnen zijn ?
  Rob
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu