Urinelucht op kamer

Dekraan

  • #1
Hallo allemaal,

We wonen ongeveer een jaar nu in een jaren 80 woning, en ik heb het idee dat ik vanaf ongeveer het begin of in ieder geval vrij gauw in 1 van de kamers op zolder een urinelucht ruik. Soms redelijk sterk, soms nauwelijks waarneembaar. M'n vrouw ruikt het gek genoeg veel minder, maar zegt het soms te merken.

Ergens anders ruik ik het eigenlijk niet. Soms in de hal voor die slaapkamer op zolder, soms op de zoldertrap. Maar dat is dan veel zwakker.

Het enige dat ik kan denken is dat het van muizen of iets dergelijks komt achter het schot in die kamer. Maar we merken verder niets, geen keutels, geen geluid, geen sporen.

De kamer is leeggehaald toen we erin kwamen tot op de kale betonvloer, muren netjes gesausd enz. Toen ook eigenlijk niets gemerkt. Wat zou het kunnen zijn? En hoe kan ik dat opsporen? We willen in deze ruimte een dakkapel laten plaatsen, dan moet het schot waarschijnlijk wel open. Ik hoop ergens dat we dan iets merken, maar in de tussentijd....is iedere tip welkom!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Een steenmarter als onderhuurder?
 

Sander 1972

  • #3
Riool beluchting ergens?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het een marter is dan hoor je dat, zeker s nachts.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat hoeft helemaal niet, dat hangt van de ondergrond af, als er b.v. een betonvloer ligt (achter de knieschotten) dan hoor je een steenmarter vrijwel niet.
 

Dekraan

  • #6
Hallo allemaal!

Als daar een steenmarter zit, wat doet 'ie daar dan en vooral: waar gaat 'ie dan naartoe? We hebben in de kamer zelf nog nooit iets gemerkt of gezien, en er zijn niet bepaald veel verstopplekjes ofzo. En ik denk dat je achter het schot niet echt ergens heen kan, dat is gewoon een schuin dak dat op ongeveer een meter hoogte recht naar beneden is getimmerd. Kan me niet voorstellen (maar wie weet) dat je daar achter vandaan kan komen.

Er loopt een koof in de kamer van vloer naar plafond, waarin zo'n 20cm boven de vloer een rond gat zit. Volgens mij lopen de ventilatiebuizen daar doorheen. naar de vliering, waar de ventilatorbox staat. In die koof zit wel een gat in overigens, dat we met een eenvoudig plastic afdekplaatje dicht hebben gemaakt - maar vast niet luchtdicht. Of dat de bron is, zou wel eenvoudig te testen moeten zijn door het kapje eraf te halen en te kijken wat er gebeurt. Die koof loopt trouwens ook in de kamer eronder, waar er ook een gat in zit, maar daar ruiken we niets.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik vraag me af moet je niet een beetje buiten de bebouwde kom wonen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Nee, niet meer:
De steenmarter is een echter cultuurvolger. Dit wil zeggen dat hij zich heeft aangepast aan de stedelijke omgeving, waar hij nestelt in spouwmuren, zolders en kruipruimten van woonhuizen en kantoren. Hij jaagt er op muizen en ratten. In steden als Arnhem, Nijmegen, Groningen, Assen, Enschede, Zwolle, Deventer, Hengelo, Maastricht en Heerlen wordt hij tot in de binnenstad aangetroffen. Omdat het een nachtdier is, wordt hij echter maar zelden gezien.


In de bebouwde omgeving kan de steenmarter tot overlast zijn. Overdag houden ze zich op in hun nest en kunnen dan voor geluidsoverlast zorgen. Vooral in de ochtend als de steenmarters, na een nacht jagen, vaak nog even spelen voor het slapengaan. Het kan er daarbij wild aan toe gaan en de steenmarter sleept zelfs speelgoed als tennisballen mee naar zijn nest. De nesten kunnen op den duur ook voor stankoverlast zorgen, want naast tennisballen sleept de steenmarter ook dode prooidieren mee naar het nest. Ook is van deze marter bekend dat hij soms in auto’s kruipt om aan de bedrading te knagen.
 

Dekraan

  • #9
Ik weet 't niet 100% zeker, maar ik denk niet dat we te maken hebben met een steenmarter. Ergens wel jammer, dan hebben de kids gelijk een huisdier haha
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Hebben de vorige bewoners geen kattenkamer gehad in die kamer?

Zelfs als je alles er uit haalt, nieuwe vloer legt en verft, blijft de urinegeur uit de vloer / onderkant van de muren komen. Alleen met het juiste reinigingsmiddel die de enzymen afbreekt haal je alle stank weg.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Gat in het schot maken en erachter kijken en ruiken.
 

Dekraan

  • #12
Ha @BertPleizier, dat betwijfel ik. De kamer was ingericht als een 'tienerkamer': bed, bureau, kast. Ze waren weliswaar niet al te netjes, afgaande op de foto's vooral lui qua opruimen. Maar ik kan me niet voorstellen dat zo'n kamer bijvoorbeeld na het uit huis gaan van een kind overgenomen kan worden door een kat. Maar 't zou kunnen natuurlijk. Wat is nou een goede manier om zoiets te achterhalen? Is dat toch een keer achter het schot kijken? Moeten we een bureau langs laten komen met meetapparatuur?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik ken genoeg mensen met een kattenbak op een (slaap)kamer.

Mensen met een dier vinden alles goed en accepteren alles van zo’n beest. Ook de bijbehorende geuren. Ik zou niet naast een kattenbak willen slapen / werken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik heb meermaals nesten en latrines van steenmarters opgeruimd. Ze verzamelen grote hoeveelheden etensresten die ze uit GFT-bakken en tuinen halen, vogeleieren en alle mogelijke voedsel. Een latrine kan een onvoorstelbare berg aan uitwerpselen vormen. Een marter kan (ondanks dat het best een groot beest is) door hele kleine openingen kruipen, een paar centimeter is genoeg; je moet alles achter knieschotten, onder vloeren, dakbeschot etc goed controleren. Maar zoals ik al eerder zei; als je s nachts echt helemaal niets hoort, kan ik me nauwelijks voorstellen dat je er een hebt (of hij moet al vertrokken zijn met achterlating van alle rotzooi).
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #15
Hi @Edwinnn, we hebben nog niets gehoord, en onze dochter die daar slaapt heeft daar ook nog nooit iets over gezegd. Ik kan me voorstellen dat ze dan de trap af komt schieten als ze 's nachts zulke geluiden hoort. Wie weet zit er toch iets achter het schot, of is het vreemd genoeg een kat geweest. We wachten even af tot we achter het schot komen voor de dakkapel, en als er dan niets te zien is... nou ja, dan misschien maar een prof laten kijken en testen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu